Rijetki prirodni fenomen

Šok na farmi u Starom Lazu, grom iz vedra neba usmrtio kravu Milku: ‘Kristina je povikala – bomba’

Marinko Krmpotić

David i Kristina uz dio svojih kravica i teladi / Foto MARINKO KRMPOTIĆ

David i Kristina uz dio svojih kravica i teladi / Foto MARINKO KRMPOTIĆ

Vidio sam kako je munja udarila u zemlju i rujući zemlju krenula prema stablu pod kojim je bila nesretna krava. Zahvatila ju je i odbacila nekih desetak metara udesno

STARI LAZ  Da uzrečica o gromu iz vedra neba nije posljedica pretjerivanja nekih literarno nadarenijih pojedinaca koji su je još davno stvorili, na najdirektniji su se način, na žalost, uvjerili David Hladika i Kristina Grubišić, dvoje mladih ljudi koji se u Starom Lazu, na predjelu Poljička kosa, kroz djelatnost istoimenog OPG-a bave stočarstvom. Naime, prekrasni, ali i pretopli ljetni dan bez ijednog oblačka za njih je završio udarom groma koji im je ubio jednu od njima najdražih i najvrednijih krava, osmogodišnju Milku. K tome i steonu!
Što se dogodilo, najprije nam je ispričao David.

Kao bomba– Kristina i ja radili smo kraj naše kuće, a desetak naših krava muzilica bilo je na dvjestotinjak metara udaljenoj parceli gdje ih ostavljamo da pasu. Dan je bio prekrasan i prevruć pa o bilo kakvoj grmljavini nismo ni razmišljali. U jednom trenutku začuo sam prvi udar, ali on je bio toliko lagan da ga se jedva čulo pa i nisam bio siguran da je to grom.


No, koju sekundu kasnije sve oko nas – a uz našu je kuću jaka trafostanica – poprimilo je nekakvu ljubičastu boju i koju sekundu nakon toga uslijedio je žestoki prasak. Kristina je povikala: »Bomba!«, a isto sam i ja pomislio jer jednostavno nije bilo moguće da iz sve te vedrine udari grom. Naravno, odmah smo pomislili na krave, a koji tren kasnije zazvonio mi je mobitel i naš susjed Ivan Lakotić, koji voli blago i često pazi na naše krave kad pasu kraj njihove kuće, kroz suze nam je javio da je grom ubio jednu našu kravu, rekao je David Hladika.


 Mjesto prvog udara groma snimljeno nedugo po udaru / Foto KRISTINA GRUBINIć

Mjesto prvog udara groma snimljeno nedugo po udaru / Foto KRISTINA GRUBINIć


Ivan Lakotić ispričao nam je što se konkretno dogodilo.

– Njihove krave pasu kraj naše kuće u ograđenom prostoru i ja ih znam obići, odnijeti im vode. Baš to sam i planirao tren prije no što se dogodio taj užas. Najprije je sve oko nas promijenilo boju i postalo ljubičasto, a onda je prasnulo strahovito snažno. Vidio sam kako je munja udarila u zemlju i rujući zemlju krenula prema drvu pod kojim je bila nesretna krava.


Zahvatila ju je i odbacila nekih desetak metara udesno, a zahvatila je i jednog bika kojeg je digla sa zemlje i bacila u zrak, ali je on ustao i otrčao u šumu. Naravno, odmah sam nazvao Davida i rekao mu što se dogodilo, rekao je Ivan, dodavši kako ima 71 godinu i dobro zna da u Starom Lazu za njegova života, a koliko zna i prije, nikad nije od udara groma poginula krava.


Ivan Lakotić ima 71 godinu, ali se ne sjeća da je ikada grom u Starom Lazu usmrtio blago / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ivan Lakotić ima 71 godinu, ali se ne sjeća da je ikada grom u Starom Lazu usmrtio blago / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Nesretna Milka


Kristina Grubišić na terenu je snimila fotografije koje svjedoče o snazi udara groma i nesretnoj kravici Milki.


– Sreća u nesreći je da je Milka bila sama pod tim drvetom. Tko zna što bi bilo da su je slijedile i ostale kravice. Milka je bila jedna od naših najboljih krava. Imala je osam godina i već se nekoliko puta otelila, a nikada nije bila bolesna i s njom ama baš nikakvih problema nije bilo. Jako nam je žao što je stradala baš ona i tele u njoj. Financijski je to gubitak od nekih 12.000 kuna, ali puno nam je teže to što smo izgubili jednu baš dobru kravicu koju smo jako voljeli, rekla je Kristina Grubišić, dodavši kako njima sve krave i telčići imaju imena.


Pozitivna munja


“Grom iz vedra neba” zapravo je tzv. pozitivna ili visokonaponska munja. Kako je objašnjeno na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, takve munje obično nastaju u gornjem dijelu oblaka tipa kumulonimbus (nakovnju), putuju i do nekoliko kilometara vodoravno te zatim skreću do tla. One čine manje od 5 posto svih munja.


Zbog puno duljeg prijeđenog puta, te munje obično nose 6 do 10 puta više naboja, njihov je napon također znatno veći, a obično traju i oko 10 puta dulje. Bljeskovi takvih munja stvaraju velike količine niskofrekventnih (ELF i VLF) radiovalova, a zbog svoje velike snage, visokonaponske munje su jako opasne.


Udar groma odbacio je tijelo Milke desetak metara od mjesta na kojem se nalazila / Foto KRISTINA GRUBINIĆ

Udar groma odbacio je tijelo Milke desetak metara od mjesta na kojem se nalazila / Foto KRISTINA GRUBINIĆ