Zimski uspon

Planinari iz cijele Hrvatske uživali na Bjelolasici

Danijela Pleše

Planinari, zaljubljenici u prirodu, oni željni čistog i svježeg zraka iz Rijeke, Crikvenice, Zagreba, Splita, Varaždina, Zadra, Pule okupili su se u Begovom Razdolju i krenuli put vrhaBJELOLASICA – Lagano provirivanje sunca i četiri stupnja dočekalo je planinare, zaljubljenike u prirodu, one željne čistog i svježeg zraka u Begovom Razdolju na 22. zimskom usponu na Bjelolasicu.


Od osam sati započelo je okupljanje te upisivanje u knjigu zbog evidencije, a tko je htio mogao je kupiti bon za ručak – tradicionalni grah. Do devet okupio se popriličan broj ljudi, najavljivana kiša nije padala, a s obzirom da se događaj zbiva na otvorenome, u prirodi, nije bilo razloga za otkazivanjem zbog korone. Pristigli su automobili iz Rijeke, Zagreba, Splita, Varaždina, Zadra, Pule. Naravno bilo je i Gorana koji nizašto ne propuštaju ovaj uspon!
– Pravac kretanja je kao i uvijek Begovo Razdolje-Vrbovska poljana cestom oko 6 kilometara. Tu je zatim bio odmor te podjela čaja da se planinari malo ugriju te naprave laganu pauzu za ostatak puta.


Dalje do vrha Bjelolasice je još oko dva sata hoda, a povratak istim putem. Za uspon na sami vrh u slučaju potrebe trebalo je imati dereze i cepin, što su na licu mjesta odlučili članovi HGSS-a koji su kao svake godine pristigli u velikom broju na čemu smo im jako zahvalni jer osjećamo sigurnost. Odjeća i obuća su naravno za zimske uvjete. Tko nije mogao na sam vrh mogao je na početku birati između dva puta – od pansiona »Planinski raj » cestom do Vrbovske poljane te zatim tko do vrha i nazad ili cestom do Vrbovske poljane, pa do vrha ili odustajanje malo prije te zatim do planinarske kuće Jančarice prema Matić poljani do Begovog Razdolja gdje je bio ručak ispred pansiona »Planinski raj«.
Sve zajedno oko 16 kilometara u zaista odličnom raspoloženju u trajanju od oko 4 do 7 sati, ovisno o tempu planinara. Mi smo jako zadovoljni jer smo se s obzirom na situaciju u vezi pandemije koronavirusa ipak odlučili na organiziranje uspona te nas je ugodno iznenadio broj prijavljenih, ali i lijepo vrijeme bez padalina – poručio je na kraju Paul Vlahović, predsjednik HPD-a Bijele stijene-Mrkopalj.


Tajnik HPD-a Bijele stijene-Mrkopalj Josip Mataja sjeća se da je do sada trebalo koristiti dereze te ostalu opremu samo četiri puta. Kada su provjeravali situaciju na vrhu, na nekim mjestima kroz šumu je bilo i do metar snijega tako da zasigurno treba biti dobro obučen i pripremljen.


A dobro obučeno, pripremljeno i veselo društvo bilo je ono iz Crikvenice. Ukupno pet automobila, oko dvadesetak članova PD-a Strilež odlučilo je subotnji dan provesti u Gorskom kotaru te uživati u prirodi.


Andrea i Klara

Andrea i Klara


Neki su bili već na Zimskim usponima, nekima je prvi put, no zajednička im je volja da dođu na sam vrh Bjelolasice ako je to moguće. Dobro raspoložene sestre Andrea i Klara Kondić jako su zadovoljne organizacijom i nadaju se da će uspjeti do samoga vrha jer volje, energije i ono najpotrebnije – svu opremu – imaju! Stoga smo ih ostavili da krenu putem vrha Bjelolasice poželjevši im svu sreću, a mi ćemo neki drugi puta.
Danijela PLEŠE