INVESTICIJA

Stara Šumarska škola trebala bi dobiti novi život. Planira se ostvarenje još jedne želje delničke dobrotvorke Janet Majnarich

Marinko Krmpotić

Grad Delnice za sljedeću godinu najavljuje dio poslova obnove zgrade nekadašnje Šumarske škole / Foto Marinko Krmpotić

Grad Delnice za sljedeću godinu najavljuje dio poslova obnove zgrade nekadašnje Šumarske škole / Foto Marinko Krmpotić

Nakon obnove, u zgradi nekadašnje Šumarske škole trebao bi biti Etnografski i povijesni muzej. Vrijednost potrebnih radova procijenjena je na oko 9 milijuna kuna, no prije nedavnog poskupljenja građevinskih materijala i uslugaNakon uspješno ostvarenih poslova vezanih uz uređenje Parka kralja Tomislava, gradskog delničkog groblja te Gradske knjižnice »Janet Majnarich«, izvršitelji oporuke ove Kanađanke delničkog podrijetla – Kanađani Vilim Smiljanić i Tom Dušević – planiraju novo značajno ulaganje i to u obnovu stare Šumarske škole koja bi trebala biti pretvorena u etnografski i povijesni muzej Delnica i cijelog ovog područja.


Tu nam je odluku pojasnio, Vilim Smiljanić, Kanađanin koji svakog ljeta, iako je već u dobrim osamdestima, dolazi u Delnice.


– Obnova te zgrade izričita je želja pokojne Janet Majnarich koja mi je jednom prilikom rekla da se baš ta stara škola mora obnoviti i sačuvati jer ju je pohađala ona, kao i njezini roditelji. To nam je, dakle, jedan od prioriteta. Žao mi je što je do sada učinjeno jako malo.
Mi smo prije nekoliko godina s gradom i županijom bili donijeli neke odluke, ali ništa od toga nije realizirano, a u međuvremenu su troškovi porasli jer su, koliko mi je poznato, cijene građevinskih poslova narasle i to dosta.


No, to nas neće omesti. U taj posao sigurno idemo i nadam se da ćemo ga kroz suradnju s Gradom Delnice i gradonačelnicom Katarinom Mihelčić uskoro uspješno i realizirati, rekao je Smiljanić.


Skuplji radovi


Usprkos nizu problema financijske naravi, optimistična je i gradonačelnica Mihelčić koja ističe da je onaj početni dio poslova vezan uz nabavu sve potrebne dokumentacije te izradu projekta preuređenja stare Šumarske škole u etnografski i povijesni muzej gotov.– Posljednje procjene vezane uz obnovu, rekonstrukciju i uređenje prostora u tom smjeru govorile su o svoti od oko 9 milijuna kuna. Nažalost, te su projekcije rađene prije velikog rasta cijena građevinskih poslova pa je sigurno da je sada ta svota prilično viša.


Nažalost, mi u proračunu sami za to sredstava nemamo pa ćemo tražiti mogućnost prijave na adekvatne natječaje EU fondova, a svakako računamo i na pomoć iz ostavštine Janet Majnarich, a sigurno ćemo se uključiti i mi kao lokalna samouprava.


To je okvirni plan čija realizacija, dakle, ovisi o uspješnosti prijave na programe EU natječaja. Budući da je tu stanje neizvjesno jer, primjerice, još nismo pronašli natječaj koji bi odgovarao našim željama, odlučili smo naredne godine ipak krenuti u neke poslove kojima bismo zaštitili samu zgradu bivše šumarske škole od propadanja, najavljuje gradonačelnica Mihelčić.


Prva faza radova


– Delničani znaju da je to jedna od starijih kuća u gradu i da bismo spriječili daljnje propadanje tog objekta mi ćemo naredne godine krenuti u poslove izmjene i postavljanja novog krovišta, postavljanje novih prozora te uređenje međukatne konstrukcije.


Procjenjujemo da će ti poslovi tražiti ulaganja od 5-6 milijuna kuna pri čemu se nadamo suradnji s izvršiteljima oporuke i osiguranju bar polovine te svote.


Nakon što to napravimo, vidjet ćemo što i kako dalje pri čemu treba reći da će se morati riješiti i problem stanara – jedne osobe koja tu stanuje, odnosno dvaju korisnika tih prostora kojima će trebati naći nove prostore za rad, rekla je gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Poskupljenja prijete realizaciji planiranih projekata


Gradonačelnica Katarina Mihelčić ističe da rast cijena građevinskih poslova i sličnih zahvata prijeti realizaciji nekih investicija.


– Primjerice, nama bi naredne godine uz radove na staroj šumarskoj školi značajne investicije trebale biti dogradnja delničkog vrtića te izgradnja fontane u Parku kralja Tomislava, fontane koja bi bila financirana baš sredstvima iz ostavštine gospođe Majnarich.


No, kako će se te investicije razvijati i hoćemo li morati ići na određene modifikacije tek ćemo vidjeti. Jer, primjerice, troškovi od oko 4 milijuna kuna vezani uz proširenje vrtića, već su porasli na nekih šest milijuna kuna!, govori gradonačelnica Mihelčić.