Pozitivne najave

Pritisci ipak urodili plodom: Nadležni odustaju od ukiranja dva smjera u Srednjoj školi Delnice?

Marinko Krmpotić

Nakon višekratnih razgovora s ministrom prosvjete, najvjerojatnije će do kraja ovog tjedna biti donijeta odluka, kaže ŠćukaRAVNA GORA – Trenutačni razvoj zbivanja vezanih uz plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu daje naslutiti kako su u državnim tijelima itekako shvatili tešku situaciju u kojoj se nalazi Gorski kotar, posebno Srednja škola Delnice, poruka je jučerašnje tiskovne konferencije koju su održali predstavnici HDZ-a Gorski kotar u Ravnoj Gori.


»Najvjerojatnije do kraja ovog tjedna«, najavio je Mišel Šćuka, organizator tiskovnog istupa, načelnik Općine Ravna Gora i predsjedavajući koordinacjie grado(načelnika) Gorskog kotara, »bit će donijeta odluka o tome da se Srednoj školi Delnice odobri i upis dosadašnjih smjerova ekonomije i prirodoslovno-matematičke gimnazije, kao i novozatraženog smjera šumarskog tehničara.


– Gotovo na dnevnoj razini posljednjih smo dana razgovarali s ministrom prosvjete Fuchsom te uz pomoć naše saborske zastupnice Majde Burić, koja je bila učenica SŠ Delnice, uspjeli pojasniti trenutačno stanje i činjenicu da bi gašenje dva smjera bilo veliki udarac za opstanak mladih u Gorskom kotaru i za goransko srednje školstvo općenito. Zatvaranje ekonomskog i prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, bez obzira na eventualni početak rada smjera šumarskog tehničara, bio bi veliki udarac za stanovništvo ovog kraja pa stoga treba sve učiniti da se to ne dogodi. No, tu ne treba stati te nakon osiguranja tog cilja treba tražiti od rukovodstva Srednje škole Delnice puno veći angažman od dosadašnjeg na privlačenju budućih učenika u tu srednjoškolsku ustanovu«, rekao je Šćuka naglasivši kako o tome govori ne samo kao jedan od HDZ-ovih goranskih načelnika i aktualni predsjednik Koordinacije, već i kao čovjek koji je upravo u toj školi kraju priveo svoje srednjoškolsko obrazovanje.


Šuma bez šumara
S istih je polazišta to mogla, ali nije, učinila i Ivana Pečnik Kastner, čelnica delničke podružnice Uprave šuma Delnice, koja je također srednjoškolsko obrazivanje kraju privela u SŠ Delnice. Pečnik Kastner ponajprije je govorila o – struci: »Nažalost, punih je i prevelikih 30 godina prošlo od trenutka kad je iz tadašnje delničke srednje škole izašao posljednji šumarski tehničar. Sad se itekao vidi da je gašenje tog smjera bila potpuno kriva odluka. Šumom je pokriveno 85 posto područja Gorskog kotara, a mi nemamo šumarskih tehničara! Jedini koji se za taj smjer iz Gorskog kotara školuje je jedan jedini učenik u Karlovcu u tamošnjoj šumarskoj školi! S druge strane mi u goranskim šumarijama polako dolazimo u situaciju da ćemo za četiri do pet godina ostati bez zaista velikog broja dosadašnjih šumarskih tehničara koji će zbog visoke životne dobi morati u mirovinu. Ako sad ne krenemo s obrazovanjem za nove kadrove, mi ćemo na ovom području vrlo brzo doći u vrlo tešku situaciju pa je jednostavno sa svakog stajališta, ponajprije čisto ekonomskog i logičnog, nužno da pokrenemo smjer šumarskog tehničara. No, to ne znači da trebamo gasiti druge smjerove. Jer, 2015. godine SŠ Delnice imala je 203 učenika, a prošle godine samo 111. Ako nastavimo s ovakvim odnosom, ako se budu gasili smjerovi, stanje će biti još gore. Zar zaista to želimo dozvoliti?«, upitala se u emocionalnom istupu Ivana Pečnik Kastner, jedina žena na čelu svih hrvatskih podružnica Hrvatskih šuma.


Kritika delničkoj školi


Njene je stavove dodatno svojim istupom potvrdio Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad u šest posljednjih mandata i vrstan šumarski stručnjak koji itekako razumije stanje u kojem se Gorski kotar posljednjih godina nalazi: »Za deficit u šumarskoj struci nije krivo samo stanje u privredi, već i rukovodstvo Srednje škole Delnice koje bi trebalo puno kvalitetnije raditi u smislu privlačenja učenika, a ne samo čekati mjesečnu plaću. Srednja škola Delnice mora se vratiti na razinu kakva je bila, primjerice, dok sam je ja pohađao i nakon toga bez problema završio šumarstvo. To ne da nije nemoguće, već se mora napraviti, tim više što svaki srednjoškolac koji, primjerice, naredne škoske godine upiše smjer šumarskog tehničara, može za četiri-pet godina naći dobar posao u struci – jer će za njima vladati ogromna potreba – ili nastaviti školovanje na fakultetu u Zagrebu. O tome bi rukovodstvo SŠ Delnice trebalo obavještavati osnovce, a ne da mi umjesto njih to radimo«, bio je direktan i konkretan načelnik Skrada Damir Grgurić.


Neophodni svi smjerovi


U ime HDZ-a Općine Fužine istupio je Valentin Crljenko: »Svi aktualni smjerovi, kao i novonajavljeni smjer šumarskog tehničara, nužni su za rad SŠ Delnice. Tužno je da se uopće postavlja pitanje njihova postojanja jer su, primjerice, u doba dok je ovdje djelovala šumarska škola, u nju dolazila djeca iz Čabra, Klane, Novog Vindolskog, Senja… Delnice opet mogu biti takvo središte, ali na tome treba raditi«, rekao je Crljenko.