Važniji profesori od učenika

Sapunica u Delnicama. U jednom razredu 10, u drugom četiri učenika, ali škola ih odbija spojiti

Marinko Krmpotić

Majka učenice kaže da je nevjerojatno da Vijeće roditelja, koje bi trebalo prvenstveno zastupati interese učenika, lobira za radna mjesta zaposlenika školeDELNICE – Nakon lijepih vijesti o rezultatima ovogodišnje generacije delničkih maturanata na državnoj maturi, kao i zadovoljstva zbog činjenice da je nakon punih trideset godina u Srednjoj školi Delnice uspješno obnovljeno školovanje za šumarskog tehničara, slijede, nažalost, iznova loše vijesti iz te srednjoškoske ustanove. Riječ je o već javnosti poznatom slučaju skupine roditelja vezanom uz zahtjev za spajanje 2a i 2b (sad će to biti 3a i 3b) razreda u jedan zajednički razred.


Podsjetimo, prije dvije godine realiziran slabašan upis u gimnazijsko usmjerenje (tek 18 učenika i jedna kasnije) u SŠ Delnice nastojali su – što im zakon dozvoljava – umanjiti stvaranjem dva razredna odjela od kojih je jedan imao deset, a drugi devet učenika. Nažalost, na tim se brojkama nije ostalo i odjeljenje je polako »kopnilo« (učenici su odlazili u druge škole) pa je skupina roditelja pokrenula inicijativu o spajanju razreda. Ta je inicijativa, pogleda li se činjenica da sada ta dva razreda broje ukupno 14 učenika (10 + 4), potpuno logična, ali nije naišla na dobar odjek u SŠ Delnice jer dva odjeljenja znače i posao za više ljudi. Budući da od svoje ideje roditelji nisu odustali, cijela se priča preselila i na službene institucije, od županijskog Odjela za odgoj i obrazovanje pa do Ministarstva prosvjete. Sve skupa kraju je, činilo se, privedeno na završetku prošle kalendarske godine kad je iz Ministarstva stiglo mišljenje da se razredi, ako to roditeji žele, spoje.


Jedinstveni razred


Slučaj je, nažalost, izazvao i popriličnu medijsku pažnju te nedvojbeno štetio školi, a tako će, izgleda, biti i dalje. Jer, govori nam Željka Nikola Belobrajdić, majka učenice iz skorašnjeg 3b, SŠ Delnice odbija provesti odluku nadležnih tijela, odnosno ne želi poštovati zakonske odredbe:
«Budući da je odluka Ministarstva donijeta u prosincu prošle godine, taj razred je već u drugom polugodištu mogao postati jedinstven što bi, s obzirom na ukupan broj učenika kojih je sada 14 – a neki govore o dodatnim odlascma – bilo i jedino logično. No, škola to nije napravila, a ne želi to ni sada uoči početka nove školske godine, pri čemu je važno navesti da upravo ravnateljica ne provodi odluku Školskog odbora od 27.12. 2021. godine, a to je dužna sukladno čl. 125. Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Umjesto da provedu odluku nadležnih tijela, u Srednjoj školi Delnice i dalje pokušavaju učiniti sve da olakšaju posao sebi, a otežaju rad učenicima. Iako im je naloženo da ta dva razreda spoje, oni se oglušuju o tu odredbu i sad su počeli pričati o tome kako odluku o spajanju treba preispitati Vijeće roditelja i kad donesu novu o tome će odlučivati Školski odbor. No, oni su to već učinili. Naime, Vijeće roditelja već je dalo svoje mišljenje Školskom odboru o spajanju 2.a i 2.b razreda na sjednici 29.11. 2021.


Potom je Školski odbor dana 27.12. 2021. tajnim glasanjem donio odluku o spajanju razreda. Zatim smo 12. 1. 2022. obaviješteni od predsjednice Školskog odbora Ive Kezele da će ravnateljica u zakonskom roku prijedlog uputiti Ministarstvu radi spajanja razreda. Ona to, očigledno, nije učinila. Sad bi u SŠ Delnice opet vratili priču na početak jer, vjerojatno, procjenjuju kako sada u Školskom odboru imaju većinu. Nevjerojatno je da Vijeće roditelja, koje bi trebalo prvenstveno zastupati interese učenika, lobira za radna mjesta zaposlenika škole. Smatramo da ravnateljica i pojedini zaposlenici škole manipuliraju Vijećem roditelja.«, rekla je Nikola Belobrajdić dodavši kako je kroz kontakte s Ministarstvom prosvjete saznala kako oni, nakon što su donijelu odluku o spajanju ta dva razreda, očekuju da osnivač SŠ Delnice, a to je Primorsko-goranska županija, tu odluku i provede.


U skladu sa zakonom


U Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije su, nakon što ih je predstavnica roditeja kontaktirala, zatražili očitovanje ravnateljice Slađane Srkoč kojoj je Ognjen Šimić, savjetnik za programe i projekte odgoja i obrazovanja napisao: »Obzirom da još uvijek postoje nedoumice oko spajanja 2.A i 2.B razreda opće gimnazije koje je predloženo odlukom Školskog odbora od 27.12. 2021., a na koje su roditelji učenika opetovano ukazivali, ovim putem Vas molimo da nam se žurno očitujete o tom pitanju. Molimo Vas da nas obavijestite kada će se i na koji način okončati ova tema, a imajući u vidu zakonom propisani status i obveze ravnatelja u odnosu na školski odbor. Naime, približava se početak nove školske godine i Upravni odjel za odgoj i obrazovanje ne može dozvoliti da pitanja koja su važna za odvijanje obrazovnog procesa ostaju neriješena kroz znatni vremenski period. Isto tako, ovom Upravnom odjelu je osobit interes da nova školska godina započne bez postojećih prijepora, a na zadovoljstvo kako učenika i njihovih roditelja, tako i zaposlenika škole. Kako bi se osiguralo primjereno odvijanje obrazovnog procesa, Upravni odjel će, po potrebi, poduzimati korake iz svoje zakonom propisane nadležnosti.«, napisao je Šimić, a ravnateljica Srkoč mu je odgovorila:


«Vijeće roditelja bilo je jednoglasno protiv spajanja 2 razredna odjela u jedan razredni odjel. Predstavnik Vijeća roditelja u Školskom odboru u potpunosti je zanemario mišljenje roditelja i nije niti u jednom trenutku iznio stav Vijeća roditelja, te je na sjednici u prosincu glasao suprotno stavu i mišljenju Vijeća čiji je on predstavnik. Vijeće roditelja u nekoliko je navrata tražilo izjašnjavanje predstavnika po pitanju zastupanja njihovog mišljenja u odboru no nije ga dobilo. Iz tog je razloga Vijeće roditelja zatražilo izjašnjavanje od Školskog odbora i preispitivanje prijedloga koje je Školski odbor donio te uvažavanje njihovog mišljenja. Školski odbor će o pitanju spajanja još jednom razgovarati na sjednici 22. 8. Njihovu konačnu odluku ću i provesti u skladu sa zakonskim propisima.«, napisala je Srkoč.