Završna faza

Potpisani ugovori, Vrbovsko dobiva reciklažno dvorište

Marinko Krmpotić

Reciklažno dvorište bit će građeno uz postojeću pretovarnu stanicu Vrbovsko / Foto M. KRMPOTIĆ

Reciklažno dvorište bit će građeno uz postojeću pretovarnu stanicu Vrbovsko / Foto M. KRMPOTIĆ

Na području Grada Vrbovskog realizirani su veliki poslovi sanacije odlagališta otpada Cetin te izgradnje pretovarne stanice, uz koju će biti dovršeno i reciklažno dvorište, čime će u potpunosti biti gotovi svi poslovi vezani uz po EU standardima osmišljen sustav gospodarenja otpadomVRBOVSKO  Potpisivanjem triju ugovora za izgradnju reciklažnog dvorišta u Vrbovskom jučer je u toj goranskoj lokalnoj samoupravi počela završna faza poslova vezanih uz gospodarenje otpadom. Podsjetimo, prethodnih godina na području Grada Vrbovskog realizirani su veliki poslovi sanacije odlagališta otpada Cetin te izgradnje pretovarne stanice u Vrbovskom, a upravo uz tu pretovarnu stanicu do jeseni ove godine trebalo bi biti gotovo i reciklažno dvorište, čime će u potpunosti biti gotovi svi poslovi vezani uz, po EU standardima osmišljen, sustav gospodarenja otpadom.Radove izgradnje reciklažnog dvorišta izvodit će radnici zagrebačkog poduzeća Energo projekt, a njihova će vrijednost biti 3,5 milijuna kuna. Uz te radove, bit će realizirani i poslovi stručnog nadzora (121.560 kn), promidžbe i vidljivosti (75.000), projektantskog nadzora (67.962), tehničke pomoći upravljanja projektom (112.500) te izrade dokumentacije o nabavi (60.000), što u konačnici čini svotu od 4.024.272 kune. Od toga će 85 posto snositi Ministarstvo gospodarstva, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 15 posto, odnosno 603.000 kuna, su obveze Grada Vrbovskog koje će, napomenuo je pri potpisivanju ovih ugovora gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, biti i nešto manje. Naime, već sada se zna da je dio od te svote, točnije 250.000 kuna, osiguran kroz amandman koji je na proračun Primorsko-goranske županije podnio delnički gradonačelnik Ivica Knežević.


Mario Šajn, direktor Energo projekta, istaknuo je pri potpisivanju da ovih dana slijedi priprema gradilišta, a u konkretne poslove na samom gradilištu, odnosno prve zemljane radove, trebalo bi krenuti sredinom travnja.


Priprema gradilišta
– Uz mehanizaciju na gradilištu bit će angažirano petnaestak naših radnika, a za manji dio poslova kao što je, primjerice, asfaltiranje, koristit ćemo usluge kooperanata. Cjelokupan posao treba, po ugovoru, biti realiziran u roku od pet mjeseci. Iskustva i znanja s ovakim poslovima imamo pa vjerujem da ćemo već 1. rujna Gradu Vrbovskom predati završen objekt reciklažnog dvorišta – rekao je Šajn.
Naravo, njihov će posao pratiti i svi ostali za koje su ugovori jučer potpisani, a završetak će, istaknuo je gradonačelnik Mufić, značiti da je zatvoren jedan krug, odnosno da je Grad Vrbovsko, kao jedna od prvih lokalnih samouprava u Hrvatskoj, ostvario sustav gospodarenja otpadom koji u cijelosti odgovara aktualnim odredbama EU država vezanim uz gospodarenje otpadom.


»Zeleni otoci«


– Uz sanirani deponij Cetin te pretovarnu stanicu koja je u funkciji i s koje se otpad odvozi prema županijskom odlagalištu Marišćina, mi smo protekllih godina nabavili još i spremnike i kontejnere za odvojeno odlaganje otpada, a na području Grada Vrbovskog uredili smo i dvadeset tzv. »zelenih otoka« koji podižu kvalitetu gospodarenja otpadom. Reciklažno dvorište bit će kruna i završetak te priče koja je krenula još 2013. godine, kad smo počeli s otkupom zemljišta vezanim uz projekt sanacije opada deponija Cetin. Najveći dio aktivnosti realiziran je u razdoblju od 2018. godine pa do ove 2021. godine, a ukupno je u poslove vezane uz gospodarenje otpadom do sada uloženo oko 11 milijuna kuna. Većina tih sredstava vezana je uz sufinanciranje kroz EU i državne projekte i potpore, na čemu smo, naravno, zahvalni svima koji su nam pomagali, a zahvale zaslužuju i svi djelatnici gradske uprave uključeni u ovaj projekt realizacijom kojeg Grad Vrbovsko ulazi u rijedak krug hrvatskih gradova i općina koji su infrastrukturu vezanu uz gospodarenje otpadom izgradili maksimalno poštujući sve važeće zakonske odredbe Hrvatske i EU-a – rekao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.