Korak naprijed

Prijava projekta izgradnje Centra za posjetitelje u izletištu Kamačnik ponovo “u igri”

Marinko Krmpotić

Povjerenstvo će ponovo razmotriti prijavu, a kakva će nova odluka biti, tek ćemo vidjeti, kaže gradonačelnik Dražen Mufić, dodajući da je žalba argumentiranaVRBOVSKO – Ministrica turizma Nikolina Brnjac nedavno je uvažila žalbu Grada Vrbovskog vezanu uz odbijenicu koju je Grad Vrbovsko dobio pri kandidaturi za 4,2 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje Centra za posjetitelje u izletištu Kamačnik. Naravno, ta je vijest u Vrbovskom primljena s razumljivim zadovoljstvom, govori gradonačelnik Dražen Mufić.


– Povjerenstvo će ponovo razmotriti našu prijavu, a kakva će nova odluka biti, tek ćemo vidjeti, mada smo mi zadovoljni i činjenicom da nam je žalba uvažena jer se zaista nismo žalili bez veze i tek reda radi, već argumentirano i s jasnim stavovima, kako i inače uvijek radimo. Nije nam cilj, kako neki misle, stalno se žaliti i prigovarati. Štoviše, kad god se dogodi nešto dobro, mi to pohvalimo, ali isto tako smatramo da imamo pravo reći ako nečim nismo zadovoljni, tim više što imamo kvalitetne argumente za naše stavove.


Ulaganja u Kamačnik


Konkretno, u slučaju izgradnje Centra za posjetitelje u izletištu Kamačnik smatramo da taj projekt može donijeti veliku korist turizmu cijelog ovog područja, pa i cijelog Gorskog kotara. Zato nam je namjera što prije ga realizirati i zato i sami radimo niz poslova vezanih uz tu lokacju za koju smo uvjereni da može biti jedan od motora razvoja turizma cijelog ovog kraja. Baš stoga mi smo prijavili i projekt uređenja prometnice od željezničke postaje do Kamačnika i nadamo se da ćemo i tu biti uspješni, a nadamo se i kako ćemo na novom natječaju preuzeti koncesije jer sadašnji koncesionar nije godinama ništa ulagao i da nije bilo ulaganja Grada Vrbovskog, Kamačnik bi danas bio devastirano područje.

Nadalje, na Odjel za turizam PGŽ-a prijavili smo projekt proširenja staze do izvora Kamačnika, vjerujemo u suradnju PGŽ-a i Javne ustanove Priroda, a naravno da ćemo i sami izdvojiti sredstva za uređenje tog dijela područja oko izvora koji želimo pretvoriti u jednu ne samo pejzažno atraktivnu, već i edukativnu lokaciju. Drugim riječima, mi kao Grad Vrbovsko konstantno već godinama ulažemo u Kamačnik, a rast broja posjetitelja i sve bolji turistički rezultati pokazuju da smo u pravu, odnosno da smo zaslužili pomoć i potporu pri projektima koji itekako mogu donijeti daljnje iskorake i razvoj turizma cijlog ovog područja.


Zanimanje za turističko ulaganje u naš kraj je sve očitije. Za obnovu i revitalizaciju čuvenog frankopanskog dvorca u Severinu na Kupi imamo vrlo ozbiljnog i kvalitetnog investitora. Tu smo za sada naišli i na iznimno razumijevanje i suradnju nadležnih državnih institucija i iskreno se nadam da ćemo zajedničkim snagama učiniti velike iskorake kad je riječ o obnovi tog prekrasnog objekta velikog povijesnog značaja. Tko god se imalo razumije u turizam i povijest, jako dobro zna kakav bi napredak cijelom tom području donijela obnova jednog ovakvog objekta.


Stare školske zgrade


Također nam je plan obnoviti i preurediti stare školske zgrade u Lukovdolu i Senjskom. Obje su te zgrade smještene kraj zanimljivih objekata – škola u Lukovdolu uz sam je muzej Ivana Gorana Kovačića, a škola u Senjskom stotinjak je metara udaljena od Kuće Mance koju smo uredili i koja je zamišljena kao jedna od lokacija vezanih uz razvoj kulture na našem području. Ideja vezanih uz te zgrade je nekoliko, a konkretnije ćemo o njima govoriti kad se riješi pitanje njihova vlasništva, odnosno ako mi steknemo pravo nad njihovim upravljanjem, rekao je gradonačelnik Mufić.


Sportska infrastruktura


Sve su očitija i ulaganja u sportsku infrastrukturu. Nedavno su kraju privedeni radovi na svlačionicama NK Vrbovsko i smještajnim kapacitetima u toj zgradi. Slijedi uređenje natkrivene tribine na nogometnom igralištu u Vrbovskom te uređenje tribina na igralištu u Moravicama. Uz to će se u Vrbovskom ići i na uređenje travnjaka s prirodnom travom te uređenje potpornog zida. Sredstva za realizaciju ovih poslova stižu iz gradskog proračuna, županijskog proračuna zahvaljujući amandmanima vijećnika SDSS-a Vrbovsko te fondovima Ministarstva turizma i sporta. Gradonačelnik Mufić ističe da je želja Grada pomoći razvoju sporta, posebno nogometa kojim se bavi najveći broj mladih okupljenih u čak tri nogometna kluba ovog područja.