Prometnicama sloj asfalta, jezeru novi sadržaji

Ovo su svi građevinski zahvati koji se tijekom ljeta planiraju u Lokvama

Marinko Krmpotić

Prometnice u dijelu mjesta zvanom Naselje asfaltirane su nakon petnaestak godina / Foto M. KRMPOTIĆ

Prometnice u dijelu mjesta zvanom Naselje asfaltirane su nakon petnaestak godina / Foto M. KRMPOTIĆ

Radovi asfaltiranja vrijedni više od pola milijuna kuna izvode se na području Naselja, Njivica, u Školskoj i Ulici Jarak te na prilazu Golubinjaku, dok će se na Lokvarskom jezeru urediti kupalište, proširiti parking i obnoviti pontoniLOKVE  Više od pola milijuna kuna vrijedni su raznovrsni radovi asfaltiranja koje trenutačno na području Općine Lokve realiziraju radnici građevinskog poduzeća Zidar iz Tršća. Riječ je, ističe načelnik Općine Lokve Toni Štimac, o radovima planiranim u proračunu za ovu godinu, koji će poboljšati stanje s prometnom infrastrukturom na području nekoliko lokacija.»U sve te poslove ušli smo uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije. Tako nam je Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze pomogao sa 70.000 kuna u sanaciji prometnice u dijelu mjesta zvanom Naselje, smještenom oko upravne zgrade poduzeća Lokve d.d. Za te smo poslove dodali 40.000 kuna iz našeg proračuna pa je povučen asfaltni sloj na cesti na kojoj se više od petnaest godina nije ništa radilo. Plan je bio ovog ljeta u tom dijelu mjesta izmijeniti i vodovodne cijevi. Nažalost, zbog pandemije COVID-19 to nije realizirano, ali ako iduće godine bude raspisan natječaj, sigurno ćemo se na njega javiti i nastojati to realizirati.


«Kombinirano« financiranje


Nadalje, uz pomoć Odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima iskoristili smo iz Fonda za Gorski kotar 166.000 kuna, dodali svojih stotinjak tisuća kuna te asfaltirali dijelove prometnica u Njivicama, Školskoj ulici i Ulici Jarak, a sa 100.00 kuna iz tog Ureda te naših 30.000 kuna uredili smo i asfaltirali prilaz prema Golubinjaku, kao i dijelove ceste unutar samog zaštićenog područja te plesni prostor pod binom pa je tako sada i Park šuma Golubinjak pristupačnija posjetiteljima«, govori Toni Štimac, dodajući da bi svi spomenuti radovi trebali biti gotovi tijekom iduća dva tjedna, odnosno nakasnije do sredine kolovoza.


Postojeće pontonske plaže obnovljene su drvenom građom/ Snimio M. KRMPOTIĆ

Postojeće pontonske plaže obnovljene su drvenom građom/ Snimio M. KRMPOTIĆ
 


No, nisu radovi po lokvarskim ulicama jedini građevinski zahvati koji se ovog ljeta ostvaruju ili su već ostvareni na području Općine Lokve. Tako je Primorsko-goranska županija ove sezone s 71.277 kuna pomogla Općini Lokve u realizaciji projekta »Uređenje turističkih sadržaja na Lokvarskom jezeru – uređenje kupališta, proširenje parkinga i popravak plutajućih plaža«. Riječ je, ističe načelnik Štimac, o ulaganjima koja dodatno podižu vrijednost turističke infrastrukture na lokaciji starog motela koja je nekoliko posljednjih godina vrlo zanimljiva sve većem broju posjetitelja:


Uređeno kupalište


»Tim smo sredstvima uspjeli obnoviti sve postojeće pontonske splavove novom drvnom građom, a idućeg tjedna na vodu će još dva pontonska splava ukupne veličine oko 50 kvadrata, čime će plutajuće plaže na Lokvarskom jezeru nuditi oko stotinjak kvadratnih metara idealnih za sunčanje i odmor, ali i za priredbe kao što su Opera na jezeru i Klape na jezeru kad će na njima nastupati izvođači. Dio spomenutih sredstava iskorišten je i za poslove proširenja i uređenja parkinga kraj tog kupališta. To je bilo jako potrebno jer je broj parkirnih mjesta zaista bio premali pa su ljudi znali parkirati uz prometnicu što je stvaralo poteškoće u prometovanju. Sad će tu stanje biti bolje jer imamo četrdesetak parkirnih mjesta. Napokon, dodatno je uređeno i kupalište te zidić na njemu, a dodatak ukupnoj ponudi svakako je i rad našeg ugostiteljskog objekta »Njupač« s lijepom terasom, kao i nedavo otvorena Kuća čuvara brane na jezeru za koju već imamo brojne upite potencijalnih gostiju«, rekao je Štimac.


Asfaltirani dio naselja Njivice / snimio M. KRMPOTIĆ

Asfaltirani dio naselja Njivice / snimio M. KRMPOTIĆ