Manifestacija u Brodu na Kupi

SLAVLJE U ČAST JABUKE Sajam, besplatni ulaz u Kaštel Zrinskih i glazba

Marinko Krmpotić

Zanimljivo je bilo i malim i velikima / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Zanimljivo je bilo i malim i velikima / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Kao i pri prvom Danu jabuka tu su bili učenici OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi koji su predstavili rad svoje Učeničke zadruge Bobovac 


BROD NA KUPI – Petnaestu godinu za redom u Brodu na Kupi pažnja je u središtu tog goranskog naselja posvećena jabuci i svemu što taj, jedan od najzdravijih plodova jeseni, znači čovjeku. Dosadašjih petnaest izdanja, kako nam je rekla Blažica Sveticki iz Udruge Plodovi gorja, koja je osmislila i organizira ovu priredbu, potvrda su zanimanja ljudi za ovakav način predstavljanja za Kupsku dolinu tipičnog voća.


– Hvala svima koji nam pomažu, ove godine to je i Grad Delnice koji je osigurao glazbu, agencija Lynx and Fox dovela je dio posjetitelja, Stalni postav Kaštela Zrinskih nudi svim posjetiteljima besplatni ulaz… Dakle, uspijevamo jedno prijepodne učiniti ljepšim i zanimljivijim svima koji dođu do Broda na Kupi, rekla je Blažica Sveticki. Na trgu ispred dvorca kupiti se moglo raznih proizvoda.


Marina Majetić s osnovcima iz Broda na Kupi / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Kao i pri prvom Danu jabuka tu su bili učenici OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi koji su predstavili rad svoje Učeničke zadruge Bobovac. Učiteljica prirode i biologije Marina Majetić rekla nam je kako se nudi domaći džem od jabuka, med od maslačka i šećera, domaći sok od jabuka, sirup od bazge, kolači od jabuka, razni suveniri, a to su i za 10 eura bile jabuke u manjim vrećama, ubrane iz školskog ekološkog vrta. Anita Beljan iz lokvarskog OPG-a nudila je razne sokove, mirisna ulja, sirup od smrekovih iglica i brojne čajeve, a Borjanka Smojver svojim je štandom zamirisala okolinu nudeći na bazi lavande napravljen gel za otvaranje dišnih puteva i ublažavanje bolova, regerenativne kreme za ruke i lice, eterična ulja.


– Sve to je s našeg polja gorske lavande kraj Moravica. Imamo tri tisuće sadnica iz kojih destilacijom vodenom parom dobivamo ulje i hidrolat koje potom koristimo za izradu raznih proizvoda, rekla nam je Borjanka iz OPG Goransa.


Nakit izrađen i osmišljen u vlastitoj režiji ponudila je Maja Barić Vukonić koju su pratile njene tri kćeri.


– Nakit od čelika, kombinacija drva i čelika, narukvice, magnetići, privjesci… Sve to radimo kod kuće, a cure puno pomažu i uvijek nam je lijepo doći na ovakve manifestacije i predstaviti naš obrt koji se zove Dohvati svoje snove, rekla nam je Maja.


Vrlo je zadovoljan viđenim bio i Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi koji je naglasio kako priredbu zajedno organiziraju Plodovi gorja, MO Brod na Kupi, OŠ Fran Krsto Frankopan i Kaštel Zrinski.


– Šteta je što je ove godine jabuka slabo rodila pa ne možemo održati našu klasičnu prezentaciju izrade mošta od jabuka. No, sve ostalo je u redu pa slobodno možemo reći da smo ovog vikenda u Brodu na Kupi slavili jabuku, zaključio je Klobučar.