Dječji književni festival

Promocija dijalekata. Goranski cukrac okupit će više od tisuću osnovnoškolaca

Marinko Krmpotić

U drugoj polovini travnja krenut će gostovanja domaćih i gostujućih dijalektalnih književnika u goranskim školamaDELNICE – Pripreme za završni dio ovogodišnjeg dječjeg književnog festivala Goranski cukrac idu po planu, a to znači da će u drugoj polovini travnja krenuti gostovanja domaćih i gostujućih dijalektalnih književnika u goranskim školama, a Goranski cukrac potom će iznova gostovati u Zagrebu te na jesen – ističe Natalija Mitrić, organizatorica ovog festa na još nekoliko lokacija.


– Sretni smo što je Grad Zagreb prepoznao kvalitetu i potencijal Goranskog cukraca i pokrovitelj je čak osam susreta u zagrebačkim školama. Lani smo već gostovali u dvije zagrebačke škole, na Savici i na Malešnici, i djeca su nas primila izvan naših, vrlo optimističnih očekivanja! Bila su vesela, radoznala i otvorena za učenje. Zato jedva čekamo nove susrete sa zagrebačkim osnovnoškolcima – rekla je autorica i voditeljica Goranskog cukraca Natalija Mitrić.


Puno veće brojke


Da je Cukrac krenuo jako dobro, pokazuju i brojke. Na prošlogodišnjem festu sudjelovalo je 17 goranskih škola i gostujuća škola iz Kostrene te osnovnoškolci iz dviju zagrebačkih škola – ukupno oko 900 osnovnoškolaca! Ove će godine, kaže organizatorica, brojke biti puno veće.


Tim Lokve
– Dijalektalni književni festival za djecu Goranski cukrac 2024. počeo je još u studenom 2023. godine objavom dvaju natječaja za goranske osnovnoškolce. Ovaj put samo je jedan natječaj bio isključivo književni, i to »Moj jezik«, u sklopu kojeg se tražilo od goranskih osnovnoškolaca da napišu dijalektalnu pjesmu na tu temu. Drugi natječaj, »Dijalektalni istraživači«, bio je namijenjen razredima ili skupinama djece iz iste škole pod vodstvom mentora i cilj mu je bio, u skladu s propozicijama natječaja, istražiti svoj mjesni govor i prikupiti što veći broj riječi i frazema i uz to što bolje upoznati govor svoga kraja. Rezultati oba natječaja objavljeni su 15. ožujka na Facebook stranici Goranskog cukraca.


Dijalektalni kviz


Natječaj »Dijalektalni istraživači« bio je uvod u projekt »(Ško)lice dijalekta« i upravo su goranske škole koje su sudjelovale u natječaju dobile čast da budu prve dijalektalne školice u Hrvatskoj u sklopu projekta kojem je cilj umrežavanje svih hrvatskih osnovnih i srednjih škola koje se bave ili se žele baviti očuvanjem dijalekata, kao i, po meni vrlo bitno, vrednovanje i honoriranje dosadašnjeg rada mentora i učenika te prilika da kroz susrete u sklopu projekta predstave svoj rad i dječja postignuća, kraj, dijalekt te dijalektalne književnike svoga kraja i njihov rad.


U duhu suradnje s projektom »(Ško)lice dijalekta« novitet ovogodišnjeg Cukraca je upravo takav online susret koji organizira dijalektalna školica u Ravnoj Gori koja će predstaviti svoj kraj, dijalekt, dijalektalnu književnost i književnike i, naravno, svoj rad i dječje stvaralaštvo. Na susret će biti pozvane sve goranske škole – najavljuje Natalija Mitrić koja podsjeća da je u dosadašnjem dijelu festivalskih zbivanja održan vrlo uspješan Međuškolski dijalektalni kviz u kojem je sudjelovalo 13 školskih timova i koji je, prema dojmovima sudionika, bio »zanimljiv, zabavan i poučan kviz« sa »zanimljivim riječima i izrazima« pa su sudionici »naučili i neke nove goranske riječi«, napisano je u anketi.


– Jako me raduje rad na kvizu. To je izazovan zadatak kojem mora prethoditi istraživanje i proučavanje svih goranskih idioma. Sva pitanja, a bude ih obično četrdesetak, moraju biti koncipirana na način da nisu jednostavna izvornim govornicima tog idioma, a ovdje, doma, uvijek je netko od sudionika izvorni govornik…


Ali, čini se da je djeci zabavno i poučno, što je i bio cilj. Svrha kviza je zabava, učenje i poticanje djece na služenje njihovim mjesnim govorima i razumijevanje drugih goranskih govora. Kada dobijem poruku kakvu sam npr. dobila od tima Lokve i njihove mentorice Andreje Marković koji su pohvalili kviz i na kraju mi poručili »Hvala vam što se trudite očuvati jezičnu baštinu Gorskog kotara«, jako sam dirnuta jer mi je drago da su prepoznali moj najveći motiv zbog kojeg to radim – kaže Natalija Mitrić, dodajući da su i rezultati kviza objavljeni na Facebooku Goranskog cukraca. Svakako treba reći da je u ovogodišnjem kvizu pobijedila je PŠ Prezid, drugo mjesto pripalo je timu Ravna Gora 1, a treće mjesto timu Lokve.


Oduševljeni pobjednici iz Prezida opet će sudjelovati


U anketi koju su goranski osnovci napravili po završetku prvog dijela Cukrac festa učenici iz Prezida napisali su ovo: »Bilo je zanimljivo i poučno, dosta smo i pogodili jer nismo poznavali riječi i izraze iz drugih mjesta Gorskoga kotara. Očekivali smo slične riječi kao u našem prezidanskom govoru, a bile su sasvim drugačije (npr. za sarmu). Najlakša riječ bila nam je žebu (čavao). Posebno nam je drago što smo osvojili prvo mjesto i dogodine bismo opet rado sudjelovali«.
Pokrovitelji Goranskog cukraca su Ministarstvo kulture i medija i Općina Brod Moravice te Grad Zagreb za Goranski cukrac u gostima: Zagreb. Partneri festivala su Društvo profesora hrvatskog jezika i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, a medijski pokrovitelji Novi list i Radio Gorski kotar.