SLOGA

Etnobiseri: Palčava šiša i Rezučka hiša čekaju goste s obiju strana granice

Marinko Krmpotić

Marko Smole ispred Rezučke hiše / Foto: M. KRMPOTIĆ

Marko Smole ispred Rezučke hiše / Foto: M. KRMPOTIĆ

U posljednjih godinu dana objavljene su dvije knjige vezane za ovaj kraj – treći nastavak knjige »Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke« te knjiga »Pilok« Bojana PajničaPLEŠCE – Znatno poboljšanje stanja vezanog za pandemiju COVID-19 raduje i zaljubljenike u tradiciju i povijest čabarskog kraja, posebno Marka Smolea, koji godinama predano radi na očuvanju etnotradicije i proučavanju povijesti ovog pograničnog područja. Svojevrsni vrhunac te brige je svake hvalevrijedan izložbeni prostor u Palčavoj šiši, staroj kući u mjestašcu Plešce. Taj prostor, ali i niz drugih zanimljivih lokacija ovog, kao i susjednog slovenskog područja, nada se Smole, iznova bi mogao postati zanimljiv brojnim posjetiteljima koji, osim u ljepotama prirode, žele uživati i u sadržajima koji svjedoče o bogatoj povijesti i tradiciji ovog područja gdje Hrvati i Slovenci stoljećima žive u slozi.


Dobrodošle posljedice


– Unatoč svim problemima koje nam je Covid donio, ovo razdoblje ima i pozitivne posljedice. Možda smo svi ipak svjesniji da i u našoj blizini ima mnogo zanimljivih stvari koje još ne znamo i koje vrijedi istražiti. Nadamo se da će svima koje to zanima pomoći i knjige koje smo objavili u posljednjih godinu dana, a vezane su za naš kraj – treći nastavak knjige »Stambena baština u dolini gornje Kupe i Čabranke« kroz koju smo preispitali povezanost naših mjesta s Loškom dolinom i Brod Moravicama te izvrsno djelo Bojana Pajniča, knjiga »Pilok« u kojoj je autor na zanimljiv literarni i dokumentarni način progovorio o govoru ljudi našeg kraja, kao i o načinu života. Obje knjige objavio je Ogranak Matice hrvatske Čabar, a u cijelosti ih je moguće pronaći i u digitalnom obliku na Digitalnoj knjižnici Slovenije, govori Smole te napominje da posebno raduje što se nisu odmarali ni drugi znatiželjnici koji su posljednjih godina posjetili Palčavu šišu i slušali njihove priče.


 Palčava šiša mjesto je vrlo kvalitetno uređenog etno muzeja čabarskog područja


 


Marko Smole u različite dijelove Kupske doline dovodi ljude koji žžele upotnati povijest ovog kraja koji graniči sa Slovenijom


Slovenska preporuka
– Irena Cerar napisala je dvije knjige. U prvoj, naslovljenoj »Potepuški okruški« možete pročitati njezine osobne dojmove iz posjeta inozemstvu, uključujući našu kuću i dolinu, ali i dijalekatske narativne večeri na Palčavu sjeniku. Njezina druga knjiga, »Stazama bajki bez granica« (Pravljične poti brez meja), svojevrsni je turistički vodič u kojem je našu dolinu stavila na kartu svojih prijedloga za obiteljska putovanja opisavši put do izvora Kupe, kao i do Svete Gore te dodavši lijepu priču o lisici i vuku na Rezučkoj svatbi, vilama, šratlima, mračnikom i cuprnicama. Kao što je napisala u posveti, neka vam knjiga bude u bezgranično veselje! Treća knjiga u kojoj smo dobili svoje mjesto je »Putnik i vodič« Igora Drnovšeka koji nas je svrstao među, kako on to kaže, »42 vikend neograničena iskustva u okolini Slovenije«. Drago mi je da ga je privuklo naše istraživanje svetog prostora naših predaka i toponima koji tumače percepciju okoline u kojoj živimo očima drevnih mitologija.


Drago nam je što smo kod svih tih knjiga njihovim autorima pomogli savjetima, objavljenim istraživanjima i događajima, u kojima skrećemo pozornost na možda čak i nepotrebno i nemarno zaboravljene sadržaje te vrijednost nematerijalnog bogatstva ovog pograničnog područja, govori Smole pozivajući sve koji vole prirodu i tradiciju da posjete ovaj dio područja Grada Čabra i dozvole si uživanje.