LIFE LYNX projekt

Ris Pino u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit: ‘Ovo nam je najveći poklon za 21. rođendan’

Marinko Krmpotić

Ris Pino / Snimio Marko MATEŠIĆ

Ris Pino / Snimio Marko MATEŠIĆ

"Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje", rekla je Irena Glavičić SertićKRASNO Šest velikih lijepih i mladih karpatskih risova naseljeno je tijekom protekle godine dana na područje Hrvatske i Slovenije, a posljednji od njih je Pino koji je proteklog vikenda pušten u šume Štirovača u srcu Velebita, na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit.


Podsjetimo, riječ je o nastavku realizacije pšrojekta LIFE Lynx projekta kojemu je cilj  jačanje populacije risova na području dviju država, a da bi se to ostvarilo planirano je naseljavanje ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride – 4 u Hrvatsku te 10 u Sloveniju.


»Pinov dolazak u bogati krajobraz Velebita, važan je korak za očuvanje ravnoteže zdravog ekosustava, osobito u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.
 


Pod ovogodišnjim sloganom ”Rješenja su u prirodi”, težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemične vrste, kako bismo pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka«, ističe Magda Sindičić, koordinatorica LIFE Lynx projekta za Hrvatsku te dodaje:


»Poseban uspjeh je što smo već prošle godine dobili potomka risa naseljenog iz Karpata – u Sloveniji su Goru iz Rumnjske i ženka Teja postali roditelji ženke nazvana Mala. Upravo kreće sezona kada mali risovi dolaze na svijet i nadam se da će i ova sezona biti plodna.«


Zadovoljstvo dolaskom novog stanovnijka prekrasnog Velebita ističe i ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić koja ističe kako msu svi u tom nacionalnom parku ponosni što mogu pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita: »Ovo nam je ovo najljepši poklon za 21. rođendan, koji obilježavamo 28. svibnja. Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje«, rekla je Irena Glavičić Sertić.


Inače, iza imena Pino, protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19.


Italija je ujedno partner na LIFE lynx projektu, čiji cilj je i povezati populacije risa u Alpama i Dinaridima kako bi se osigurala dugoročna održivost tih ugroženih populacija.


Čast za imenovanje risa pripala je talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu u svrhu izrade magistarskog rada.


No osim iskustva na ovom važnom projektu, Michelle je doživjela i epidemiju i potres;: »’Sretna sam i zahvalna na ovoj nevjerojatnoj prilici! Imenovati risa poprilično je uzbudljiv i nesvakidašnji zadatak. Pino je skraćenica od »alpino«, što na talijanskom znači »planinski«. S druge strane, u imenu se krije i uvijek zeleni bor (Pino) koji je prilagodljiv na ekološke uvjete, izdržljiv i dugovječan je. I baš takve atribute želim došljaku Pinu!”, poručila je mlada biologinja iz Italije Michelle Pozzini.