Slavni redatelj

Sjećanje na Krešu Golika u njegovim Fužinama

Marinko KrmpotićFUŽINE – Dvadeset i peta godišnjica smrti slavnog redatelja Kreše Golika obilježena je, između ostalog, i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće na njegovom grobu na Mirogoju, a taj su čin prisjećanja upriličili članovi Udruge »Dr. Franjo Rački« iz Fužina, rodnog mjesta Kreše Golika. Članovi ove udruge trude se kroz svoj rad čuvati sjećanja na značajne ličnosti iz povijesti ovog dijela Gorskog kotara, a među njima je svakako i Krešo Golik. Uz njih, veliku pažnju ogromnom doprinosu hrvatskoj filmskoj kulturi ovog režisera poklanja se i u Osnovnoj školi »Ivanka Trohar« u Fužinama gdje se svake godine u svibnju održavaju Dani Kreše Golika.


Upravo predstavnici te škole i ove udruge položili su na Mirogoju vijence i zapalili svijeće, a tom prigodom je Jasna Štimac, ravnateljica fužinske osnovne škole, rekla:


– U današnjem užurbanom vremenu, kad nam se često čini da dani prebrzo lete i nemilosrdno gutaju ispred sebe ponavljajuću svakodnevicu, valja na trenutke zastati, prisjetiti se i podsjetiti na one koji su svojim postojanjem i nasljeđem uspjeli nadmašiti prolaznost i zaborav. Jedna od takvih ličnosti svakako je i poznati hrvatski, a mi s ponosom ističemo i fužinarski, filmski i televizijski redatelj i scenarist Krešo Golik koji je svojim radom i djelima ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj filmskoj umjetnosti. U svojim se djelima bavio velikim temama i sudbinskim pitanjima, uvijek imajući u središtu interesa čovjeka, za kojeg je zapravo i stvarao. Vjerojatno u toj njegovoj zaokupljenosti čovjekom i leži tajna uspjeha i popularnosti njegovih djela među gledateljima. A takva djela kojima se iznova vraćaju generacije i generacije gledatelja mogu stvarati samo ljudi koje resi predanost i strast prema poslu i ljudska skromnost i jednostavnost kojom je Krešo Golik zračio – rekla je ravnateljica Jasna Štimac.