Rasterećenje prometa

Papirologija je konačno gotova, izgradnja fužinske obilaznice mogla bi početi već ove godine

Marinko Krmpotić

Ishodovana je građevinska dozvola i riješeni svi imovinskopravni odnosi, a nakon što Hrvatske ceste obave prekategorizaciju ceste iz županijske u državnu, bit će raspisan natječaj za izvođača radovaFUŽINE – Uz veliku pomoć države ove će godine, vjerojatnost je velika, početi izgradnja fužinske zaobilaznice. Naime, projekt je gotov, ishodovana je građevinska dozvola, gotov je proces izvlaštenja te riješeni imovinskopravni odnosi, a Hrvatske ceste u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pripremaju prekategorizaciju te ceste iz županijske u državnu i nakon toga moći će se krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova. Taj bi dio posla trebao biti gotovo do ljeta ove godine, a to znači, ističe načelnik Općine Fužine David Bregovac, da bi možda u drugom dijelu ove godine mogli početi prvi konkretni radovi na terenu.


Put prema rivijeri


– Ako ne bude ove, bit će iduće godine. No, vjerujem da bi se u posao moglo krenuti već ove godine, a jamac tome je svakako i činjenica da poslove vode državna tijela pa vjerujem da neće biti zastoja. Izgradnjom te zaobilazice ne samo da će biti riješen problem zaista velikog broja kamiona koji prolaze kroz Fužine, već će i sigurnost pometa biti podignuta na višu razinu. Uza sve to, vrlo je važno da će izgradnjom ove zaobilaznice mnogi turisti koji kreću prema Vinodolsko-crikveničkoj rivijeri odabrati baš ovaj smjer koji će im jamčiti i ugodnu vožnju, i brz dolazak do Jadrana, govori čelni čovjek Fužina.


Buduća fužinska zaobilaznica počinjat će u naselju Mostići na čijem će se početku, gledano s vratarske strane, odvajati prometnica koja će uz sadašnju prugu Zagreb – Rijeka ići sve dok ne skrene ispred željezničkog mosta i završi na sadašnjoj prometnici Fužine – Lič, točnije na kružnom toku koji će biti tu sagrađen i koji će kamionima omogućavati nastavak vožnje prema željezničkoj postaji, Drvenjači te Liču, odnosno moru, a vozačima osobnih automobila i prema Fužinama.


Vojnička cesta
No, ističe načelnik Bregovac, izgradnja zaobilaznice nije jedini posao vezan uz rasterećenje ovog područja od kamionskog prometa.


– Već ovog ljeta će, u suradnji s Hrvatskim cestama, biti asfaltirana i tzv. Vojnička cesta koja uz azil za pse vodi do Poslovne zone Lič. Tim asfaltiranjem i uređenjem te prometnice počet ćemo rješavati i problem kamionskog prometa kroz Lič koji planiramo, djelomično i služeći se tom prometnicom, preusmjeriti iz samog mjesta prema Ličkom polju.


Kad to riješimo, ostat će nam kao manji problem jedino kamionski promet koji iz smjera Benkovca Fužinskog i Zlobina vodi prema Fužinama.


Tu rješenje tražimo kroz suradnju s Hrvatskim šumama koje planiraju urediti prometnicu koja od raskšća za kamenolom Benkovac vodi prema autocesti Rijeka – Zagreb.


Ispod autoceste moguće je urediti prometnicu kojom bi se kamionski promet »premjestio« iz Fužina i prebacio prema tom dijelu našeg područja, najavio je Bregovac dodavši kako će, nakon što sve to bude riješeno, najvjerojatnije uslijediti i uspostava jednosmjernog prometa u samim Fužinama, čime bi se dodatno podigla kvaliteta i sigurnost prometovanja u Fužinama.


Duljina 1,2 kilometra


Načelnik Bregovac kaže da je riječ o prometnici koja će biti duga 1,2 kilometra, a zajedno s otkupom zemljišta, projektiranjem i predviđenim radovima projekt vrijedi oko 50 milijuna kuna i u ingerenciji je države, odnosno Hrvatskih cesta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Izgradnjom ove obilaznice bit će riješen problem koji je desetljećima mučio Fužinarce i njihove goste koji su često baš u samom središtu Fužina imali mali milijun muka zbog gužvi koje su stvarali kamioni što su se vrlo sporo kretali kroz usko fužinsko prometno grlo.