"Peteh"

Planinarsko natjecanje trajalo je punih godinu dana. Pobjednici su supružnici Iva i Ferenc Halasz iz Crikvenice

Marinko Krmpotić

Tomislav Majnarić Gile, bračni par Iva i Ferenc Halasz i Marino Kezele / Foto PD PETEHOVAC

Tomislav Majnarić Gile, bračni par Iva i Ferenc Halasz i Marino Kezele / Foto PD PETEHOVAC

Prvi put su prvo mjesto osvojili muž i žena koji zajedno planinare i koji su imali isti broj bodova, pa su i prvi put dodijeljena dva pehara za prvo mjestoDELNICE – Supružnici Iva i Ferenc Halasz iz Crikvenice s osvojenih 1286 bodova pobjednici su »Peteha«, drugo je mjesto s 1040 bodova osvojio Matej Perkov (Zagreb), a treći je Siščanin Juran Mažić s prikupljenih 946 bodova. “Peteh” je planinarsko natjecanje koje traje godinu dana i tijekom kojeg planinari koji vrijedno obilaze planinarske vrhove i domove prikupljaju bodove te na završnici sezone dobivaju nagrade. Organizator ovog sve cjenjenijeg natjecanja je HPD Petehovac iz Delnica, čiji je član Tomislav Majnarić Gile i osmislio ovo natjecanje koje je, kaže nam Majnarić, ove godine privuklo šezdeset natjecatelja iz svih dijelova Hrvatske.


Sudionici pohoda na Mali Petehovac / Foto PD PETEHOVAC


Dva pehara za prvo mjesto


– Ove smo godine imali prvi put situaciju da su prvo mjesto osvojili muž i žena koji zajedno planinare i koji su imali isti broj bodova. Prvi put smo dodijelili dva pehara za prvo mjesto. Naravno, čestitamo svim sudionicima, posebno najuspješnijima. Sve njih, kao i mnoge druge, ugostili smo na našem tradicionalnom, već devetom po redu usponu na Mali Petehovac. U pohodu je sudjelovalo 200-tinjak planinara iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, i to iz četrdesetak planinarskih društava. Ovogodišnji smo uspon iskoristili za novu promociju planinarskih ljepota i mogućnosti našeg zavičaja, odnosno predstavili smo novu planinarska obilaznicu nazvanu »125 godina organiziranog planinarstva« koja je, sukladno našim očekivanjima, privukla zaista veliku pažnju i od planinara zaslužila visoke ocjene i pohvale.


Naime, Gorski kotar je kolijevka planinarstva u Hrvatskoj. Prvi zapisi o organiziranom bavljenju planinarenjem u Delnicama sežu pred kraj 19. stoljeća. Davne 1898. godine osnovana je delnička podružnica HPD-a. U to vrijeme podružnica nije imala ime, no smatramo je pretečom današnjeg HPD-a Petehovac pa se stoga ta važna godina za planinarstvo Hrvatske nalazi upisana na logotipu našeg društva HPD Petehovac Delnice, osnovanog 1965. godine. U skladu s tom bogatom poviješću mi smo osmislili planinarsku obilaznicu »125 godina organiziranog planinarstva« koja od sudionika traži obilazak baš toliko, dakle 125 planinskih vrhova.


Zadovoljstvo na Štimčevom vrhu / Foto PD PETEHOVAC
Njih 115 planinari određuju sami i oni mogu biti u Hrvatskoj i izvan nje, ali njih deset nalazi se na delničkom području i svi moraju biti osvojeni, a obavezan je i pohod na Mali Petehovac. Postavljenu koncepciju mnogi su s radošću prihvatili što nas jako veseli jer znači da smo i osmišljavanjem nove planinarske obilaznice uspjeli ljubitelje planina privući u Gorski kotar, točnije na područje Grada Delnica, čime svakako pripomažemo prezentaciji i turističkom razvoju našeg zavičaja, rekao je Majnarić.


Planinarska obilaznica “125 godina organiziranog planinarstva”


Zaljubljenici u planine


Uspješan uspon na Mali Petehovac, kao i dobro odrađeno natjecanje »Peteh«, jasno pokazuje kako planinarstvo itekako može biti jedan od uspješnih oblika turističke ponude Delnica te, naravno, Gorskog kotara općenito. Vrijedni zaljubljenici u planine i planinarenje iz delničkog HPD-a Petehovac iznova su osmislili sadržaje i ponudu koja na područje Grada Delnica privlači sve veći broj planinara koji – što je posebno vrijedno – ostaju i više dana, i često se vraćaju.


Očigledno, dobro osmišljenim planinarskim obilaznicama Majnarić i ostali članovi HPD-a Petehovac grade jako dobre »staze« koje hrvatske, pa i druge planinare vode prema Delnicama.