Poplave

Potopljena dolina: Kako su podivljale pritoke Kupe opet udarile na Gorane

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić, K. Bukovac

Foto Marinko Krmpotić, K. Bukovac

Tek što su zbrojili štete od prošloga tjedna, udario ih je novi valI goransko je područje, posebno dio vezan uz gornji tok rijeke Kupe, dalo svoj itekako “lijep doprinos” ludoj noći potopa na pojedinim dijelovima Primorsko-goranske županije.


U Crnom Lugu iznova je palo po svim mjerilima respektabilnih 161 milimetara po četvornom metru, Delnice su “dodale” 94, pa je tih 255 “litara” po mjernoj jedinici još jednom svom snagom u ranim jutarnjim satima udarilo na Kupsku dolinu.


Sve se to, logično, osjetilo na vodostaju Kupe i njenih pritoka pa su svega nekoliko dana nakon potopa broj jedan, sada iznova zabilježeni rekordi – u mjestašcu Zapeć Kupa je narasla do 536 centimetara što je za 16 više od pred nekoliko dana postavljenog rekorda, a u naselju Kupa istoimena je rijeka narasla do 517 centimetara što je također novi rekord jer je donedavno tamo najviša razina bila 400 centimetara, onda je proteklog vikenda to podignuto na 482, a sad je 517 centimetara!


Moćna Kupica
Slično je i s inače malim pritokama Kupe koje su, blago je reći, podivljale. Na samom ulazu u Brod na Kupi, kod poznatog visećeg mosta, danas je visina bila na 2,60 centimetara kao nikada do sada, a sam pogled na Kupicu koja je munjevito tekla jasno je pokazivao kako ne bi nimalo dobro bilo pasti u tu inače malu pritoku Kupe.Naravno, takvo stanje dovelo je ovog puta i sam Brod na Kupi u probleme. Poplavljen je iznova Dvorac Zrinskih, a stradalo je i šest obiteljskih kuća u samom mjestu.


Prvi su na teren izašli vatrogasci DVD-a Brod na Kupi koje smo zatekli u središtu mjesta gdje su pomagali obitelji Skladani kojima je s punih 50 centimetara vode poplavio ne samo vrt, već je dnevni boravak “plivao” pod 30 centimetara vode! “Dvadeset godina živimo ovdje”, rekli su nam, “i ovako nije bilo nikada.”


– Tijekom noći Kupica je jako narasla, još je veća bila Kupa koja nije mogla primiti vodu iz Kupice i sve je udarilo na nas, rekli su Skladani, a Milan Šokčević, zapovjednik DVD-a Brod na Kupi, rekao nam je kako je šestero članova ovog DVD-a u ranim jutarnjim satima izašlo na teren.


– Kupica je u potpunosti izašla iz korita i razlila se te nekim ljudima ušla u podrume, čak i u prostore gdje žive. Ceste za Kuželj i Zamost su zatvorene, a poplavio je i dvorac Zrinskih iz kojeg smo, kao i iz nekoliko kuća u mjestu, uspjeli ispumpati vodu, a izvukli smo i jedno vozilo koje je zarobila voda, rekao je Šokčević.


Stalna pripravnost


Katarina Mihelčić, delnička gradonačelnica koja posljednjih dana više boravi u Kupskoj dolini, no u svom uredu, ističe kako je ionako teško stanje sada pogoršano.


– Tek smo dovršili analizu šteta poplave koja nas je pogodila prošlog vikenda, a evo nove nesreće. Konačne štete onog prvog vala su 2,5 milijuna kuna čime smo stekli pravo proglašenja elementarne nepogode, a sad je to dodatno potvrđeno.


O kolikoj je sada šteti riječ, tek ćemo vidjeti.


Moram pohvaliti vatrogasce i ostale koji su odmah izašli na teren, a baš zbog njihova rada proteklih dana kad su očistili dio naplavina sad je voda tekla brže što je ipak olakšalo ovu vrlo tešku situaciju, rekla je Mihelčić zaželjevši, kao i svi ostali, sunce.Želi to i Dražen Rački, zapovjednik JVP Delnice čiji su članovi, uz DVD Brod na Kupi i DVD Delnice, od ranih jutarnjih sati na terenu.


– Dvadesetak vatrogasaca je na terenu. U samom Brodu na Kupi intervenirali smo u šest kuća, osigurali smo promet zatvorivši ceste prema Kuželju i Zamostu.


U stanju smo stalne pripravnosti jer bi kiša trebala padati i tijekom petka, rekao je Rački naglasivši kako svi jedva čekaju da se Kupa vrati u svoj poznati tok.


Razorne bujice


– Kada će se to dogoditi teško je reći, ali uz ovaj intenzitet i količinu oborina nije toliki problem Kupa, koliko poteškoću predstavljaju njene inače male pritoke (Belica i Kupca) te bujične vode koje se s planinskih visova i padina iznad Broda na Kupi spuštaju prema Kupi, rekao nam je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, koji je i ovog puta došao na teren u Gorski kotar. 


– U ovom dijelu Kupske doline poseban su problem bujice i bujične vode koje se jednostavno ne mogu riješiti i regulirati jer je riječ o velikom nagibu zemljišta i velikoj količini vode pa kad se to spoji onda te bujične vode ruše sve pred sobom, a Kupa ih ne može primiti i tu nastaju problemi, posebno ako kiša ne staje.


Nažalost, svjedočimo ekstremnim hidrološkim prilikama čiji je intenzitet takav da nam bitno otežava bilo kakvu reakciju. No, zaista činimo sve što je u našoj moći da olakšamo ljudima ovog područja teško stanje, rekao je Zoran Đuroković.


Pratili vodni val i upozoravali mještane


Direktor Hrvatskih voda ističe kako su u vrlo kratkom vremenskom roku iznova pale iznimno velike kočine oborina.– Na riječkom području to je nezapamćenih više od 280 milimetara kiše, a na području gornjeg toka rijeke Kupe opet jako velikih prosječno 160 milimetara, što uz one ranije oborine dodatno pogoršava stanje.


Pratili smo taj novi opasni vodni val i već u večernjim satima naši su ljudi i vatrogasci upozoravali mještane i postavljali vreće s pijeskom.


Naravno, razmišljamo i o nizvodnom dijelu prema Karlovcu i spremni smo reagirati, rekao je Đuroković, istaknuvši kako je jedina dobra stvar ovih oborina to što se razina vode u jezeru Butoniga u Istri podigla za čak dva metra.


Učenici ne mogu do škole


Teško je stanje i u OŠ “Fran Krsto Frankopan” koja danas nije radila, rekao nam je zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, koji je već u prijepodnevnim satima bio na terenu.


– Za vikend je bilo loše, sad je još gore. Škola je zatvorena jer djeca zbog prekida prometa nisu mogla doći na nastavu, a sreća je da prostori škole, koja se nalazi pedesetak metara od nabujale Kupice, još nisu poplavljeni.


Nažalost, iznova je zbog podzemnih voda i visokog vodostaja poplavljen donji dio prostora Dvorca Zrinski, rekao je Mamula.


Iz tog je dvorca pak stigla obavijest da će Stalni postav i interpretacijski centar do daljnjega biti zatvoreni za javnost.