Novi gradonačelnik

Prvih sto dana Antonija Dražovića: ‘Čabar je likvidan prvi put nakon nekoliko godina’

Marinko Krmpotić

Antonio Dražović

Antonio Dražović

Naplatili smo dio potraživanja Hrvatskih šuma i prvi put nakon nekoliko godina smo likvidni, odnosno jesmo u minusu, ali imamo raspoloživih sredstava i ako sve bude po planu, do kraja naredne godine vratit ćemo sve dugove – govori DražovićČABAR – Prvih sto dana obnašanja dužnosti gradonačelnika Čabra nije bilo lako, a koliko sam bio uspješan, ocjenjivat će građani sada te posebno pri kraju mandata, govori Antonio Dražović, mladi gradonačelnik Čabra koji se prvi put u životu našao u prilici obnašati jednu ovako odgovornu dužnost.


– Stanje kad smo preuzeli grad nije bilo najbolje, a ni sada nije dobro. Pri dolasku dočekao nas je minus od 980.000 kuna, odnosno imali smo na raspolaganju samo 20.000 kuna i praktično bili pred blokadom. No, upornim i kvalitetnim radom riješili smo taj problem i došli do stanja u kojem možemo isplaćivati tekuće obveze i račune. Ipak, ne želimo nikakve repove ni kosture u ormaru pa smo angažirali reviziju i čekamo njeno izvješće te ćemo, nadam se sredinom rujna, javnosti predstaviti stanje koje je, već je sada jasno, puno dugova i to milijunskih. Za sada je, koliko smo računali, u pitanju nekih 6-7 milijuna kuna. Naravno, to ne znači da ne možemo raditi. Naprotiv, maksimalnom angažiranošću uspjeli smo napraviti puno.


Tako smo, primjerice, naplatili dio potraživanja Hrvatskih šuma i prvi put nakon nekoliko godina smo likvidni, odnosno jesmo u minusu, ali imamo raspoloživih sredstava pa u ova tri mjeseca nije bilo blokada i ako sve bude po planu, do kraja naredne godine vratit ćemo sve dugove – govori gradonačelnik Dražović koji napominje i da je nova vlast u ova tri mjeseca započela niz projekata.


Izmjena pravilnika
– Ono što nas je sprečavalo i sprečava u radu su dosadašnji pravilnici Grada Čabra koji uglavnom nisu usklađeni sa zakonom pa moramo ići na njihove izmjene. Riječ je o desecima dokumenata od kojih su neki zadnji put mijenjani 2009. godine, a podsjećam da smo u EU ušli 2013. godine. Nakon toga bit će puno lakše rješavati prijavljivati se na natječaje za sredstva iz EU fondova. Kad sve to posložimo, zaposlit ćemo, kako smo i najavili, jednu osobu koja će brigu voditi o kandidaturi naših projekata na EU fondove.


No, i uz sve te minuse već smo ostvarili niz aktivnosti koje će, nadamo se vrlo brzo, Čabru donijeti napredak na različitim područjima života. Svakako nam je jako drago da je ugledni turski investitor Jambuy Burak, direktor tvrtke Vinrar, kupio bivši hotel Snježnik u Gerovu. Cilj mu je obnoviti ga i iznova pokrenuti hotelijerski posao, pri čemu su prvi koraci već učinjeni, odnosno riješeno je pitanje struje i vode, a počeli su i radovi na sanaciji i obnovi krovišta, što će trajati nekih devet mjeseci, a usporedo će se raditi na obnovi unutarnjih prostora, pri čemu će kapacitet soba biti povećan, a za godinu do dvije očekujemo otvaranje tog hotela, a mi ćemo kao lokalna samouprava, koliko god to bude u našim mogućnostima, izaći u susret ovom uglednom ulagaču. Ono što nas veseli je da je već najavio maksimalnu suradnju pri otkupljivanju proizvoda OPG-ova s ovog područja, a uz to je najavio da će za radove na obnovi unutrašnjosti hotela angažirati ponajprije domaće izvođače.


Kraft pivovara


To nije jedina naša aktivnost koju smo ostvarili tijekom ljetnih mjeseci. U pregovorima smo s jednim riječkim ulagačem koji bi najvjerojatnije u Čabru otvorio malu kraft pivovaru u kojoj bi se prozvodilo »Čabarsko pivo«, obnovili smo neka dječja igrališta, a cilj je urediti sve. Također radimo i na kandidaturi bivšeg Doma kulture na natječaj pri EU fondovima, a želja nam je obnoviti i preurediti taj objekt te ponuditi razne sadržaje poput kuće mitova po uzoru na Ivaninu kuću bajki iz Ogulina – rekao je gradonačelnik Antonio Dražović.


Vodovod najbitniji čabarski kapitalni objekt

Govoreći o mogućnostima daljnjeg razvoja grada Čabra, gradonačelnik Dražović kaže:


– Ključ su EU fondovi gdje postoji jako puno novca. Prednost drugih lokalnih samouprava je što su imali pripremljene projekte i kad bi se otvorio natječaj, prijavljivali su već spremne projekte. Grad Čabar to nije imao i tek sad smo krenuli, a među projektima koje ćemo kandidirati su, primjerice, postavljanje ZIP linea, uređenje sanjkališta Rudnik, nabava ratraka i baby lifta te obnova kino- dvorane.


Na upit o najbitnijem kapitalnom objektu i investiciji, čabarski gradonačelnik kaže da je tu odgovor svima znan.


– Taj je vodovod i općenito stanje vodoopskrbe godinama rak-rana čabarskog komunalnog života. Učinit ćemo u ovom mandatu sve što je moguće da bismo krenuli u rješavanje tog pitanja, a svakako ćemo tražiti pomoć našeg eurozastupnika Ivana Vilibora Sinčića – rekao je Dražović.