Svečanost

Otvoreno reciklažno dvorište u Vrbovskom, donosi jednu značajnu prednost

Katarina Bošnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Korisnici će od utorka moći predati preko 30 različitih vrsta otpada kojeg do sada nisu mogli predati,Nakon što je u travnju ove godine dovršena izgradnja reciklažnog dvorišta u Vrbovskom, danas je napokon svečano otvoreno, a sa zaprimanjem otpada će službeno započeti u utorak 26. srpnja.


Otvorenju su nazočili voditelj Odsjeka za komunalni sustav pri gradu Vrbovskom Nevenko Žagar te članice uprave Komunalca Vrbovsko Stefani Jadro Štefančić i Nikolina Osojnički.

Osim što su u sklopu reciklažnog dvorišta izgradili i različitu komunalnu infrastrukturu i opremu, najveća prednost dvorišta je upravo činjenica da će korisnici od utorka moći predati preko 30 različitih vrsta otpada kojeg do sada nisu mogli predati, što znači da su riješena pitanja odlaganja akumulatora, baterija, glomaznog i građevinskog otpada i sličnog.


Dvorište je ukupno koštalo 4.572.000 kuna s uključenim PDV-om, od kojih je 85% financiralo Ministarstvo graditeljstva preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok su ostalih 15% pokrili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Primorsko-goranska županija i Grad Vrbovsko.– Moram vam reći da sam izuzetno ponosan i sretan na današnji dan jer smo napokon otvorili reciklažno dvorište čime smo poboljšali mogućnost načina gospodarenja otpadom, to jest, našim građanima dodatno definirali način kružnog odlaganja otpada koji je, recimo vrhunac svega što smo radili na području Vrbovskog, a radili smo još dosta toga; sanirali smo i zatvorili deponij Cetin, izgradili smo pretovarnu stanicu ovdje odakle vozimo otpad na centralno županijsko odlagalište Marišćina, a građanima smo na cijelom području postavili zelene otoke i podijelili kante za odvojeno prikupljanje otpada – kazao je Nevenko Žagar.Reciklažno dvorište će u pravilu raditi svakog utorka i petka te svake prve subote u mjesecu, s tim da će se zbog vremenskih uvjeta izmjenjivati ljetno i zimsko radno vrijeme.


Kako je izjavila Stefani Jadro Štefančić, cilja se na to da korisnici od odvajanja otpada dobiju što više, zbog čega je i pokrenuto sklapanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost glede predaje ambalaže koja je u sustavu povratne naknade.


– Na području Grada Vrbovskog korisnici nigdje ne mogu predati takvu ambalažu, zbog čega smo izrazito ponosni da će se uskoro moći ovdje predavati.Još jedan od razloga zašto je reciklažno dvorište izuzetno bitno za naš grad jeste povećanje postotka odvojenog prikupljenog otpada; što više naši građani razdvajaju to će bolji postotak biti ostvaren.


Trenutni postotak odvojenog prikupljenog otpada je oko 20%, a nadamo se da će se postotak svake godine povisiti kako bismo zaštitili okoliš – objasnila je Stefani Jadro Štefančić.


Što se tiče tehničke strane, dvorište se prostire na oko 2500 četvornih metara te se sastoji od dijela za zaposlene to jest ureda, dijela za odvajanje otpada na otvorenom te na zatvorenom za otpad koji se ne smije izlagati kiši i sličnim nepovoljnim vremenskim uvjetima.Otpad se važe na za to previđenim mjestima na samom ulazu u dvorište, nakon čega se odlaže u odgovarajuće spremnike.


Članica uprave Komunalca Vrbovsko Nikolina Osojnički pozvala je sve korisnike da savjesno odvajaju otpad kako u svojoj kući, tako i u ovom reciklažnom dvorištu te dodala kako se ljudima mora podići svijest o odlaganju otpada, jer je, uz sprečavanje nastajanja samog otpada, skupljanje otpada na mjestu nastanka najbolji način pripreme otpadnih materijala za daljnju uporabu.