Piše Marinko Krmpotić:

Šumarski smjer Gorskom kotaru je svakako potreban, sve ostalo je poraz pameti

Marinko Krmpotić

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Foto Nel Pavletić PIXSELLJučer u Mrkoplju održana rasprava o mogućnosti obnove rada smjera šumarski tehničar u Srednjoj školi Delnice jasno je ukazala na svu nelogičnost hrvatskog zakonodavnog i birokratskog sustava.


Naime, kako stvari sada stoje, nikakve mogućnosti za obnovu rada tog smjera koji je, kao i Šumarska škola, u Delnicama postojao desetljećima, nema jer to priječe zakonski okviri, ponajprije onaj koji određuje da u državnim službama, pa i prosvjeti, nema otvaranja novih radnih mjesta, već je zapošljavanje moguće samo na postojeća radna mjesta. Drugim riječima, otvaranje bilo kojeg novog smjera – koji nužno traži nove stručnjake i potpuno nova radna mjesta – nije moguće.


Koliko je to u suprotnosti sa stanjem na terenu jasno su pokazali podaci izneseni na jučerašnjem mrkopaljskom sastanku. Ne samo da je očigledan interes djece – i to za sada samo iz Gorskog kotara, a sigurno bi ih bilo iz Klane, Rijeke, Novog Vinodolskog… – već su takva radna mjesta nasušno potrebna i delničkoj Upravi šuma koja već sada osjeća manjak stručnog kadra, a svaka će sljedeća godina biti još teža jer će u mirovinu odlaziti postojeći šumarski tehničari. Naravno, dio će biti nadomješten ljudima iz drugih sredina, ali ta brojka sigurno neće pokriti ukupne potrebe druge po veličini Uprave šuma u Hrvatskoj. Štoviše, nije rečeno direktno, ali se podrazumijeva da bi i Hrvatske šume pripomogle pri osnivanju i radu ovog smjera, jer im je priljev mladih stručnih kadrova gotovo pa razlog opstanka.
Dakle, s jedne strane imamo činjenicu da šumarstvu, koje je sinonim za Gorski kotar, šumarski tehničari trebaju. Tu je i činjenica da djeca u osnovnim školama pokazuju početni itekako uočljiv interes, a to će zanimanje zasigurno i rasti jer će i njihovim roditeljima vrlo brzo postati jasno da će odmah nakon školovanja biti moguće dobiti posao! Razumiju to itekako i goranski čelnici koji godinama ponavljaju da je najveći doprinos zaustavljanju krize i razvoju Grskog kotara – zapošljavanje. A baš to sad se nudi, rekli bi, kao na pladnju.


No, badava što je sve jasno i čisto. Jer, zakoni kažu drugo! U ministarstvu ni ne žele čuti za novi smjer jer bi trebalo stvoriti tri nova radna mjesta. Ajme užasa! Zločina, čak! Pa tko je vidio da država i njezino Ministarstvo još brine o zapošljavanju!? Naravno, ironiziramo. Jer kako drukčije reagirati na tipično hrvatsku bedastoću u kojoj su blentavi i stupidni zakoni važniji od razvoja, zapošljavanja i osiguravanja kvalitetnog rada najvažnijem proizvodnom sektoru cijelog jednog područja! Trebalo bi, kako je napomenula delnička gradonačelnica, napraviti zakonski izuzetak jer bi jedino to bilo i logično, i pozitivno, i u skladu s proklamiranim idejama pomoći ove Vlade RH Gorskom kotaru. Jednostavno, Gorani trebaju u SŠ Delnice dobiti mogućnost obrazovanja za šumarskog tehničara – i to bez gašenja bilo kojeg drugog smjera. Sve ostalo bit će poraz pameti, normalne logike i cijelog sustava, ponajprije aktualnih vlasti koje valjda žele da im goranski šumari, kao i do sada, u državni proračun donose lijepe svote novaca. A to baš i neće biti moguće ako šumara ne bude…