RAZMJENA ISKUSTAVA

Suradnja s drugim krajem Europe: Fužine i finska Salla zajedno prema EU projektima

Marinko Krmpotić

Foto: Općina Fužine

Foto: Općina FužineFUŽINE – Predstavnici Općine Fužine na čelu s načelnikom Davidom Bregovcem ovih su dana uspostavili suradnju s predstavnicima finske Općine Salla koja je smještena u Laponiji na sjeveru Finske, broji nešto više od tri tisuće stanovnika, a po svojim je geografskim, turističkim, financijskim i kulturnim obilježjima vrlo slična Općini Fužine te se suočava sa sličnom problematikom demografskog odljeva, posebice mladih.


Ruralna područja


Upravo to privuklo je predstavnike goranske lokalne samouprave koji su na sastanku, koji je inicirala Javna ustanova »Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije« i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Finskoj, raspravljali o partnerstvu na EU projektima za razvoj ruralnih općina.


Sastanku su nazočili Erkki Parkinen, načelnik finske Općine Salla, voditeljica turizma u Općini Salla Paula Aspholm, savjetnica za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Finskoj Laura Stojić, viša suradnica Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Nataša Kozlica, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Fužine Helena Pavić, viša savjetnica za financije Tea Štimac i direktorica Ureda za turizam Fužine Silvija Sobol te, naravno, načelnik Općine Fužine David Bregovac.
Prvi sastanak je postavio temelje za daljnju suradnju, pa su tako već za ovu godinu dogovorene aktivnosti u dijelu međusobne podrške kroz turizam, a predstavnici finske općine Salla naglasili su, kao iznimnu pogodnost, prednosti Fužina, planinskog kraja koji je udaljen svega dvadesetak minuta vožnje od mora. Sličnosti Fužina i Salle su poprilične jer taj dio Finske, kao i Gorski kotar, nema planine alpskih visina, ali su zime dugotrajne i s puno snijega pa su poredbe života i rada u takvim uvjetima itekako moguće.


Turistička promocija


Početnim kontaktima i dogovorima vrlo je zadovoljan čelni čovjek Fužina David Bregovac koji ističe da je suradnja sa skandinavskim zemljama iznimno bitna.


– Pritom mislim na provedbu dijela njihovih dobrih praksi vezanih uz život lokalne samouprave slične našoj, ali i na sve vezano uz turističku promociju našeg kraja jer to može otvoriti vrata novim potencijalnim turistima pa smo postavili temelje za akcije koje će nam pomoći na boljoj vidljivosti Hrvatske i goranskog kraja. Drago nam je što su nam se predstavnici Općine Salla preko županijske agencije JU »Priroda« obratili s namjerom da vide naša dobra iskustva vezana uz kandidature za EU projekte i fondove, a mi ćemo svakako nastojati vidjeti na koji način tom pomalo izoliranom području pomaže njihova država, kako bismo i iz tih iskustava nešto naučili i, ako je moguće, primijenili ih kod nas. Naravno, u planu je i posjet predstavnika naše općine tom dijelu Finske, a razmatramo i mogućnost da već za ovogodišnji čuveni fužinski ispraćaj stare godine u podne ostvarimo jedan nesvakidašnji oblik suradnje s domovinom Djeda Mraza, rekao je Bregovac istaknuvši da su predstavnici finske općine posjetili i Dječji vrtić Snježna pahulja koji je uvršten u top 10 najboljih vrtića u Hrvatskoj, prema mišljenju stručnog žirija Agencije za odgoj i obrazovanje.