Nosi ime Janet Majnarich

Petak je važan datum za goransku kulturu, otvara se moderan prostor nove Gradske knjižnice. Obišli smo ju

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Budući da je dosadašnji prostor Gradske knjižnice bio znatno manji od novog, neke su police prije bile visoke i više od tri metra, dio se knjiga nalazio smješten iza drugog reda na policama, na prozorima, u hodnicima...DELNICE – Prvi petak u svibnju 2021. godine, točnije 7. svibnja, povijesni je datum za Delnice, a razlog za ulaznicu u povijest najvažnijih datuma grada Delnica je – otvaranje nove knjižnice.


Naime, nakon nekoliko godina truda i rada u Delnicama će, uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljan Koržinek i čelništva Grada Delnica, u preuređenom i obnovljenom objektu nekadašnjeg Doma OSRH-a biti otvorena Gradska knjižnica »Janet Majnarich«, prostor koji će po svim svojim karakteristikama predstavljati lokaciju koja će ponudom i sadržajem ne samo podići razinu ponude vezane za rad knjižnica kao ustanova namijenjenih ljubiteljima knjige već i doprinijeti razvoju kulture u Delnicama i Gorskom kotaru općenito.


Četiri dana prije otvaranja, kroz već odlično uređenu knjižnicu provela nas je ravnateljica Indira Rački Joskić pojasnivši što sve budućim korisnicima nudi ovaj iznimno funkcionalno i estetski odlično uređen prostor.


Četiri internetska kutka
– Nakon ulaska pred korisnikom je s desne strane prostor za čitanje dnevnog tiska i knjigomat, a ravno ispred njega je informacijsko-posudbeni pult s jednim od četiriju naših novih internetskih kutaka koji ima svaki odjel ove knjižnice. S lijeve strane od pulta je Odjel za djecu s namještajem, knjigama, igračkama i svime što je potrebno za boravak naših najmlađih članova, a na desnoj je strani od informacijsko-posudbenog pulta središnji dio, odnosno Odjel za odrasle te bivša pozornica sa Studijskom čitaonicom, Referentnom i Zavičajnom zbirkom te Internet kutkom, a sama pozornica služit će prilikom književnih večeri te otvaranja raznih izložbi i sličnih priredaba.


Do tog središnjeg prostora uređen je Odjel za mlade u koji smo uz Internet kutak smjestili i literaturu (stripovi, SF…) koja zanima ponajprije mlade te prigodan namještaj, a mladima će tu biti omogućeno slušanje glazbe i gledanje filmova. Uz sve to, na drugom je katu smješten Ured za nabavu i obradu građe, govori ravnateljica Rački Joskić, koja na pitanje što je najvažnije u odnosu na prostor u Ulici Ante Starčevića, koji je dosad korišten kao knjižnica, kaže:


Više prostora


– Mi smo dosad više od 34.000 knjiga imali smještenih na prostoru od 180 »kvadrata«, a sad je to na površini od 458 »kvadrata«, od kojih je 374 namijenjeno korisnicima. Dakle, riječ je o dva puta većoj površini za korisnike zahvaljujući čemu smo osigurali slobodan pristup ama baš svakoj knjizi, a to ranije nije bio slučaj jer su nam neke police bile visoke i više od tri metra, dio se knjiga nalazio smješten iza drugog reda na policama, na prozorima, u hodnicima… Sad postoji slobodan pristup svakom primjerku iz naše knjižnice i to je najveći dobitak ovog prostora. Usto nam nova knjižnica pruža daleko veće mogućnosti rada na najrazličitijim područjima pa ćemo tako, čim se za to stvore uvjeti, krenuti u brojne već poznate programe, ali i niz novih kao što su »Bebeteka« za djecu do tri godine, proširenje Zavičajne zbirke tzv. efemernom građom, nizom programa za mlade, jačanjem dostupnosti elektroničkih i zvučnih knjiga… – najavljuje ravnateljica.


Epidemiološke mjere


Indira Rački Jokić posebno ističe da, nažalost, zbog važećih epidemioloških odredbi, otvaranje – pa ni prvi dani rada – ne mogu biti onakvi kakve svi žele.


– Na otvaranju sigurno neće biti svi za koje bismo voljeli da tu budu, a i za građanstvo je broj nazočnih ograničen. Isto tako od ponedjeljka i prvog radnog dana morat ćemo do daljnjeg poštovati sva pravila vezana za borbu protiv koronavirusa, a to znači da će biti ograničen broj onih koji će ulaziti u knjižnicu, koji vraćaju i posuđuju knjige, kao i djece i u Odjelu za djecu, odnosno mladih u Odjelu za mlade. Također, sve ćemo radionice održavati online dok drugačije ne dozvole epidemiolozi. Naravno, svi jedva čekamo poboljšanje stanja i vrijeme kad će knjižnica moći raditi punim kapacitetom koji će, uvjerena sam, za mnoge predstavljati izvor novog znanja i užitka u književnosti, ali i kulturi i društvenom životu uopće, rekla je Rački Joskić.


Parkiralište i videonadzor


Uz moderan ulaz s pokretnim vratima, nova knjižnica izvan same zgrade nudi i dobro uređeno parkiralište, a prostor u zgradi i izvan zgrade pokriven je videonadzorom.


U novoj je knjižnici smješteno i 15 novih računala zahvaljujući čemu svaki odjel ima internetski kutak, tu je i LCD televizor, knjigomat… Ravnateljica Rački Joskić posebno naglašava da je preseljenje bilo praćeno pomoći i aktivnošću brojnih pojedinaca i udruga koji će svi posebno biti spomenuti u jednom zasebnom tekstu.