Dan za povijest

Ravnogorski »doškolci« imaju od jučer svoj vrtić Snješko

Marinko Krmpotić

Za korištenje usluga vrtića prijavilo nam se 45 djece u dvije vrtićke i jednoj jasličkoj grupi. To znači da imamo mjesta za još devetero djece, a mogućnost da se to ostvari postoji jer imamo upite izvan Ravne Gore, točnije iz Vrbovskog, Skrada i Mrkoplja – rekao je općinski načelnik Mišel ŠćukaRAVNA GORA – Jučerašnji dan u povijest Ravne Gore ulazi s, kako se to kaže, podebljanim slovima. Naime, baš jučer prvi je put u svojoj povijesti Ravna Gora dobila vrtić kao samostalnu predškolsku ustanovu. Naravno, bilo je u Ravnoj Gori brige o odgoju djece predškolskog uzrasta i ranije, ali se ona odvijala u susjednoj zgradi, odnosno u OŠ Dr. Branimira Markovića. Od jučer pak, svi ravnogorski »doškolci«, od onih najmlađih pa do onih koji će već sljedeću jesen u školu, imaju – svoj vrtić!


To je vrtić Snješko koji je, rekao nam je načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, plod želje mnogih generacija Ravnogoraca.


Prostora još ima


– Projekt izgradnje ovog vrtića kandidiran je na EU natječaj u kolovozu 2018. godine, a evo dvije godine kasnije imamo velik i lijep vrtić kapaciteta 54 polaznika. Spomenutom kandidaturom osigurali smo 7,5 milijuna kuna iz EU fondova, a preostala potrebna sredstva osigurali smo kreditom u otprilike istom iznosu. Uz dvije vrtićke, tu je i jedna jaslička skupina, a prostora ima za još jednu skupinu i nadajmo se da će nam u budućnosti i trebati. Za korištenje usluga vrtića prijavilo nam se 45 djece u dvije vrtićke i jednoj jasličkoj grupi. To znači da imamo mjesta za još devetero djece, a mogućnost da se to ostvari postoji jer imamo upite izvan Ravne Gore, točnije iz Vrbovskog, Skrada i Mrkoplja.
Ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću je 2.800 kuna mjesečno, a od toga roditelji koji imaju prrebivalište na području Općine Ravna Gora sudjeluju s 780 kuna, dok ostalo osiguravamo iz našeg proračuna. Za korisnike s ostalih područja cijena je ekonomska, ali ukoliko njihove lokalne samouprave pristanu sufinancirati poput nas, spremni smo ih primiti. Mislim da se stvari u tim okvirima i trebaju odvijati jer, primjerice, mi sudjelujemo u sufinanciranju putnih troškova onih naših učenika koji putuju prema Moravicama i koriste autobus Grada Vrbovskog. Za rad vrtića, uključujući i troškove otplate kredita, trebat će oko 2 milijuna kuna godišnje. Svi moraju biti svjesni da nam je to prioritet i da će se novac u proračunu najprije morati osigurati za vrtić – najavio je Šćuka.


Županijski projekt


Dječji vrtić Snješko trenutačno ima uposlenih šest odgajatejica te po jednu kuharicu i čistačicu. Stručne službe i medicinski dio uskoro će biti osiguran zajedničkim županijskim projektom u kojem će uz Ravnu Goru i Županiju sudjelovati i Grad Delnice te Općina Fužine. Na čelu vrtića kao v.d. je Helena Skender koja ima višegodišnje iskustvo s odgojem djece predškolske dobi koji se ostvarivao u okviru OŠ Dr. Branimira Markovića. Ovo je, ističe, ipak nešto sasvim drugo.


– Svi smo jako veseli i jako uzbuđeni jer smo dobili posebnu, samo našu zgradu, u koju je za sada upisano 45 polaznika, a interesa još ima pa vjerujem da će taj broj narasti. Oduševljeni smo svi, od polaznika koji su prošlih godina boravili u prostorima škole pa do onih kojima je ovo prvi dolazak u novi ravnogorski vrtić – rekla je Helena Skender.


David došao iz Vrbovskog


Nina Gavrijeli iz Vrbovskog jučer je u jaslice dovela svog godinu i devet mjeseci starog sinčića Davida. Budući da u Vrbovskom još nema jaslica, a u novinama su saznali da se u Ravnoj Gori otvara vrtić s jasličkom skupinom, odluka je bila jednostavna.


– Ovo su nam najbliže jaslice i odlučili smo dovesti Davida kako bi se dijete socijaliziralo, upoznalo drugu djecu i razvijalo kreativnost. Prvi su mi dojmovi izuzetni dobri – atmosfera je jako pozitivna, djeca su sretna, igračaka je jako puno, a sve izgleda čisto, uredno i novo – rekla je Nina Gavrijeli.