ZIMSKE RADOSTI

Plitvičko skijalište Mukinje i službeno počelo s radom. Bili smo tamo i oduševili se

Marin Smolčić

Osim skijanja i bordanja moguće je i sanjkati se niz padinu na koju se sanjkaši penju sami. Petkom i subotom organiziramo i noćno skijanje, kaže ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević koji je i službeno dobio drugi mandat na čelu ove ustanovePLITVIČKA JEZERA – Uz 28 centimetara snijega i temperaturama zraka oko minus 6 stupnjeva Celzijevih, skijalište na Mukinjama od jučer ujutro je službeno otvoreno za sve željne sportova na snijegu. Karavana tih »ski-hodočasnika« započela je još u petak, ali su mjestimično topovi za snijeg »podebljali« teren, sanjkaške i ski staze dodatno su uređene, žičara je u funkciji i najezda zaljubljenika u sportove i rekreaciju na snijegu mogla je i službeno početi.


Pojasnio nam je to ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević koji je od danas i službeno dobio drugi mandat na čelu ove ustanove.


– Teško je jutros naći grad u Jadranskom priobalju čije registracije pločice nisu u NP Plitvička jezera. Pomalo stidljivo je započelo u petak, ali je staza sada potpuno uređena i puna je gostiju od samog otvaranja. Skijalište na Mukinjama raspolaže s jednom vučnicom kapaciteta 400 skijaša na sat, koja ih prevozi na proplanak, na oko 700 metara nadmorske visine odakle se skijaši niz nekoliko staza spuštaju u podnožje, na oko 640 metara nadmorske visine.

Dužine staza iznose približno 400 metara. Osim skijanja i bordanja moguće je i sanjkati se niz padinu na koju se sanjkaši penju sami. Taj dio Mukinja najviše prefereiraju najmlađi. Petkom i subotom organiziramo i noćno skijanje pod reflektorima. Mnogi gosti nam dolaze bez skijaške ili sanjkaške opreme, ali to nije nikakav problem jer je na Mukinjama moguće vrlo povoljno iznajmiti sve što vam je potrebno za snježnu uživanciju. Nažalost, zbog epidemioloških mjera COVID-potvrde su obavezne. Snijeg i led dali su Plitvičkim jezerima novu čar i neponovljive vizure pa se ovih dana uvelike povećao broj posjetitelja koji uživaju u ljepotama zaleđenih slapova, potvrdio nam je novi/stari ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.


Skijaški centar Mukinje sagrađen je još 80-ih godina prošloga stoljeća pa je od tada u zimsku turističku ponudu Nacionalnog parka Plitvička jezera uključeno skijanje i ostali sportovi na snijegu. Skijalište je smješteno uz samu državnu cestu DC1, u naselju Mukinje. Osim toga u neposrednoj blizini je velika sportska dvorana, bistro »Vučnica« i mjesto gdje se može iznajmiti sva oprema za snježne užance.