Natjecali se i pobjeđivali

Skijaški klub “Goranin” iz Delnica proglašen za najuspješniji skijaško-trkački klub u Hrvatskoj

Marinko Krmpotić

Na Sljemenu je održano tradicionalno proglašenje najuspješnijih sportaša i klubova u alpskim disciplinama, skijaškom trčanju, snowboardu i ski rolanju, a skijaši trkači Goranina 29 puta bili su pozvani na postoljaDELNICE – Skijaški klub »Goranin« Delnice najuspješniji je skijaško-trkački klub Hrvatske u sezoni 2021./2022., jasno je nakon na Sljemenu održanog tradicionalnog proglašenja najuspješnijih sportaša i klubova u alpskim disciplinama, skijaškom trčanju, snowboardu i ski rolanju.


Niz je razloga zbog kojih je »Goranin« u vrhu hrvatskog ski trčanja za prošlu sezonu – u Hrvatskom pokalu klub je zauzeo prvo mjesto u sveukupnom poretku i ukupnom poretku klubova, prvi je u ljetnom kupu u ski rolerima za starije kategorije, Ema Sobol najperspektivnija je skijašica trkačica i ski rolerašica, Boris Štefančić je najperspektivniji skijaš trkač, a Matija Štimac je najperspektivniji ski roleraš! Gotovo na svakom domaćem natjecanju za hrvatski pokal, za prvenstvo RH, prvenstvo Županije, rolerskim ili ski utrkama,


Međunarodni uspjesi


SK »Goranin« na rezultatskim listama ima po četiri prvaka, viceprvaka i brončanih. I zato je klub iz Delnica, najuspješniji trkačko skijaški klub u Hrvatskoj, najbolji skijaški klub u Županiji, najbolji klub u Županiji u ljetnoj sezoni te najbolji na natjecanju školskih sportskih društava.
Kad je o međunarodnim utrkama riječ, delnički su se skijaši protekle sezone natjecali na nekoliko utrka za slovenski Argeta pokal na kojima su osvojili nekoliko medalja, a čak tri tima Goranina (Lana Sobol i Lea Gašparac, Leona Pelko i Ema Sobol, Matija Štimac i Boris Štefančić) osvojila su medalje na državnom natjecanju Slovenije u Team sprintu. Redovito se skijaši Goranina natječu i na natjecanju No Border Cup.


Riječ je o tri utrke koje se organiziraju u Austriji, Italiji i Sloveniji i na koje dolaze najbolji skijaši trkači iz navedenih zemalja, ali i iz Hrvatske. U Planici su Ema Sobol i Matija Štimac osvojili srebra, u Sappadi je Matija Štimac osvojio zlato, a Chiara Gašparac broncu. Matija Štimac je i ukupni pobjednik Kupa, već treći put, a Ema Sobol i Lea Gašparac su u ukupnom poretku nakon tri utrke bile pete. Također, skijaši Goranina uspješno su predstavljali Županiju na 38. Skiri Trophiju u Italiji. Od devet sportaša koja su se natjecala, njih čak šest ostvarilo je plasmane među prvih petnaest, a Boris Štefančić je u svojoj kategoriji osvojio treće mjesto i brončanu medalju.


Timski uspjeh


Druženje na Sljemenu bila je i prigoda za nagrađivanje najboljih pojedinaca pri čemu su skijaši trkači Goranina 29 puta bili pozvani na postolja. Ukupno su skijaši »Goranina« prošle sezone nastupali na tridesetak natjecanja, domaćih i međunarodnih, a njihov kvalitetan rad i rezultati donijeli su i prije ovog proglašenja vrijedne nagrade pa je, primjerice, Zajednica sportova Primorsko-goranske županije proglasila Matiju Štimca za najboljeg kadeta PGŽ-a za 2021. godinu, a Sportska Zajednica Grada Delnica prepoznala je skijaški klub kao iznimno uspješan klub i nagradila skijaše u kategorijama najuspješniji sportaš Grada, najuspješniji kadet, najuspješnija sportašica kadetkinja, najuspješnija juniorka i nagrada za najboljeg trenera Grada Delnica, a niz priznanja dobili su i od Ski saveza PGŽ-a.


Naravno, ovakvi uspjesi rezultat su rada velikog broja ljudi pa iz Goranina zahvaljuju ne samo sportašima na trudu i radu, već i pomoći vrijednih roditelja, upravi kluba, Gradu Delnice, Sportskoj zajednici Grada Delnica, SKI Savezu, SKI Savezu PGŽ-a, školama i svima drugima koji na bilo koji način pomažu skijaškom klubu.


MLADE NADE


Ema Sobol – najperspektivnija skijašica trkačica i ski rolerašica,
Boris Štefančić – najperspektivniji skijaš trkač
Matija Štimac – najperspektivniji ski roleraš