Podizanje kvalitete života

Potpisani ugovori za energetsku obnovu obiteljskih kuća u Fužinama

Marinko Krmpotić

Troškove izrade projektne dokumentacije u cijelosti snosi Općina Fužine za što je osigurala 160.000 kuna, a u cijelom projektu očekuje se korištenje oko 2 milijuna od čega će država osigurati 1,2 milijuna kunaFUŽINE – Dvadeset i dva kućanstva s područja općine Fužine bit će u prilici dobiti potporu Ministarstva zaštite okoliša vezanu uz projekt povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, a vrlo bitan korak u tom smjeru predstavljalo je jučerašnje potpisivanje ugovora predstavnika tih kućanstava s »Delfin grupom« o izradi projektne dokumentacije.


Troškove izrade projektne dokumentacije u cijelosti snosi Općina Fužine koja na taj način, ističe načelnik Općine Fužine David Bregovac, nastavlja pomagati mještanima ovog područja na poslovima vezanim uz povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, odnosno štednju energije i podizanje kvalitete života.


Uključeni i iznajmljivači


– U prethodnim godinama tadašnje čelništvo Općine Fužine provodilo je slične projekte kojima je bilo obuhvaćeno do sada oko 150 ljudi, odnosno kućanstava, kojima je Općina Fužine plaćala kamate za podignute kredite vezane uz energetsku obnovu. Ove godine mi smo iz proračuna osigurali 160.000 kuna koje će ravnopravno podijeliti 22 kandidata koji su stekli pravo na izradu sve potrebne projektne dokumentacije koju će im izraditi tvrtka »Delfin grupa« koja će ih potom i prijaviti na natječaje Ministarstva zaštite okoliša vezane uz državne i EU fondove. Voljeli bismo izdvojiti i više novaca, ali u ovim za svaku lokalnu samoupravu u svijetu teškim uvjetima, to sada nije moguće. Svakako ćemo i u budućnosti na ovaj način nastojati pomagati kako bi ljudima koji žele energetski podići kvalitetu svojih kuća i stanova umanjili konačne troškove. Na naš se natječaj ovaj put javilo trideset kandidata od kojih je njih dvadeset i dvoje zadovoljilo postavljene kriterije, rekao je načelnik Bregovac dodavši da odabrani kandidati dolaze iz svih područja Općine Fužine.
Siniša Krunić iz »Delfin grupe« istaknuo je pak da su se ovog puta na natječaj mogli javiti i iznajmljivači turističkog smještaja i ostali građani.


– Vjerujem da će za one građane koji dobiju sredstva, općina razmisliti o dodatnim oblicima pomoći. U okviru cijelog zamišljenog projekta očekujemo korištenje oko 2 milijuna kuna od čega će država osigurati 1,2 milijuna kuna, a ostalo bi trebali građani. Naravno, sve će to zavrtjeti i kotač tvrtki i obrtnika koji se bave poslovima vezanim uz povećanje energetske učinkovitosti pa će ovaj projekt donijeti korist i mještanima, i obrtnicima, i Općini Fužine, rekao je Krunić.


Ušminkavanje kuća


A za što će sredstva biti utrošena, rekli su nam neki od jučerašnjih potpisnika ugovora. Svoju prije četrdeset godina izgrađenu kuću Silvija i Kuzma Petrović planiraju »osvježiti« promjenom prozora, uvođenjem grijanja na pelete te postavljanjem podne izolacije u potkrovlju.


– Riječ je o zahvatima u vrijednosti oko 70.000 kuna, a kroz sve ove oblike pomoći mogli bismo dobiti 60 posto od te svote i nadamo se da će tako i biti, govore Petrovići, a istome se nada i Zoran Panić koji planira promjenu krovišta, fasade i prozora.


– Krovište je 100 »kvadrata«, fasade malo manje i tu su još tri-četiri prozora i vrata. Ako dobijem planiranih 60 posto od ukupne svote, bit će mi to itekako velika pomoć, kaže Panić, a istog je stava i Milijana Pavlović koja je na svojoj kući još 2015. godine promijenila sve prozore.


– Tada smo u dogovoru s Općinom Fužine iz EU fondova dobili 60 posto novca, 5 posto dala je Općina Fužine, a mi smo osigurali preostalih 35 posto. Sada bismo išli na uređenje krovišta što »traži« oko 70.000 kuna pa će nam ova pomoć dobro doći, rekla je Pavlović.