GASTROAVANTURA

Šljive, bundeve i vepar zvijezde goranskog jesenjeg tanjura

Marinko Krmpotić

Juhe od bundeve, medaljoni od vepra u umaku od šljiva, štrudle od bundeve, štrudle ili pite od šljiva, knedle sa šljivama - dio je ponude koju će idućih mjesec dana nuditi u 20-ak goranskih restorana u sklopu projekta koji postaje sve prepoznatljiviji među posjetiteljimaRAVNA GORA – Šljive, bundeve i meso vepra temeljni su sastojci na kojima će se tijekom ovog i u prvih deset dana idućeg mjeseca temeljiti ponuda Goranske gastroavanture, projekta kroz koji goranski restorani nastoje svakog mjeseca gostima ponuditi autohtonu i na tradiciji ovog dijela Hrvatske utemeljenu sezonsku ponudu raznih jela.


Petar Hrg, direktor TZ-a Gorski kotar, koji je ponudu za listopad i dio studenoga predstavio u poznatom ravnogorskom restoranu i pansionu Breza, ističe kako je od spomenutih namirnica moguće ponuditi razne vrste jela – juhu od bundeve, goranske medaljone od vepra u umaku od šljiva, štrudle od bundeve, štrudle ili pite od šljiva, knedle sa šljivama…


Reakcije sve bolje


»Naravno, to su prijedlozi, a priprema jela prepuštena je, kao i do sada, kreativnosti kuhara goranskih restorana i to se pokazalo kao jako dobra odluka jer su inspirirani mogućnostima napravili niz kvalitetnih jela. Svakako, uz ovaj meni nazvan Goranska gastro avanura, svaki od 20-ak goranskih restorana uključenih u ovaj projekt nudi i svoj klasični jelovnik. Nastojimo biti autohtoni i što originalniji jer držimo kako je baš gastroponuda jedan od najjačih aduta našeg kraja i turističke ponude koja može itekako biti zanimljiva posjetiteljima, i to u rasponu od izletnika koji dolaze na nekoliko sati, pa do onih koji ovdje provode više dana, a njih je sve više«, govori direktor Hrg, ističući zadovoljstvo do sada ostvarenim u projektu Goranska gastro avantura.
»Reakcije su iz mjeseca u mjesec sve bolje i polako idemo prema tome da Goranska gastro avantura postane prepoznatljiva po svojoj ponudi. Naravno, ne izmišljamo mi kroz ovaj program ništa što već nije postojalo i nije rađeno, ali smo sve uspjeli usustaviti, složiti u jedan zajednički proizvod te kroz bitno pojačanu reklamu nuditi i kao goranski turistički proizvod. Zanimanje lagano raste i to nas čini sretnima jer nam je krajni cilj kontinuitet ponude i gastronomija kao jedan od izuzetno važnih turističkih prozvoda Gorskog kotara«, rekao je Hrg, a Robert Herljević, koji je od 2017. godine na čelu Breze, ističe da se ovaj restoran rado uključio u spomenuti projekt i za sada su iskustva pozitivna.


Istra, Zagreb, Dalmacija…


»Naš adut u ovih tridesetak dana bit će odrezak od vepra s knedlima od šljiva po kojima smo već poznati i cijenjeni, a tu je i gulaš od vepra sa suhim šljivama i domaćim njokima. To su jela koja smo već znali priređivati i koja spadaju u jači dio naše gastroponude pa ne sumnjam da će i sada, tim više jer su dio te Goranske gastro avanture, privući pažnju. Razmišljali smo i o kolaču ili štrudli od šljiva, ali tu baš nije bilo interesa pa u tom dijelu vezanom uz slastice ostajemo na onoj klasičnoj i vrlo kvalitetnoj ponudi štrudli od jabuka i od borovnica.
Naravno, naša kuhinja svakodnevno nudi i niz drugih jela, od pizze, burgera do raznih vrsta tjestenine i raznih jela od mesa«, rekao je Herljević, dodavši kako uz domaće ljude i već udomaćene goste s Kvarnera, sve veći broj gostiju dolazi baš iz onih dijelova (Istra, Zagreb, Dalmacija) na kojima se kroz ovaj projekt Gorski kotar pojačano promovira.


Breza, ističe Herljević, radi svakog dana od 8 do 22 sata, a restoranski prostor čine šank, terasa i dvije prostorije u unutrašnjosti od kojih je jedna namijenjena pušačima.


Pojačana nacionalna radiopromidžba


Petar Hrg, direktor TZ-a Gorski kotar, ističe kako u promidžbi projekta Goranske gastro avanture dolazi do manjih promjena.


»I dalje ćemo biti usmjereni na četiri područja za koja pretpostavljamo da nam osiguravaju najveći broj potencijalnih gostiju. To su Kvarner, Istra, Zagreb i Dalmacija. Uz to, od ovog mjeseca krećemo i s pojačanom promidžbom na nacionalnom radiju kako bi se glas o ovoj ponudi čuo još i dalje«, rekao je Hrg.