Reakcija

SDSS u Vrbovskom: ‘Samo uključujuće poruke mogu preokrenuti negativne demografske trendove’

Marinko KrmpotićVRBOVSKO – Na izjavu gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića vezanu uz rezultate prošlogodišnjeg, ali i popisa stanovništva ranijih godina, reagirali su iz Gradske organizacije SDSS-a Vrbovsko.


»Izjava gradonačelnika u kojoj u istoj rečenici povezuje tzv. manipulacije s brojem stanovnika i bez ikakvog dodatnog objašnjenja spominje sve pripadnike srpske nacionalnosti, smatramo krajnje neumjesnim i štetnim po cjelokupnu srpsku zajednicu, ali i međuljudske odnose na prostoru Grada Vrbovskog. Žao nam je da se olako i očito bez pretjeranog razmišljanja i relevantnih podataka ističu svi pripadnici jednog naroda te ih se povezuje s tzv. manipulacijama oko broja stanovnika. Srbi na području Gorskog kotara i Grada Vrbovskog od svoga doseljavanja prije više od 400 godina mirno žive zajedno sa svim svojim susjedima bili oni pripadnici većinskog hrvatskog naroda ili pripadnici drugih naroda. Sve češće se i odseljavaju jednako kao i svi stanovnici našega Grada jer ih na to prisiljavaju jednaki razlozi.


Neravnomjeran razvoj, manjak investicija, visoki troškovi života i cijene osnovnih komunalnih usluga kao i nedostatak kvalitetnih radnih mjesta jednako poražavajuće utječu na sve naše sugrađane. Ne postoje relevantni podaci da pripadnici srpske etničke zajednice zbog bilo kojih razloga sudjeluju u tzv. manipulacijama s brojem stanovnika ili da je njihov udio u stanovništvu Grada Vrbovskog na bilo koji način korigiran lažnim prijavama boravka ili bilo kakvim drugim nelegalnim aktivnostima.
Bolna činjenica jest da u našem Gradu i Srba i Hrvata i svih ostalih dobrih i vrijednih ljudi svakim danom ima sve manje. Rezultate za to možemo potražiti kako na državnoj, jednako i na županijskoj i gradskoj razini. Bezrazložno prozivanje svih pripadnika jednog naroda, bez ikakvog daljnjeg obrazloženja gradonačelnika, bilo ono slučajno ili namjerno, pospješuje proces iseljavanja, etiketira srpsku zajednicu i stvara osjećaj nemira. Stoga ovim putem želimo istaknuti da samo zajedničkim radom na dobrobit svih naših građana i slanjem uključujućih i promišljenih poruka, radom na smanjenju očitog neravnomjernog razvoja kojemu svjedočimo u Gradu Vrbovskom i isticanjem primjera dobre prakse zajedničkoga života Srba i Hrvata na našem području možemo pokušati preokrenuti negativne demografske i ekonomske trendove«, piše u dopisu Gradske organizacije SDSS-a, koji potpisuju Đorđe Busić, predsjednik i zamjenik gradonačelnika, Dejan Jakšić, županijski i gradski vijećnik, Ilija Trbović, gradski vijećnik te Milan Vukelić, predsjednik Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog.