Posjeta

Sedamdesetak slovenskih prosvjetara provelo dan u Fužinama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Suradnja fužinske i litijske osnovne škole na projektu Erasmus+ K1 urodila razmjenom iskustava i - posjeta.Sedamdesetak profesora, nastavnika i radnog osoblja Osnovne škole Gradec iz slovenskog gradića Litija danas je posjetilo OŠ »Ivanka Trohar« u Fužinama, a razlog njihova dolaska je sudjelovanje u projektu Erasmus+ K1 (Job shadowing) »Misli globalno, djeluj lokalno«.


Naime, ove dvije škole od jeseni 2021. godine zajednički sudjeluju u spomenutom projektu, a prvi korak u realizaciji bio je posjet tri profesorice fužinske osnovne škole (Jadranka Čop Bajraktaraj, učiteljica kemije, Renata Lisac, psihologinja, i Jadranka Gecan, učiteljica razredne nastave) Litiji.

Za vrijeme boravka u školi domaćinu uspoređivale su sličnosti i razlike odgojno-obrazovnih sustava Hrvatske i Slovenije, pratile tijek nastavnih sati, razmjenjivale iskustva, primjere dobre prakse, nastavne materijale, metode i tehnike poučavanja te socijalne i komunikacijske vještine.


Taj ih je posjet, ističu, obogatio novim vrijednim, pozitivnim iskustvima i primjerima dobre prakse koje će primijeniti u svom radu te rado podijeliti s kolegama u školi.


Na temelju tog uspješnog boravka u Litiji Jasna Štimac, ravnateljica fužinske škole, pozvala je slovenske kolege u posjet, pri čemu su ovi odlučili Fužinama posvetiti cijeli dan te uz školu upoznati i niz turističkih atrakcija ovoga kraja koji je po turističkoj prepoznatljivosti poznat i u Deželi.


Upravo stoga danas su ih, uz domaćine i kolege iz fužinske OŠ, dočekali i pozdravili i načelnik Općine Fužine David Bregovac te voditeljica Ureda za turizam Silvija Sobol, a lijepe riječi dobrodošlice upotpunjene su nakon druženja u školi zanimljivim izletima i cjelodnevnim boravkom na području Fužina.