Misno slavlje

Riječki nadbiskup Uzinić u Vrbovskom preuzeo Betlehemsko svjetlo od katoličkih skauta

Mirjana GrceVRBOVSKO – Katolički skauti iz Riječke nadbiskupije su u Vrbovskom uoči nedjeljne mise – u vjernicima prepunoj župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka – riječkom nadbiskupu Mati Uziniću predali Betlehemsko svjetlo mira te će ono ovih dana stići i u sve ostale župe Riječke nadbiskupije.


Nadbiskup Uzinić misno je slavlje predvodio u zajedništvu sa župnikom Vrbovskog don Hrvojem Poljakom, i kako doznajemo od tamošnjih vjernika, u propovijedi je aktualizirao pročitane biblijske tekstove povezavši starozavjetnog proroka Izaiju i Ivana Krstitelja.


– Izaija i Ivan su proroci nade. Ne smijemo dozvoliti da nas zahvati beznađe, nego trebamo unositi svjetlo i nadu u svijet u kojem živimo. Upravo to je simbolika ove svijeće, Betlehemskoga svjetla. To je poziv na naše obraćenje, da činimo drugačije od logike ovoga vremena, to je način da budemo svjetlo u svijetu.
Ovo svjetlo dolazi iz zemlje u kojoj sada vlada tama rata, iz Isusove domovine, gdje su mrak i mržnja otjerali svjetlo i ljubav.


Potrebno je da svi mi dignemo svoj glas u zaštitu onih koji su ostavljeni na rubovima, koji su odbačeni, poručio je spominjući Gazu i Izrael.


– Danas iz obaju naroda u Isusovoj domovini mjesta nema za jedne ili druge međusobno, ni u Gazi, pa ni u Izraelu. Na isti način mnogi su životi, nažalost, ugašeni i u Ukrajini jer netko misli da ima veća prava i neko veće dostojanstvo od drugoga. Pozvani smo donositi drugačiju logiku. U svom srcu trebamo zapaliti svjetlo ljubavi, oprosta, trebamo biti graditelji mira u vlastitoj sredini, pronositi svjetlo prema djeci, obitelji, starijima, nerođenima, siromašnima, rekao je među ostalim nadbiskup Uzinić.


Betlehemsko svjetlo mira, upaljeno u špilji Isusova rođenja u Betlehemu 9. prosinca, u sklopu međunarodnoga adventskog slavlja u austrijskom Linzu, predano je skautima i izviđačima iz 30 europskih i američkih zemalja, među kojima su bili i hrvatski predstavnici. Delegacije su ga preuzele iz ruku ovogodišnjega »djeteta svjetla mira«, desetogodišnjeg Michaela Putza, a geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi: »Mirotvorstvo čini sretnim«.