Avantura kolumbijskog para

SREĆA U LIČU Korona zaustavila europsku avanturu kolumbijskog para: ‘Sadašnjost je šumska bajka’

Danijela Pleše

Proširena obitelj Juričić – Camilla i John s Emom, Renatom i Denisom / Snimila Danijela PLEŠE

Proširena obitelj Juričić – Camilla i John s Emom, Renatom i Denisom / Snimila Danijela PLEŠE

Camila Ortega i John Sanchez iz rodne su Kolumbije na putovanje krenuli prije sedam mjeseci, a u vrijeme »lockdowna« našli su se u Rijeci. Nužni smještaj im je pružila riječka Udruga Depaul, a zamjenski dom ponudila obitelj Juričić u LičuLIČ  Možda više ništa nije niti neće biti kao prije, no humanost i spremnost pružanja pomoći onima kojima je potrebna još je uvijek aktualna vrlina, a to je najbolje pokazala obitelj Juričić iz Liča, vlasnici izletišta »Šumska bajka«. Naime, upravo su u tom izletištu prije desetak dana svoju »bajku« započeli John i Camila iz Kolumbije. I ne bi to bilo čudno da su oni tek turisti koji su posjetili Gorski kotar, no mladi kolumbijski par u kratkom je vremenu postao dio obitelji Juričić koja im je ponudila smještaj, a onda i volontiranje u njihovom izletištu što se nalazi 4 kilometara od centra Fužina i proteže se na površini od 40 tisuća kvadrata okruženih šumom.– Da mi je netko prije par tjedana rekao da ću ovdje imati volontere iz Kolumbije, ne bih mogla povjerovati, no, mi smo netipična obitelj koja je na kraju postala bogatija za dva člana, bez obzira na to kako završila priča naših prijatelja iz Kolumbije, rekla nam je na početku našeg susreta Renata Juričić, vlasnica »Šumske bajke« te pojasnila da je mladi kolumbijski par upoznala zahvaljujući riječkoj Udruzi Depaul.


Skromni i vrijedni


Naime, nakon što su svoje putovanje Europom zbog epidemije koronavirusa morali prekinuti u Rijeci, John i Camila obratili su se spomenutoj Udruzi, a udruga ih je nakon pružene pomoći preporučila obitelji Juričić.
U početku sramežljivi, no vidljivo oduševljeni prirodom, mladi par prihvaća ljubaznost domaćina i prihvaćaju smještaj u robinzonskoj kućici što se nalazi u samom središtu izletišta »Šumska bajka«.
– Avionom su krenuli do Europe, a iz Italije do Rijeke autobusom. Putovali su minimalnom prtljagom, skromni su i zahvalni na svemu do sada, ali nisam ih mogla ostaviti samo na onome što imaju, a niti to nije mogao ostatak moje obitelji. Hranu su im osigurali iz Udruge Depaul te iz Crvenog križa iz Rijeke.


Šarolik sadržaj​Dosadašnja ponuda izletišta »Šumska bajka« namijenjena svim dobnim skupinama obogaćena je zimskim vrtom kapaciteta šezdesetak osoba, a pogodnog za organizaciju različitih svečanosti – od rođendana do vjenčanja. Novi je i amfiteatar gdje bi John trebao izvoditi svoje žonglerske točke, ali i poučna staza zahvaljujući kojoj je moguće saznati brojne zanimljivosti, poput životnog vijeka mrava. Tu je i novi prostor u kojem bi uskoro trebala biti uređena recepcija s info pultom te suvenirnicom.
Osim toga, standardno se može uživati u posjetu gateru gdje se nalaze veprovi Miško i Mala te srne Bambina, Crna, Jelenko… Nogomet, badminton, klackanje, ljuljanje, spuštanje niz tobogan, boćanje, piknik, slanje pisma Djedu Mrazu, zapisati želju drvcu želja, iz kućice promatrati Šumsku bajku ili pak uživati na jednom od punktova namijenjenih za roštiljanje, aktivnosti su za koje je idealno ovo izletište, u kojem cjelodnevni boravak može postati i mali godišnji budući je u ponudi »Šumske bajke« i noćenje u kući za odmor »Denis« u Liču.


Ostatak potrepština smo nabavili mi – dva bicikla da bi mogli biti mobilni, a kako bi bili u doticaju sa svojim najmilijima i ostatkom svijeta, osigurali smo im i internet. Suprug, moja djeca i ja dajemo sve od sebe da im pokažemo da nisu sami, bez obzira na to koliko oni ostali ovdje kod nas, govori nam Renata dodajući da su kao veliki ljubitelji prirode i životinja, odmah prihvatili smještaj u njihovoj robinzonskoj kućici te odlučili volontirati.
– Teže pričaju engleski jezik, stoga nam je sporazumijevanje kako bi se reklo »rukama i nogama«, ali snalazimo se. U planu mi je naučiti ih hrvatski jezik, a ako budu željeli, voljeli bismo ih ovdje zaposliti i pružiti im sve za bolji život. Veoma su uredni, zahvalni te radišni što su pokazali već prvog dana boravka ovdje. Ni u jednom trenutku me nije bilo ničega strah, osim toga da se ne povežemo previše pa da nam bude jako teško ako odluče otići. No, do tog trenutka uživat ćemo svaki dan te učiti jedni od drugih, nastavlja Renata Juričić.


Zatečeni smo ljubaznošću Renate i njezine obitelji – Camilla i John / Snimila Danijela PLEŠE

Zatečeni smo ljubaznošću Renate i njezine obitelji – Camilla i John / Snimila Danijela PLEŠE


 


Omiljena čičoka


U njihovu skromnost i ljubaznost uvjerili smo se i sami razgovarajući s mladim parom. Oboje dolaze iz kolumbijske prijestolnice, Bogote, a na put su krenuli prije sedam mjeseci – odlučni da pronađu bolji život.
Camila Ortega (27) te John Sanchez (30) svoje životno putovanje nakon Meksika, Španjolske, Francuske, Italije, trenutačno su zaustavili u Hrvatskoj zbog već dobro poznate epidemije koronavirusa koja ih je zatekla u Rijeci.
– Štedjeli smo jako dugo za ovaj put. Ja sam se bavila s djecom i fotografiranjem, a John je žonglirao na ulici, stoga smo se prije sedam mjeseci odlučili na putovanje u Europu. U Hrvatskoj smo trenutačno i nije nam žao jer je ovo predivna zemlja, a priroda nas je očarala, drugačije je sve nego u Kolumbiji. Ovdje u Liču smo ostali zatečeni ljubaznošću gospođe Renate i njezine obitelji, dali su nam sve što mogu, a mi smo im zapravo stranci. Mi se trudimo opravdati njihovo povjerenje stoga ću ja volontirati s djecom, ali i pripomoći što god zatreba. A takav će biti i John, pojasnila nam je Camila s kojom se složio i John.
– Ne znamo što nam donosi budućnost, ali trenutačno uživamo ovdje. Denis, Renatin suprug me već svašta naučio raditi i moram priznati da je veoma zabavan i marljiv, a ja se trudim pratiti njegov tempo. Kosio sam travu, hranio životinje, pomagao oko roštilja, a najdraži su mi nasadi čičoke, jer sam vegetarijanac tako da sam skoro već pola pojeo! Dijelimo svaki trenutak s ovom obitelji i jako sam im zahvalan na svemu, pogotovo zato jer volim boraviti u prirodi, disati ovaj zrak, zaključio je John, ne skidajući osmijeh s lica.