Slobodno za goste

Otvorena vrata Kaštela Zrinski, svi mogu vidjeti preuređenu unutrašnjost dvorca

Marinko Krmpotić



BROD NA KUPI – Prvi od niza dana otvorenih vrata zaživio je jučer u Kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi, a sve što ovaj novouređeni izdvojeni muzejski prostor Prirodoslovnog muzeja Rijeka nudi moći će se bez plaćanja ulaznice pogledati sve do dana svečanog otvaranja koje je predviđeno za rujan, rekla nam je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina.


– Projektima kulturno-turističke rute »Putovima Frankopana« i »Kras’n Krš« te financijsko sudjelovanje Primorsko-goranske županije i Grada Delnica gotovo u potpunosti je preuređena unutrašnjost dvorca. Tako je u prizemlju otvoren Interpretacijski centar »Putovima Frankopana« koji govori o povijesnoj i kulturnoj važnosti ovog objekta, dok je na ostalim katovima uređen novi stalni postav »Divljina s pogledom na more« koji interpretira prirodnu baštinu Kupske doline i Gorskog kotara i to od biljnog i životinjskog svijeta, prirodnih pojava te povijesti i tradicije, s naglaskom na suživot čovjeka i prirode. Postav je zamišljen i uređen po uzoru na uspon na planinski vrh pa se tako od prizemlja ide kao od podnožja planine da bi se na trećem katu završilo na vrhu, odnosno među oblacima. Sve će to naši gosti sve do svečnog otvaranja moći svakog dana, osim ponedjeljka kad ne radimo, razgledati od 10 do 16 sati.


Zbog važećih epidemioloških pravila u muzeju boraviti u jednom trenutku može samo 20 ljudi, a vrijeme je boravka ograničeno na 60 minuta pa molimo posjetitelje za razumijevanje jer moramo poštovati važeće epidemiološke mjere – rekla je ravnateljica Željka Modrić Surina.