Pokazali osjetljivost

RST-Pellets Delničanima daruje vaučere za jeftinije pelete, evo kako se prijaviti

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Po domaćinstvu će moći biti prijavljena maksimalno četiri vaučera što znači da će RST-Pellets onim najugroženijim kućanstvima pomoći da ovu zimu prebrode smanjivanjem cijene za čak 4.000 kunaU teškim vremenima najbolje se vidi tko je kakav, a delničko poduzeće RST-Pellets d.o.o. potezom vrijednim svake pažnje i pohvale pokazuje ogromnu osjetljivost za kraj i ljude u kojem djeluje.


Konkretno, u razdoblju od 10. listopada ove pa do 31. ožujka 2023. godine u pogonima ovog poduzeća smještenog u Lučicama građani koji imaju prebivalište na području Grada Delnica moći će iskoristiti tzv. vaučer vrijednosti od 1.000 kuna za koliko će biti umanjena cijena prodaje jedne palete (1.080 kg) peleta.


Drugim riječima umjesto svote od 4.300 kuna (bez PDV-a) koliko košta jedna paleta, za nju će trebati platiti 3.475 kuna s PDV-om, što u konačnici predstavlja uštedu od oko tisuću kuna.
Po domaćinstvu će moći biti prijavljeno maksimalno četiri vaučera što prevedeno u »jezik grijanja« znači da će RST-Pellets d.o.o. onim najugroženijim kućanstvima pomoći da ovu zimu prebrode smanjivanjem cijene za čak 4.000 kuna!


Ukupno će to, budući da je u planu podjela maksimalno tisuću vaučera, ovu tvrtku doći oko milijun kuna manje zarade.


Odnosno, s tolikom će svotom dati doprinos prezimljavanju Delničana u ovim teškim vremenima. Kapa dolje i svaka čast za potez austrijske tvrtke koja radi u Delnicama i kojoj je na čelu austrijski državljanin Richard Stuckler.


40 vaučera tjedno


Kako je došlo do realizacije ove ideje u čijem provođenju vrlo bitnu ulogu ima i Grad Delnice, pojasnila je na predstavljanju ovog projekta gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić:


Goran Petranović i Katarina Mihelčić / Foto Marinko Krmpotić


»Pred tri tjedna održala sam sastanak s predstavnicima proizvođača peleta koji djeluju na području Gorskog kotara i upoznala ih sa situacijom koja nije nimalo jednostavna jer mnogi nisu u mogućnosti doći do potrebne količine tog energenta, kako zbog toga što većina proizvodnje ide na strano tržište, tako i stoga što je cijena narasla u tolikoj mjeri da, primjerice, umirovljenici ne znaju kako preživjeti uz sve te narasle troškove.


Prvi koji su pozitivno odgovorili i iskazali visoku notu humanosti su predstavnici RST-Pellets koji su nam se javili s prijedlogom umanjenja cijene, odnosno postupkom korištenja vaučera.


Sam postupak prijave vodit će naše gradske službe. Do 10. listopada bit će otvoren javni poziv na natječaj na koji se mogu prijaviti isključivo stanovnici koji žive na području Grada Delnica.


Svatko tko se prijavi ispunit će odgovarajući formular čije će navode provjeriti naša za tu prigodu osnovana komisija čiji će članovi, sukladno analizi prijave, davati i zeleno svjetlo, odnosno vaučere u vrijednosti od 1.000 kuna s kojima će se moći ići u Lučice i kupiti paletu peleta.


Nakon što javni poziv bude gotov mi ćemo početi izdavati vaučere i to maksimalno njih 40 tjedno. Veći broj tjedno nema smisla izdavati jer bismo došli u opasnost da »zagušimo« isporuku.


Vaučeri će se moći iskoristiti najkasnije do 31. ožujka, a po kućanstvu je moguće dobiti maksimalno četiri vaučera.


Naravno, naša komisija pratit će cijeli proces, od prijave do dodjele, jer ne želimo bilo kakvu zlouporabu ovog humanog čina na kojem zahvaljujemo austrijskom poduzeću«, rekla je gradonačelnica Mihelčić.


Poskupio proces proizvodnje


U ime RST-Pellets govorio je Goran Petranović, financijski direktor te firme rekavši kako su svijesni da je stanje iznimno teško:


Foto Marinko Krmpotić


»Poremećaji na tržištu uzrokovani ratom u Ukrajini i nizom drugih zbivanja bitno su podigli cijenu svega, od električne energije preko repromaterijala i rezervnih dijelova.


To se, naravno, osjetilo i na velikom rastu cijene peleta do čega je moralo doći jer je poskupio i sam proces proizvodnje. S druge stane svijesni smo i financijske krize te sve težeg položaja ljudi pa smo odlučili pomoći na ovaj način, odnosno bitnim smanjivanjem cijene palete u kojoj se nalazi 1.080 kg peleta.


Brigu o prijavama i njihovoj vjerodostojnosti vodit će Grad Delnice, a mi smo u ime općeg dobra spremni odreći se dijela svoje zarade«, rekao je Petranović.


Investicija od 120 milijuna kuna


Investicija u pogon RST-Pelleti krenula je 2018. godine i to u vrijednosti od 120 milijuna kuna. Gradnja pogona bila je gotova tijekom 2019. godine kad je dobivena i uporabna dozvola.


Već naredne godine RST-Pelleti d.o.o. postali su u Hrvatskoj najjači proizvođač peleta. Taj su status potvrdili i prošle, a potvrdit će ga i ove godine što je za svaku pohvalu.


Naime, ovog su proljeća zbog požara u jednom dijelu pogona RST-Pelleti bili prisiljeni zaustaviti proizvodnju na puna 52 dana!


Usprkos tome RST-Pellets ostaju vodeći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Godišnje proizvedu 70.000 tona peleta (ove će biti nešto manje zbog prinudnog zastoja), a tvrtka broji 42 uposlena od kojih su gotovi svi iz Gorskog kotara, a čak 70 posto njih iz Delnica.