Deveto izdanje

Sprema se novo izdanje Delničke adventske bajke, sve kreće iz Sela Bake Mraz

Marinko Krmpotić

Selo Bake Mraz nudi puno atraktivnih sadržaja / Foto Marinko Krmpotić

Selo Bake Mraz nudi puno atraktivnih sadržaja / Foto Marinko Krmpotić

Brojna događanja planirana za vikend odgođena su zbog najavljene kiše, ali Delnička adventska bajka zaživjet će u Selu Bake MrazDeveto izdanje sve popularnije i zanimjivije Delničke adventske bajke bit će, kao i prošle godine, ograničeno i određeno epidemiološkim mjerama i pravilima vezanim uz pandemiju korona virusa, odnosno za Gorski kotar tipičnim vremenskim (ne)prilikama.


I baš ovo posljednje, dakle vrijeme, utjecalo je već na samom početku da za predstojeći vikend planirana zbivanja budu – odgođena!


Otvaranje odgođeno zbog kiše


Konkretno, otvaranja Delničke adventske bajke koje je planirano za petak u 18 sati neće biti zbog najave jake kiše, a loše vrijeme odgodilo je i planirana zbivanja za subotu (kreativne radionice, interaktivna bajka, predstavljanje OPG-ova, nastupi Grupe Homer, Vita Neo, Gimpl i Trio Gorani) i nedjelju (konceri klapa Kastav i Ris).
Ipak, Delnička će adventska bajka zaživjeti i to zahvaljujući Selu Bake Mraz koje je već u velikoj mjeri uređeno, a do večernih sati petka bit će i potpuno spremno za posjetitelje.


Foto Marinko Krmpotić


Silom prilika u druge termine


Predstavljajući zbivanja predviđena za doba Adventa gradonačelnica Katarina Mihelčić rekla je kako će ovo omiljeno druženje za sve, pogotovo mlade, nastojati realiziirati u što većoj mjeri, a svi silom prilika odgođeni sadržaji bit će prebačeni na druge termine:


“Prognoze za ovaj vikend su zaista loše, a dođe li do promjena obavijestit ćemo preko društvenih mreža javnost.


Ono što je sigurno je da ćemo sva u zatvorenim prostorima predviđena zbivanja narednih vikenda (Fantastična zbirka, Kuća Rački, Božićni koncert…) pokušati realizirati”, rekla je gradonačelnica Mihelčić.


Baka Mraz (Dina Štimac) koja je predstavljanju Bajke nazočila uz dvije male vilenjkinje Ledu Šprajcar i Rinu Zafirov, istaknula je kako se, usprkos za ovaj vikend odgođenim zbivanjima, itekako može uživati u sadržajima i atraktivnom izgledu lijepo uređenog Sela Bake Mraz.


Filip Joskić, voditelj TIC-a Delnice, naglasio je kako će se kroz pet predstojećih vkenda nastojati, uz poštivanje svih epidemioloških odredbi i pravila, realizirati što više zamišjenog i planiranog, a javnost će o svemu biti na vrijeme obaviještavana.


Prekrasno Selo Bake Mraz


Potvrdila je to i Jelena Holenko koja u ime firme “Lynx andFox” vodi brigu o medijskom predstavljanju Delničke adventske bajke:


“Sva zbivanja i najave moći će se pratiti na Facebook stranici, a stupili smo u kontakt sa šest turističkih agencija iz različitih područja Hrvatske kojima smo ponudili u istom paketu i posjet Delničkoj adventskoj bajci i ostale zanimljive delničke sadržaje.”, rekla je Holenko.


Sudeći po trenutačnom stanju jedino što je sigurno – a to je jako puno – je prekrasno uređeno Selo Bake Mraz u kojem smo zatekli bivšeg gradonačelnika Delnica Ivicu Kneževića koji je proteklih godina iznimno puno učinio na organizaciji Delničke adventske bajke te posebno na uređenju Sela Bake Mraz:


Foto Marinko Krmpotić


“U Selu smo osmisli niz novih sadržaja i siguran sam da će i danju, a pogotovo u večerjim satima, izgledati privlačno i atraktivno.


Stanje s pandemijom je takvo da je upitno održavanje nekih priredaba, ali samo Selo moguće je posjetiti i u njemu uživati u pravom adventskom i predbožićnom ozračju.


U proteklih je osam godina Delnička adventska bajka privukla na destke tisuća posjetitelja i donijela korist mnogima te doprinjela prepoznatljivosti Delnica kao mjesta dobrog za posjet.


Vjerujem da ćemo, usprko svim problemima koji muče cijeli svijet, nastaviti taj trend i biti zanimljivi mnogima.”, rekao je Ivica Knežević.


Bez TIN Expressa, ali ipak vlakom


Nažalost, pandemijsko stanje onemogućilo je nastavak vožnje TIN Expressa, posebnog “adventskog” vlaka koji je iz Rijeke u Delnice posebnom vožnjom dovodio veliki broj djece i roditelja.


Ipak, iako tog lijepog expressa više neće biti, vlakom će se, kako je istaknula gradonačelnica Katarina Mihelčić, i dalje moći do Delnica:


“Hrvatske željeznice pozivaju sve koji to žele da koriste redovnu linu koja prema Delnicama kreće oko 7.30, a povratak je u 15.31.


Povratna karta za one koji kreću prema Delnicama je 68 kuna što je povoljnije od uobičajene, a uz to svi do 18 godina do Delnica mogu na Adventsku bajku vlakom besplatno.”, najavila je Mihelčić.


Fužinski Advent


Adventsko će doba, bez obzira na najavu lošeg vremena, biti otvoreno i u Fužinama. Otvorenje se, praćeno nizom sadržaja, predviđa u 12 sati na igralištu pod branom, a u nedjelju u 16 sati u špilji Vrelo predviđen je koncert Goranke i Marina Tuhtana.


Naravno, i u Fužinama će puno ovisiti o vremenu, ali su svi uključeni u organizaciju, kao i u Delnicama, spremni dati sve od sebe i posjetiteljima ponuditi duh i dah Adventa.