Realizira se veliki komunalni projekt

POSAO ISTI, REAKCIJE RAZLIČITE Dok Lešničani feštaju, vratarske iznajmljivače bageri bacili u očaj

Marinko Krmpotić

Pogled s bazena kuće Vincetić na strojeve / Foto : Z. VINCETIĆ

Pogled s bazena kuće Vincetić na strojeve / Foto : Z. VINCETIĆ

Realizacija projekta vodoopskrbe i odvodnje uz pomoć švicarske vlade toliko je oduševila žitelje Velike i Male Lešnice da su po završetku feštali, no istovremeno su nenajavljeni radovi donijeli probleme obitelji Vincetić čije će njemačke goste umjesto idile dočekati buka i prašinaVELIKA LEŠNICA/FUŽINE  Gotovo istog dana proteklog smo vikenda dobili potpuno različite reakcije naših čitatelja vezane uz realizaciju programa vodoopskrbe i odvodnje koji se na području nekoliko goranskih lokalnih samouprava realizira uz mnogima već znanu i svake pažnje vrijednu pomoć švicarske vlade.


Najprije je iz naselja Velika i Mala Lešnica iz Kupske doline stigla vijest o zadovoljstvu mještana učinjenim poslom, a koji sat kasnije iz naselja Vrata stigla je drukčija reakcija, točnije izražavanje nezadovoljstva zbog činjenice da su radovi krenuli u srcu turističke sezone. No, krenimo redom…


Novi život za Veliku Lešnicu

Komentirajući realizirane radove, Željka Lukić, jedna od mještanki Velike Lešnice, rekla je kako je nakon 45 godina ovo prvo ovakvo okupljanje mještana Velike Lešnice: »Sedamdesetih godina prošlog stoljeća dobili smo vodovod. Ovo je novi život za naše selo, i za one koji žive tu, i za one koji tu imaju djedovinu. Pohvaljujem sve izvođače koji su radili na projektu te su bili izuzetno susretljivi i vrijedni«, rekla je Željka Lukić.
U Velikoj i Maloj Lešnici mještani su organizirali druženje povodom dovršetka radova na cjevovodu i sanaciji prometnih površina u njihovom mjestu, a na feštu su pozvali i predstavnike izvođača radova kako bi i time iskazali zadovoljstvo obavljenim poslovima koji će za njihova naselja značiti jaku puno. Spomenuti radovi provodili su se u sklopu projekta »Vodoopskrba i odvodnja grada Delnica te općina Fužine i Brod Moravice« koji je dio Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširenog EU-a. Radove su izveli članovi Zajednica izvođača, slovenski Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o. i ProAdria d.o.o. te 2eF svetovanje v gradbeništvu d.o.o. Kroz radove je realizirana sanacija tlačnog voda do vodospreme u Lešnici duljine 1.014 metara te sanirani vodoopskrbni cjevovodi koji vode iz vodospreme do potrošača u samom naselju u duljini od 1.200 metara: »Cjevovodi su vođeni uglavnom po javnim površinama, što je tijekom gradnje zahtijevalo odgovarajuću regulaciju prometa te u tom pogledu svakako izazvalo pomak u odnosu na uobičajene uvjete života«, izjavio je Vanja Rački iz Hrvatskih voda u Delnicama, dodavši da su radovi na cjevovodima dovršeni, a trenutačno se dovršava i sanacija prometnih površina te je, razumljivo, sve to izazvalo veliku pažnju mještana.


Projekti vrijedni 21,5 milijuna CHF

Svi projekti koji se trenutačno realiziraju u okviru ovog programa švicarsko-hrvatske suradnje ukupne su vrijednost 21,5 milijuna švicarskih franaka. Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU-a i predstavlja izraz švicarske solidarnosti s Europom u preuzimanju dijela tereta vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području EU-a. Za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala iznos od 45 milijuna CHF u svrhu smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije. Švicarsko-hrvatski program suradnje provodit će se do prosinca 2024. godine.

 


Radovi bez najave


 


I dok su u Velikoj i Maloj Lešnici opravdano feštali zbog završetka radova, iz onog dijela Vrata koji se nalazi nedaleko nogometnog igrališta Gmajna, stigao nam je dopis Zvjezdane i Željka Vincetića koji na adresi Gmajna 38 imaju kuću s apartmanima. Budući da se kuća nalazi uz samu cestu na kojoj se izvode radovi, Vincetiće je dočekalo neugodno iznenađenje jer su im pred kućom osvanuli teški građevinski strojevi koji su krenuli na posao i ubrzo iskopali duboki rov.»Već nekoliko godina mi u Vratima posjedujemo registriranu kuću za odmor. Prije nekoliko dana, bez ikakve prethodne najave i obavijesti, Općina Fužine je krenula s kapitalnim projektom izgradnje i sanacije sustava javne odvodnje. S druge strane mi smo, uz velike poteškoće i sve otkazane rezervacije za lipanj uzrokovane COVID-om, iznimnim naporom uspjeli pridobiti nekoliko rezervacija za idući period. U utorak, 30. lipnja, nam stižu prvi gosti iz Njemačke, obitelj s troje djece, koji su još u siječnju bukirali svoj godišnji odmor. Pretpostavljam da ni ne sanjaju kakva ih slika dočekuje.


Načelnik se slaže


Naravno, obratili smo se načelniku Davidu Bregovcu mailom te napisali kako nismo obaviješteni o početku bilo kakvih radova te da ćemo obavjestiti medije i institucije nadležne za sektor turizma. Od načelnika smo dobili mail na koji zaista nemam komentara jer se sveo na to da se slaže da se obratim nadležnima. Nakon svega pitam se jesmo li mi zaista prvaci svijeta u piljenju grane na kojoj sjedimo i nisu li zaista ti radovi mogli počekati dva turistička mjeseca u općini koja se ponosi turističkim rezultatima. Nažalost, tu za nas nije kraj. Naime, obavijestili smo turističku agenciju čijim posredstvom nam dolaze gosti iz Njemačke i oni su nas ljubazno obavijestili kako ćemo sami snositi posljedice premještaja gostiju«, napisala je Zvjezdana Vincetić.