Važan projekt

Sva naselja Općine Brod Moravice bit će povezana na pročistač otpadnih voda

Marinko Krmpotić

Ovaj projekt izuzetno je važan za naš kraj jer je riječ o civilizacijskom dosegu za nas. Projekt nema cijenu za Brod Moravice i Gorski kotar – izjavio je na promotivnom predstavljanju načelnik Općine Brod Moravice Dragutin CrnkovićBROD MORAVICE – Što će sve području Brod Moravica donijeti švicarsko-hrvatski program suradnje na projektu izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje, saznati se moglo na prigodnom promotivnom predstavljanju održanom u brodmoravičkom Domu kulture. Predstavljanju su nazočili predstavnici projekta, Komunalca – vodoopskrba i odvodnja, Hrvatskih voda te Općine Brod Moravice.


– Realizacijom Ugovora o izgradnji, sanaciji, rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području Brod Moravica u vrijednosti od 11,3 milijuna kuna položeno je oko 10.000 metara vodovodnog cjevovoda profila 150, odnosno 100 mm. Položene cijevi čine magistralni cjevovod koji vodu s izvorišta Jazbina doprema do vodospreme u Brod Moravicama. Trasa cjevovoda obuhvaća i naselja Gornja Dobra, Sleme Skradsko te Žrnovac – izjavio je Vanja Rački iz Hrvatskih voda, dodavši da je stari cjevovod bio od azbest cementnih cijevi, tako da je ovim radovima on zamijenjen, što osigurava novu kvalitetu i sigurnost vodoopskrbe na području Općine Brod Moravice.


Također, na području općine Brod Moravice ovim je radovima obuhvaćena i sanacija deset objekata vodosprema i crpnih stanica u vrijednosti od 1,9 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova se proteže do ljeta naredne godine. Svemu tome valja dodati i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kojim bi se zbrinule otpadne vode s područja Skrada te naselja Gornja i Donja Dobra, zaključno s Brod Moravicama.
– Ovaj projekt izuzetno je važan za naš kraj jer je riječ o civilizacijskom dosegu za Gorski kotar. Naime, Brod Moravice će konačno dobiti kolektor fekalne odvodnje, što znači da će sva općinska naselja biti povezana na pročistač otpadnih voda, čime ćemo zaštititi naša izvorišta budući da je ovo propusno područje. Ovaj projekt nema cijenu za Brod Moravice i Gorski kotar – izjavio je tom prigodom načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković.


Navedenim aktivnostima stanje vodoopskrbe i odvodnje na području Općine Brod Moravice dosegnut će primjerene standarde, osigurati kvalitetno gospodarenje iz vodnogospodarske domene te osigurati potencijal za eventualna ulaganja i razvoj Općine. Projekti su financirani iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a njihova ukupna vrijednost je 21,5 milijuna švicarskih franaka, od čega je švicarski doprinos 85 posto, lokalna samouprava trebala bi osigurati 10 posto, a Hrvatska 5 posto. Planirani rok izvođenja radova je do 2021. godine.