Erste banka kasni s isplatom druge tranše kredita

NASTAVAK AGONIJE Radnici Cedra još uvijek bez plaće za prosinac prošle godine

Marinko Krmpotić

U Cedru trenutačno radi petnaestak zaposlenih / Foto M. KRMPOTIĆ

U Cedru trenutačno radi petnaestak zaposlenih / Foto M. KRMPOTIĆ

Trenutačno je u Cedru Vrbovsko zaposleno tridesetak ljudi, od kojih njih petnaestak radi i zasad se ne razmišlja o štrajku jer većina vjeruje da će vlasnik, kao i prošle godine, pronaći rješenjeVRBOVSKO  Nažalost, radnici vrbovščanskog poduzeća Cedar nisu ni početkom veljače dobili plaću za prosinac prošle godine. To, naravno, iznova izaziva nemir i nezadovoljstvo među zaposlenima koji ne žele ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija kad im na vrijeme nisu bile isplaćene čak četiri plaće. No trudom vlasnika Cedra Darka Prodana tijekom prošle godine postignut je dogovor s HBOR-om i Erste bankom pa je 4. studenog 2020. godine isplaćena prva tzv. tranša kredita zahvaljujući kojoj su nastavljena ulaganja u razvoj pogona te isplaćene sve zaostale plaće zaposlenicima. Isplaćene su potom u prosincu i plaće za studeni, a onda je početkom ove godine sve stalo. Vlasnik Cedra Darko Prodan kaže nam da mu razlozi neizvršavanja potpisanog ugovora s HBOR-om i Erste bankom nisu jasni.


Veliko kašnjenje


– Prema tom ugovoru, druga tranša, odnosno drugo plaćanje dijela dogovorene svote – u kojoj su i sredstva za isplatu plaća za prosinac – trebala je biti uplaćena prije više od trideset dana. Dakle, nalog je u HBOR-u već mjesec dana, a zašto do isplate nije došlo i zašto HBOR i Erste banka ne ispunjavaju svoj dio potpisanog ugovora, meni zasad nije poznato. Mi smo sve obveze preuzete ugovorom ispunili te između ostalog platili svim radnicima zaostale plaće, čak i za ono vrijeme kad nije bilo posla i nije se radilo, odnosno za sve vrijeme otkad je pogon demontiran, a to je bilo 1. rujna 2018. godine. Zašto Erste banka već drugi put prekida investiciju, meni je nejasno, ali da nešto nije u redu, pokazalo je puno toga što se dosad zbivalo, ponajprije činjenica da su poslovi vezani za izradu i potpis ugovora prošle godine trajali punih 11 mjeseci. Baš zbog toga je prošle godine i došlo do poteškoća s isplatom plaća, rekao je Prodan dodavši da bez obzira na sve Cedar planira daljnji razvoj, a to se vidi i na gradilištu nove pilane gdje su radnici tvrtke GP Krk već postavili svoje kontejnere i čekaju povoljne vremenske prilike da započnu s realizacijom te investicije.


Konstrukcija buduće Cedrove pilane je podignuta, no za nastavak radova nužni su povoljniji vremenski uvjeti / Snimio M. KRMPOTIĆ

Konstrukcija buduće Cedrove pilane je podignuta, no za nastavak radova nužni su povoljniji vremenski uvjeti / Snimio M. KRMPOTIĆTrenutačno je u Cedru Vrbovsko zaposleno tridesetak ljudi, od kojih njih petnaestak radi i zasad se ne razmišlja o štrajku jer većina vjeruje da će vlasnik, kao i prošle godine, pronaći rješenje. Potporu Cedru iskazuje i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, ali istodobno i upozorava na neke nelogičnosti vezane za potpisane ugovore tog poduzeća i spomenutih banaka.


Ozbiljne namjere
– Opet napominjem da je Grad Vrbovsko s Darkom Prodanom kao velikim ulagačem imao odličnu suradnju i sve obveze prema Gradu plaćane su, do trenutka kad se dogodila kriza, redovno i u potpunosti, a itekako smo svi bili zadovoljni činjenicom da je u Cedru radilo više od dvije stotine ljudi, od kojih je najveći dio bio s ovog našeg područja. Siguran sam da Prodan namjerava i dalje ozbiljno ulagati jer je, primjerice, u potpunosti plaćen komunalni doprinos za izgradnju nove velike pilane, gotov je projekt i ishodovana građevinska dozvola te se, koliko ja znam, čeka da vremenske prilike dozvole kvalitetan rad na izgradnji tog objekta čije se konture već naziru. Nadalje, kad je krajem prošle godine postignut dogovor s bankama isplaćene ne samo zaostale plaće zaposlenicima već i dio komunalnog doprinosa Gradu Vrbovskom te najveći dio obveza prema dobavljačima.
Zašto je sada sve to stalo, zašto nisu realizirani dogovoreni i potpisani aranžmani te druge tranše, pomalo je i neshvatljivo jer time pati cijela investicija koja za ovo naše područje znači izuzetno mnogo i itekako bi pridonijela gospodarskom razvoju područja Grada Vrbovskog, pa i cijele naše regije. Naravno, i osobno ću pokušati pripomoći u traženju rješenja jer ovakvu situaciju ne zaslužuju zaposleni u Cedru«,čije pravo na redovnu plaću ne smije biti ugroženo, a isto tako zastoj gospodarskog razvoja i gospodarska kriza ne odgovaraju nama kao lokalnoj samoupravi, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.