Izložba

Stare fotografije ovjekovječile Delnice kroz povijest, izložena osobna zbirka Igora Plešea

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U knjižnici Janet Majnarch do kraja rujna moguće razgledati izložbu foto-eksponata iz osobne zbirke Igora Plešea.Do kraja rujna u knjižnici Janet Majnarch u Delnicama bit će moguće razgledati izložbu starih fotografija nazvanu “Delnice kroz povijest”.


Riječ je o izložbi koju je osmislio i fotografije iz davnih dana Delnica prikupio Igor Pleše te ih “složio” u niz različitih cjelina (Sport, Zima, Hoteli, Pošta, Promet…) koje, kako je pri otvaranju istaknula Indira Rački Joskić, ravnateljica Gradske knjižice, priča svoju priču te istodobno stvara čvrste temelje za daljnje istraživanje i prikupljanje fotografija vezanih uz delničku prošlost.


Od 114 izloženih fotografija najveći dio njih su iz osobne zbirke Igora Plešea, a svoj su dopronos dali još i Josip Žurga, Davorin Klobučar i Milan Majnarić.
Za ideju o izložbi, istaknuo je Pleše, najzaslužnija je ravnateljica Rački Joskić koja je na društvenim mrežama uočila neke od tih fotografija koje je on predstavljao javnosti.


“Predložila je da napravimo izložbu, ja sam prihvatio i uz veliku pomoć Lee Grgurić koja je radila na oblikovanju i grafičkom izgledu fotografija, postavili smo izložbu.


Kod kuće imam oko 400 starih fotografija pa svakako postoji temelj za slično predstavljanje povijesti Delnica, a nadam se da će baš ova izložba biti poticaj i drugima da krenu u čuvanje sjećanja na delničku prošlost”, rekao je Pleše.


Prigodne riječi uputila je i delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić te novinar Novog lista Marinko Krmpotić, a izložbu je otvorio najstariji događanju nazočan Delničan, Slavko Pleše.