Nova manifestacija u Gorskom kotaru

Salamijada iz “Bakine škrinjice”: Prilika za učenje i razmjenu iskustva

Danijela Mihelčić

Uzorke su ocjenjivali stručnjaci, educirani senzorski ocjenitelji s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Foto D. MIHELČIĆ

Uzorke su ocjenjivali stručnjaci, educirani senzorski ocjenitelji s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Foto D. MIHELČIĆ

Prvu "Zlatnu kobasu" doma je odnio Dalibor Podobnik, "Srebrnom kobasom" ovjenčao se Luka Cvetić, dok je broncu odnio Matija Gršić, a uz stručnjake, njihove salame ocjenjivala je i publika



 


RAVNA GORADalibor Podobnik može se pohvaliti kao prvi dobitnik “Zlatne kobase” na prvoj Ravnogorskoj salamijadi koja je danas organizirana u mjesnom Domu kulture u sklopu 14. izdanja manifestacije “Festival iz bakine škrinjice”. Među devetnaest prijavljenih sudionika, od kojih su neki ponudili i prave delikatese – salame s vrganjima ili bučinim sjemenkama, “Srebrnom kobasom” ovjenčao se Luka Cvetić, dok je broncu odnio Matija Gršić.


Laureati prve Salamijade: Luka Cvetić, Dalibor Podobnik i Matija Gršić / Snimila Danijela Mihelčić


I publika glasala


Uzorke su ocjenjivali stručnjaci, educirani senzorski ocjenitelji s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uzimajući u obzir vanjski izgled, urednost salame, njezin presjek, povezanost nadjeva… i još mnoštvo drugih detalja koji su doprinosili da salame budu ugodne i oku, a još više nepcima. “Pravo glasa” imali su i posjetitelji koji su, uz kotizaciju, degustirali, a zatim i ocjenjivali ono što se na stolovima u Ravnoj Gori nudilo, a među najmlađim degustatorima-ocjenjivačima bio je 10-godišnji Filip Kolenc, koji je jedva dočekao da isproba sve, a favorit mu je bila salama pod brojem 17 jer je, kaže, bila “ljutkasta i odlična”.


U tri minute Bruno Šoštarić je pojeo šest kobasica / Snimila Danijela Mihelčić




– Ovakve manifestacije su potrebne i nužne, prilike za učenje, razmjenu iskustva te uočavanje grešaka, kaže dr. sc. Ivica Kos, jedan od ocjenjivača, ali i predavača koji je za Gorane održao zanimljivu edukativnu radionicu pod nazivom “Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica u okolnostima klimatskih promjena”.


Gurmanski izazov

 


Poseban gurmanski izazov čekao je one najhrabrije, a pokazalo se da su to uglavnom i oni najmlađi: u tri minute trebalo je pojesti što više kobasica, od njih deset koje su ih dočekale na tanjuru, a stigle su iz lokalne mesnice. Izazovu su odgovorili 12-godišnji Ivan Podobnik i godinu dana stariji Bruno Šoštarić, koji je na kraju i pobijedio, pojevši šest kobasica u 180 sekundi. Prije natjecanja, Bruno nam je otkrio da se prijavio jer doma još nisu napravili svoje kobasice, a pobjeda mu je donijela čak 5 kilograma ove delikatese. Nije, kaže, prije natjecanja ni doručkovao ni ručao, a taktika mu je bila da krene polako… I isplatila se!

Da je Ravnoj Gori potrebno ovakvo događanje, već dugo se motalo i po glavi ravnogorskog općinskog načelnika Mišela Šćuke i drago mu je, kaže, da se sada ta ideja, u suradnji s Udrugom Plodovi gorja Gorskog kotara, te pod pokroviteljstvom Općine Ravna Gora i Primorsko-goranske županije, konačno i ostvarila. Želja im je, naglašava, da to postane tradicija, a da temelja za tradiciju itekako ima, pokazao je i cjelodnevni “muving” u Domu kulture gdje je, po procjenama prvog čovjeka Općine, bilo oko tristotinjak ljudi koji su pristizali već od 11 sati, ne samo iz Gorskog kotara nego i iz Rijeke, Zagreba, Varaždina…


I ića i pića…


A puno se toga danas u Ravnoj Gori, osim kraljice manifestacije – salame, moglo i vidjeti i kušati: bili su tu štandovi lokalnih proizvođača s domaćim i autohtonim proizvodima, članovi DVD-a Kupjak zamirisali su cijeli prostor goranskim zimskim ručkom – dinstanim kiselim kupusom s domaćim kobasicama, širio se i miris fritula, moglo se kušati craft pivo “Kirica” iz Drivenika… Svojih ruku djelo predstavili su i ravnogorski osnovnoškolci. Točnije, učenici 6. i 7. razreda okupljenih u zadrugu “Brezice” koji su na čelu s nastavnicom Hankijom Salipović – Musić na štandu izložili svoje radove od recikliranih materijala, koje se moglo i kupiti. Tko je želio, mogao je pogledati i izložbu nazvanu “Kak je blu prejk u Rauni Gari”, a sve uz glazbenu podlogu Trija Kumpanjoni iz Hreljina i Limene glazbe iz Ravne Gore.


I glas Filipa Kolenca, najmlađeg degustatora, je bio važan / Snimila Danijela Mihelčić


Jedna od organizatorica te pokretačica manifestacije, Blažica Sveticki, predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara bila je izuzetno ponosna. “Za prvu godinu stvarno možemo biti zadovoljni”, kaže, ističući posebnu zahvalu Općini Ravna Gora, DVD-u Kupjak, Udruzi umirovljenika Ravna Gora te Domagoju Jakopoviću Ribafishu koji je vodio cijelu manifestaciju.