NEPOŠTOVANJE ZAKONA

Problem prijevoza srednjoškolaca u Vrbovskom: ‘EU dao naputak, zakon na snazi, a realizacija – izostala’

Marinko Krmpotić

Realizaciji zakona trebala je prethoditi tzv. županijska mreža prijevoza, a PGŽ upozorava da država nije stvorila uvjete da se ta mreža može izraditi, objašnjava MufićVRBOVSKO – Ni država ni Primorsko-goranska županija ne pridržavaju se EU odredbi donesenih zakona i čine sve da bi izbjegle svoje obveze, ponajprije stoga jer bi poštovanje tih odredbi za njih značilo izdvajanje određenih sredstava što im očigledno nije baš milo, iako bi ta sredstva bila korištena za ono u što se i država i županija kunu – mlade. Ovaj se zaključak nameće nakon jučerašnje tiskovne konferencije na kojoj su o gorućem problemu neplaćanja prijevoza srednjoškolcima progovorili predstavnici Grada Vrbovskog i gradskog poduzeća Komunalac d.o.o. Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, podsjetio je da je Grad Vrbovsko – iako to nije njegova zakonska obveza – učinio iznimno puno za organizaciju prijevoza srednjoškolaca sa svog područja, a sad kad bi to trebalo biti nadograđeno županijskim i državnim aktivnostima, dolazi do zastoja.


Veliko ulaganje


– Vidjevši da autoprijevoznici nemaju interesa za tu vrstu posla na našem području, mi smo kao lokalna samouprava 2014. godine kupili prvi, a nakon toga još dva manja autobusa. Uz to veliko ulaganje, organizirali smo i prijevoz svih srednjoškolaca s našeg područja, kao i niza srednjoškolaca iz drugih naselja koji putuju u Željezničko-tehničku školu Moravice. Štoviše, uz državu koja je plaćala 75 posto troškova prijevoza na određenim lokacijama, mi smo iz proračuna dodali i svojih 180.000 kuna kojima smo pomagali roditeljima da im cijena prijevoza njihove djece bude još manja. Uz to, godišnje je naš Komunalac bilježio oko 200.000 kuna gubitka na toj aktivnosti, ali smo mi i to sanirali. U sufinanciranje tih se godina uključivala i Primorsko-goranska županija sudjelujući iznosom od 57.000 do 74.000 kuna. To je malo u odnosu na nas i državu, ali neka pomoć ipak jest.


I to je sve funkcioniralo do početka ove školske godine, kad PGŽ u potpunosti odustaje od bilo kakvog financiranja prijevoza srednjoškolaca i to za sve lokalne samouprave, govori Mufić, dodajući da je paradoks cijele te situacije u tome što je, u stvari, od ove školske godine PGŽ trebao preuzeti cjelokupno financiranje tog prijevoza.


Prebacivanje odgovornosti
– Naime, Hrvatska je još 2018. godine na temelju naputaka EU-a donijela Zakon o prijevozu po kojem su županije dužne osigurati prijevoz učenika, a za tu aktivnost mogu od Vlade RH zatražiti sufinanciranje tih linija. U kolovozu prošle godine taj je zakon napokon stupio na snagu, a za njegovu realizaciju trebalo je donijeti tzv. županijsku mrežu prijevoza. Županija to nije učinila, a njihovo je opravdanje da država nije stvorila uvjete da se ta mreža može izraditi. Tako se, u stvari, loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge, a jedine žrtve su srednjoškolci, odnosno mlađi dio populacije koji, kad vidi što se događa, logično počinje razmišljati o tome da, ako je ikako moguće, bježi iz takve države. Što tko nije učinio u državi i županiji nas u osnovi i nije briga.


Ali nas jest briga to što se zakoni ne poštuju, rekao je gradonačelnik Mufić koji je na novinarsko pitanje bi li sad Grad Vrbovsko mogao tužiti državu i županiju jer, očigledno, ne poštuju zakone koji su sami donijeli, kaže:


– Teoretski je to moguće, ali se pri takvom scenariju postavlja logično pitanje: kamo mi svi skupa idemo? Tužba nije rješenje. Rješenje je da se spozna da sustav ne funkcionira i da se pronađu krivci za to nefunkcioniranje. Ako je zakon donesen, a ne poštuje se, ako je određeno da se izradi mreža prijevoza, a to nije učinjeno – kako je onda moguće da nitko ne reagira? Po meni je to čisti dokaz da sustav, odnosno država – ne funkcionira, zaključio je gradonačelnik Dražen Mufić.


Vrijeme prolazi, učenici putuju, roditelji plaćaju…


– Dok se oni »dogovaraju« o tome tko je što trebao uraditi, a nije – vrijeme prolazi, učenici putuju, a njihovi roditelji plaćaju ono što bi trebao netko drugi platiti, pogotovo kad se već tako kune u mlade i potrebu ostanka mladih u Hrvatskoj, komentirala je cijelu situaciju pročelnica JUO-a Grada Vrbovskog Marina Tonković, a članica Uprave Komunalca d.o.o. Stefani Jadro Štefančić dodala je da je i ovaj slučaj još jedna potvrda kako u Hrvatskoj sustav ne funkcionira od vrha prema dnu.


– Ideja o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca je u osnovi super. Doneseni su i zakon i pravilnik i uredba, ali opet se nije dogodilo ništa i opet je sve na lokalnoj samoupravi koja, jednostavno, ne može sve to podnijeti, a nije joj ni zakonska obveza. Hitno treba nešto učiniti jer su u pitanju djeca. Ako nema volje da se potiče školovanje mladih, kakvo smo to mi onda društvo?- upitala se Jadro Štefančić.


Mufić: Unatoč gubicima, linije neće biti ukinute


Na pitanje što dalje, gradonačelnik Mufić rekao je:


– Meni je stigao zahtjev Komunalca koji zbog tih stalnih 200.000 kuna gubitka vezanih uz održavanje tih linija traži da ih – ukinemo. To se neće dogoditi. Nastavit ćemo te linije održavati, iako to nije naša zakonska obaveza. No, volio bih da ljudi, posebno roditelji, znaju da te troškove plaća Grad Vrbovsko, a Županija to ne želi, iako se stalno hvali svojim super odnosom prema Gorskom kotaru. I iz ovog se primjera vidi kakav je taj odnos! – zaključio je gradonačelnik Mufić.