Sve krenulo umirovljenjem

Potpuna bizarna priča iz Skrada. Čitava škola je na online nastavi, jer nemaju domara koji bi djecu vozio u školu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Od ovog tjedna svi učenici imaju online nastavu i to ne zbog korone, već stoga što devetero malih putnika nema tko voziti do Skrada!SKRAD – Na online nastavu u Hrvatskoj učenici nisu osuđeni samo zbog pandemije korone, već i zbog toga što nedostaje domara i vozača kombija!


Ova bizarna priča – po mnogočemu tipično, jadno, birokratski hrvatska – vezana je uz Osnovnu školu Skrad u kojoj od ovog tjedna svi učenici imaju online nastavu i to ne zbog korone, već stoga što devetero učenika putnika nema tko voziti iz njihovih naselja do Skrada! U 21. godini 21.stoljeća!


U trenutku kad je prijevoz učenika zakonski riješen na cijelom području Hrvatske i dio je temeljnog osnovnoškolskog standarda, a u Primorsko-goranskoj županiji dodatno se o tome vodi briga kroz kupnju kombi vozila, čime Županija pripomaže prijevozu osnovaca u baš svim goranskim osnovnim školama. Pomogla je tako i Skradu koji ima kombi, ali nema vozača…. Evo priče.
Početkom ove školske godine dotadašnji domar/vozač odlazi u mirovinu, a iz škole reagiraju na vrijeme i šalju zahtjev za zapošljavanjem novog domara/vozača na radno mjesto koje već postoji u sistematizaciji, što je bitan podatak jer pokazuje kako se ne radi o novom radnom mjestu, već o popunjavanju postojećeg. Budući da odgovor nikako nije dolazio, ravnateljica Vesna Pintar Grgurić – koja je na tu dužnost stupila početkom ove školske godine – uporno naziva Ministarstvo te uspijeva doći i do ministra koji joj obećaje da će »pogurati« službe da joj pošalju suglasnost. Badava. Vrijeme prolazi, suglasnosti nema.


Posao od pola sata


Školi odlučuje pomoći Općina Skrad koja neko vijeme brine o prijevozu, ali i to krajem listopada staje i u tom trenutku devetero učenika (četiri iz Kupjaka, tri iz Gornje Dobre te dva iz Divjaka) više ne mogu kombijem u školu i iz škole. Roditelji se na trenutke nekako snalaze, ali ni to ne može trajati vječno pa se donosi odluka o online nastavi. I to za sve učenike.


Sve ovo opisano bi Dudek u kultnoj TV seriji »Gruntovčani« jednostavno nazvao »komendijom«. I bio bi u pravu. Jer, rješenje problema je u davanju suglasnosti što je posao od, budimo baš široke ruke, pola sata. Pogledaš dopis, napišeš rješenje i pošalješ ga mailom i poštom na adresu OŠ Skrad. I onda oni raspišu natječaj te najvjerojatnije vrlo brzo zaposle novog čovjeka… Ništa od toga se ne događa pa OŠ Skrad, ustvari, radi van zakonom određenih odredbi! Bilo bi zanimljivo da sad, recimo, naiđe inspekcija Ministarstva prosvjete! Tko zna tko bi bio kriv? Vjerojatno ravnateljica. Osoba kod koje zahtjev za suglasnost stoji već mjesecima, sigurno ne bi bila pozvana na odgovornost – pa ima posla! Ili, a nije ni to nemoguće, što bi se dogodilo da, npr., u školi izbije požar na instalacijama? Tko bi bio kriv? Učitelji? Vatrogasci? Načelnik Grgurić?


Primjer nebrige


U međuvremenu u Skradu su svi uključeni u ovu priču sve više, potpuno opravdano, nervozni. Ravnateljica nas je zamolila da napišemo kako ništa ne želi reći jer je prekratko na tom rukovodećem mjestu, a zahtjev za suglasnost poslala je na vrijeme i sad čeka da se netko u Zagrebu smiluje.


Načelnik Skrada Damir Grgurić smatra kako je ovo još jedan primjer nebrige o svemu što je van metropole. Roditelji potpuno opravdano »šize« jer, rekla nam je Sandra Čota, majka jednog od dječaka koji iz Kupjaka putuje u Skrad, najprije uopće nisu znali da postoje problemi. »Vidjeli smo da djecu ne vozi dosadašnji domar, ali tome nismo posvećivali neku posebnu pažnju jer je sve nekako išlo do prošlog tjedna kad je najavljeno da će prijevoz stati jer nema vozača te da će djeca umjesto klasične, pohađati online nastavu. Ogorčeni smo jer nismo obaviješteni o cjelokupnom stanju jer bismo svakako nešto kao roditelji pokušali učiniti. Sad je stanje teško, a strah nas je da će biti još gore.


Jer, sve da suglasnost i dođe za koji dan, slijedi natječaj, pa dva tjedna čekanja, pa period žalbe, pa tek onda izbor… Dakle, najvjerojatnije ćemo cijeli drugi dio prvog polugodišta biti bez prijevoza učenika putnika i to zbog nama neshvatljivog razloga – potpuno neopravdanog kašnjenja izdavanja suglasnosti OŠ Skrad«, rekla je Sandra Čota.


Tko će biti kriv ako nestane grijanja?


Da je riječ o nimalo bezazlenom problemu rekao nam je i donedavni ravnatelj OŠ Skrad Vjekoslav Pintar: »Jedne školske godine mi smo punih godinu dana čekali suglasnost za zapošljavanje spremačice! Naravno da nas je to ometalo u realizaciji poslova. Ovo sada je još gore, jer tu nije u pitanju samo vozač, već i osoba koja vodi brigu o funkcioniranju škole vezanom uz grijanje. Pitam se tko će biti kriv ukoliko se, primjerice, dogodi nešto s grijanjem?«, rekao je Pintar.


Širi problem


Problem se tiče i Primorsko-goranske županije koja je osnivač svih osnovnoškolskih ustanova na ovom području. Kako neslužbeno saznajemo, skradske muke s domarom tek su djelić sličnih poteškoća koje su imale puno veće škole, i to srednje, na području PGŽ-a. Jednostavno, čini se, u Ministarstvu prosvjete ne vole zapošljavati domare. Ali zato mjesta ima za brojne savjetnike, konzultante i slične lezilboviće koji nikome nisu potrebni.