Dan Općine Lokve

Štimac: Mogli bismo i puno više da imamo veću pomoć države

Marinko Krmpotić

Načelnik Toni Štimac govorio je o radu u proteklih godinu dana / Foto M. KRMPOTIĆ

Načelnik Toni Štimac govorio je o radu u proteklih godinu dana / Foto M. KRMPOTIĆ

Uređen je novi prostor za vrtić, napreduju radovi na preuređenju DKC-a »Žaba«, bivša učiteljska zgrada postaje centar tradicije i kulture, kreće uređenje edukativne šetnice uz jezero... – naveo je načelnik istaknuvši i niz ulaganja u ljude, za što se izdvaja oko 30 posto proračunaLOKVE – »Česte su u Hrvatskoj rasprave o tome ima li previše lokalnih samouprava, posebno općina. I zaista – ima ih. Ali to su samo one koje ne rade kako treba, koje rade loše. S Općinom Lokve to nije slučaj jer sve što je učinjeno tijekom nekoliko posljednjih godina pokazuje da je riječ o lokalnoj samoupravi u kojoj se radi iznimno kvalitetno«, rekao je tijekom jučerašnjeg obilježavanja Dana Općine i Župe Lokve Željko Jovanović, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske. O tome što se i kako radilo prije Jovanovićevih pohvala govorio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac osvrnuvši se samo na rad u proteklih godinu dana.


Gosti svečane sjednice uživali su u prekrasnom okružju Lokvarskog jezera / Foto M. KRMPOTIĆ

Gosti svečane sjednice uživali su u prekrasnom okružju Lokvarskog jezera / Foto M. KRMPOTIĆ


Pozitivni učinci korone


»Korona je donijela i nešto dobro Gorskom kotaru. Mnogi su nas tek sada upoznali i prepoznali. Višednevni koncert elektro glazbe »Wake the Lake« privukao je oko pet tisuća ljudi, pri čemu organizatore treba pohvaliti za organizaciju, posebno onaj lijep dio volontera koji su nekoliko tjedana pripremali sve što je potrebno za jedan takav događaj te se pritom ponašali vrlo savjesno i ekološki«, istaknuo je načenik Štimac, čiji se pozitivan stav osjetio i kroz dodjelu Zahvalnice mladom poduzeću Wake the Lake.

 


Niz projekata
»Kroz projekte EU-a te pomoć iz županijskih i državnih izvora u proteklih je godinu dana učinjeno puno. Uredili smo novi prostor za vrtić u kojem nam preostaje još samo nabava namještaja. Radovi na preuređenju Društveno-kulturnog centra »Žaba« bit će gotovi do kraja ove godine. Nekadašnja učiteljska zgrada, tzv. Picirk, također se pretvara u centar u kojem će biti i već jesu sadržaji vezani za etno tradiciju, povijest, kulturu i društveni život Lokava, a uz pomoć FLAG-a Tunera krećemo u uređenje edukativne šetnice s deset ribičkih lokacija uz Lokvarsko jezero«, rekao je Štimac dodavši i niz poslova kojima se, kako je rekao, ulaže u ljude – pomoć pri rođenju djeteta, pomoć pri smještaju u jaslice i vrtić, nabavu radnih bilježnica za osnovce, stipendije i jednokratne pomoći srednjoškolcima i studentima, sufinanciranje polaznika glazbene škole, pomoć starijima i socijalno ugroženima kroz program »Zaželi« i niz drugih vidova pomoći…


 


 


Godišnja nagrada Anđelku Žagaru


Svečanu sjednicu vodila je mlada delnička novinarka Sandra Kljajić, a ukrasili su je uvodnim nastupom pjevanja hrvatske i županijske himne Marin Tuhtan te pažnje vrijednim nastupom magistar gitare Natko Štiglić. Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela godišnjih priznanja i nagrada, pri čemu je Godišnju nagradu za 2021. godinu dobio Anđelko Žagar za svoj dugogodišnji sportski rad u NK-u Risnjak. Zahvalnice su dobili Dragan Šafar za višegodišnji rad u Općini Lokve, tvrtka Wake the Lake za doprinos turizmu, Marina Troha za brigu o starim i socijalno ugroženim pojedincima, Mirica Belošević za pomoć pri raznim manifestacijama, Vid Arbanas za rad u prošlogodišnjem sazivu Općinskog vijeća u kojem je obavljao dužnost predsjednika te posmrtno prof. Zdenko Jurković za velik doprinos razvoju šaha na lokvarskom i području Gorskog kotara općenito.

Čelnici s dobitnicima nagrada i priznanja – Toni Štimac, Vid Arbanas, Sandra Okanović, Marina Troha, Dragan Šafar i Anđelko Žagar / Foto M. KRMPOTIĆ

Čelnici s dobitnicima nagrada i priznanja – Toni Štimac, Vid Arbanas, Sandra Okanović, Marina Troha, Dragan Šafar i Anđelko Žagar / Foto M. KRMPOTIĆ


Papirnati zakon


»Ukupno za te i slične namjene izdvajamo oko 30 posto izvornog proračuna što jest puno, ali to činimo rado jer smatramo da su naše najveće bogatstvo ljudi.


Rezultati i ulaganja mogli bi biti i puno bolji kad bismo imali znatno veću institucionalnu pomoć, posebno države. Zakon o brdsko-planinskom području i dalje je mrtvo slovo na papiru, a poučeni njegovim isključivo papirnatim postojanjem, opravdano se mnogi boje da neće zaživjeti ni priča o navodno velikim izdvajanjima za četiri ruralna područja Hrvatske – Dalmatinsku zagoru, Banovinu, Liku i Gorski kotar«, rekao je Štimac, a na tragu tih ideja bio je i uvodni pozdravni govor Sandre Okanović, predsjednice Općinskog vijeća Lokava, koja je naglasila kako Gorski kotar treba puno bolje pozicionirati na karti Primorsko-goranske županije, kao i cijele Hrvatske: »U Gorskom kotaru živi sve manji broj ljudi zato što je ovdje život puno skuplji. To se može promijeniti, a jedan je od načina da oni koji donose zakone i određuju načine pomoći to ne čine čisto teoretski, već da nas posjete i uvjere se u stanje i mogućnosti. Mi ćemo ih rado dočekati i dati im smjernice koje mogu pomoći razvoju i napretku. Spremni smo da zajedno pokrenemo kotač razvoja Gorskog kotara«, rekla je Okanović.
Budući da sjednici nije nazočio nitko iz u ovom trenutku vladajućih državnih struktura, odgovora na te prijedloge nije bilo, ali su domaćine pozdravili uime PGŽ-a dožupan Petar Mamula te uime predsjednika Republike Hrvatske već spomenuti Željko Jovanović, koji je rekao kako temeljne uvjete za zakonom određen ravnomjeran razvoj i stvaranje društva jednakih, mora osigurati država koja to ne čini u mjeri yu kojoj bi mogla i morala, za razliku od Primorsko-goranske županije, koja, po njemu, to radi u dovoljnoj mjeri.