Brod na Kupi

“Dok spava Grad”: Poziv na noćnu šetnju podzemnim tunelima

Marinko Krmpotić

Sutra će od 15 do 21.30 sati svima biti omogućen besplatan ulaz u Kaštel Zrinskih / Foto M. KRMPOTIĆ

Sutra će od 15 do 21.30 sati svima biti omogućen besplatan ulaz u Kaštel Zrinskih / Foto M. KRMPOTIĆ

Uz vjerski doprinos značajnim datumima hrvatske povijesti, u proslavu se uključio i Prirodoslovni muzej Rijeka, Kaštel Zrinski s programom »Noć tvrđava – Tragovi u divljini«BROD NA KUPI – Ova će subota u Brodu na Kupi biti sva u znaku prisjećanja na slavnu prošlost velikaških obitelji Zrinskih i Frankopana, a u što boljem predstavljanju povijesnog značaja tih velikana, snage su udružili Župa sv. Marije Magdalene i Prirodoslovni muzej Rijeka, točnije Kaštel Zrinski u kojem se nalazi stalni izložbeni postav nazvan »Divljina s pogledom na more«.


Uz spomendan na Zrinskog i Frankopana, u župnoj će crkvi biti obilježena i 290. obljetnica posvete župne crkve sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi, kao i Vojno-redarstvene akcije Bljesak, a program počinje u 11 sati svetom misom za Zrinske i Frankopane te sve hrvatske branitelje poginule u VRO-u Bljesak.


Misu će služiti Marko Stipetić, crikvenički župnik, a pjevat će članovi riječkog zbora Schola Cantorum koji će u 12 sati, u župnoj crkvi, održati i prigodni koncert. U 12.30 na prostoru ispred crkve bit će održano pučko druženje uz sastav »Plitvički bećari«, a u crkvi će biti moguće pogledati izložbe dječjih likovnih i literarnih radova na temu »Moja župna crkva«.
Uz ovaj vjerski doprinos značajnim datumima hrvatske povijesti, u proslavu se uključio i Prirodoslovni muzej Rijeka, Kaštel Zrinski s programom »Noć tvrđava – Tragovi u divljini«.


Tako će od 15 sati pa do 21.30 svima biti omogućen besplatan ulaz u Kaštel Zrinskih, a tijekom tog vremena moći će se uživati u edukativno-zabavnoj igri »Frankopani 351«, istraživačkoj pustolovini »Otkrij i istraži Kaštel Zrinskih«, prezentaciji i ogledu Interpretacijskog centra Putovima Frankopana, kao i posjetu stalnom postavu »Divljina s pogledom na more«, a vrhunac ovih muzejskih sadržaja najavljen je za 20.30 kad će započeti interpretacijska šetnja »Dok spava Grad« tijekom koje će se tajnim podzemnim tunelima prošetati od kaštela do crkve.


Sve ovo, poručuju iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, organizira se kroz program »Tragovi u divljini« u povodu »Noći tvrđava«. Naime, 30. travnja davne 1671. godine dan je tragične smrti Zrinskog i Frankopana, a »Noć tvrđava« prva je kulturno-turistička manifestacija koja se održava na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Manifestacija je inicirana kroz europski projekt FORTITUDE, i to od strane Tvrđave kulture Šibenik koja je uputila poziv za sudjelovanje u manifestaciji. Pozivu se na području PGŽ-a odazvalo sedam interpretacijskih centara Kulturne rute Putovima Frankopana.


Osim Broda na Kupi, bit će moguće posjetiti i Čabar, Kraljevicu, Bribir, Grobnik, Bakar i Trsat, a sadržaj svih programa jasno će pokazati zašto »Heroji imaju svoj kraj, a priče o njima ne.«