Općinsko vijeće

Ravna Gora odlučila nagraditi svoje skijaše i puhače, mještani se žale na problem s poštom

Marinko Krmpotić

Priznanja skijaško-trkačkom klubu Ravnogorac i Puhačkom orkestru KUD-a Sloga bit će uručena 16. listopada na Svečanoj sjednici Općinskog vijećaRAVNA GORA – Godišnje nagrade Općine Ravna Gora ove će godine dobiti Puhački orkestar KUD-a Sloga za očuvanje glazbene tradicije i promociju Ravne Gore te Skijaško-trkački klub Ravnogorac za ostvarene sportske rezultate i doprinos promociji Ravne Gore – odlučeno je jednoglasno na sjednici Općinskog vijeća Ravne Gore. Priznanja nagrađenima bit će uručena 16. listopada na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će u povodu Dana općine i župe Ravna Gora biti održana u ravnogorskom Domu kulture.


No, to neće biti jedini svečani čin vezan uz obilježavanje tih lokalnih blagdana. Ravnogorski načelnik Mišel Šćuka najavio je da će tih dana biti i nizom drugih priredaba i druženja obilježen Dan općine i Župe.


Niz događanja


– Bit će otvoren Turističko-informativni centar (TIC), predstavljena knjiga o dijelu tradicije ravnogorskog područja vezana uz narodnu predaju, priređena izložba o trideset godina rada i postojanja TŠK-a Ravnogorac i održana tradicionalna Ravnogorska večer, a 13. listopada u planu su Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića Snješko, tijekom kojih će biti predstavljena i nova vrtićka skupina tog ravnogorskog dječjeg vrtića – najavio je načelnik Šćuka, napomenuvši da će o tim, ali i ostalim zbivanjima vezanim uz općinske blagdane, javnost na vrijeme biti obaviještena preko medija i društvenih mreža.
Poput prijedloga o dobitnicima godišnjih priznanja, jednoglasno je prihvaćeno i izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2023. godine, pri čemu nije pozitivno samo to što se izvršenje kreće na razini od 52 posto u odnosu na plan, već su i prihodi stabilni, a na upit koji je predsjednik Općinskog Vijeća Ivan Janeš (HDZ) uputio pročelnici JUO-a Ravna Gora Lidiji Jovanović o razlozima koji su doveli do ovako lijepih pokazatelja, pročelnica je odgovorila da znatan dio proračunskih sredstava dolazi izvan okvira ove lokalne samouprave, što bitno pridonosi pozitivnim rezultatima.


Načelnik Šćuka dodao je da je područje općine Ravna Gora sve zanimljivije mnogima, pa su i ulaganja u prostor sve veća.


Komunalni redar


Vijećnici su jednoglasno donijeli i odluku o službenoj iskaznici i odori komunalnog redara, a povod tom novitetu pojasnio je komunalni redar Franjo Mance koji je vijećnicima i prezentirao dio izgleda buduće odore.


– U Ravnoj Gori i okolnim mjestima sve se više radi i sve je više ljudi koji nisu domaći i ne poznaju ni mene ni ostale predstavnike općine pa zna doći i do neugodnosti dok ne shvate da zaista razgovaraju s predstavnicima lokalne samouoprave.


Zato je najbolje rješenje nabava službene odore i iskaznice komunalnog redara – rekao je Mance, a načelnik Šćuka dodao je da će odora i iskaznica biti gotovi u roku od mjesec dana, nakon čega će komunalnom redaru posao biti u određenoj mjeri lakši, a svakako će u budućnosti trebati razmisliti i o većem stupnju odgovornosti za one stanovnike koji ne poštuju lokalne zakone i odredbe – zaključio je načelnik Mišel Šćuka.


Mještani se iznova žale na nedostavljanje pošte


Jedino vijećničko pitanje na ovoj je sjednici postavio Branimir Brenc (HDZ) koji je rekao da se mještani iznova žale na sve goru uslugu Hrvatskih pošta.


– Pošta se ne dostavlja redovno, a izuzetak su jedino hitni pozivi i neki računi. Može li Općina nešto učiniti? – pitao je Brenc, a načelnik Šćuka odgovorio je da se, izgleda, ponavlja stanje kakvo je bilo prije nekoliko godina pa će stoga dopisom zatražiti očitovanje od Hrvatskih pošta.