Važan kulturni projekt

Ostavština Jenet Majnarich: Delnička knjižnica s novim imenom seli se u novu zgradu

Marinko Krmpotić

Preseljenjem će kraju biti priveden jedan od najbitnijih projekata u kulturnoj povijesti Delnica, zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima i trudu vezanim uz dio ostavštine pokojne Jenet MajnarichDELNICE – Od danas na određeno vrijeme s radom prestaje delnička knjižnica i čitaonica, a kad iznova ponudi svoje usluge, to će biti u novom prostoru i pod novim imenom – u obnovljenom i preuređenom prostoru nekadašnjeg Doma OSRH-a Delnice koji će se ubuduće zvati Knjižnica »Jenet Majnarich«.


Time će kraju biti priveden jedan od najbitnijih projekata u društvenoj i kulturnoj povijesti najvećeg goranskog grada. Naime, delnička knjižnica, koja postoji od 1874. godine, djelovat će u odlično uređenom i reprezentativnom prostoru koji će nuditi ne samo uživanje u književnosti, već kroz različite aktivnosti i priredbe i u nizu drugih vrsta umjetnosti. Sve to bit će moguće zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima i trudu vezanim ponajprije uz dio ostavštine pokojne Jenet Majnarich čiji su izvršitelji oporuke Vilim Smiljanić i Tom Dušević uspješno realizirali jednu od odrednica oporuke usmjerenu ulaganju u društveni i kulturni život Delnica.


Uskoro otvorenje


Uz sredstva iz tog izvora, a riječ je o 2,4 milijuna kuna, u konačnoj realizaciji projekta vrlo je bitna bila potpora od 2,8 milijuna kuna Ministarstva kulture. Svoj doprinos dao je Grad Delnice uloživši oko 800.000 kuna, a PGŽ je s 30.000 kuna pomogao pri izradi projekta.
Otvorenje nove delničke knjižnice uslijedit će, govori nam delnički gradonačelnik Ivica Knežević, 30. travnja ili 7. svibnja.
– Do tog trenutka bit će obavljeni poslovi preseljenja koji obuhvaćaju više od 33 tisuće primjeraka knjiga i ostale knjižne građe, a djelatnicama knjižnice pomoć u samom činu preseljenja pružiti članovi Nezavisne liste »Volimo Delnice« te Moto kluba Mountain Riders, dok će se same djelatnice baviti rasporedom i smještajem – najavio je delnički gradonačelnik, dodavši da će svečanost otvaranja biti i prigoda za promociju pjesme »Delnice u duši«, svečane pjesme Grada Delnica.


Preseljenje će, ističe Indira Rački Joskić, direktorica Knjižnice »Jenet Majnarich«, biti veliki korak naprijed jer sadašnji knjižnični prostor ni u čemu ne odgovara standardima za narodne knjižnice.


Premalo mjesta


– Police sežu do stropa, neodvojeni su odjeli za mladež i odrasle, premalen je prostor za izvođenje programa za mlade i odrasle, čitaonički prostor neprikladno je smješten uz ulazna vrata, odmah do knjižničnog pulta. Nedostaje nam prostor za pohranu ostale knjižnične građe koju zbog toga knjižnica ne nabavlja, nema prostora za pohranu arhivske građe, nema uredskog prostora, garderobe… Uvjeti rada i kvaliteta ponude bit će znatno viši u novim prostorima jer se otvaraju pretpostavke znatnog obogaćivanja postojećih i ponude novih knjižničnih zbirki. Sa završnim danom 2020. godine knjižnica je imala 33.767 svezaka, što je 7,7 knjiga po stanovniku grada Delnica, odnosno 5,7 knjiga po stanovniku cjelokupnog šireg gradskog područja.


Prostor nove knjižnice pogodan je za veća tematska druženja djece i učenika, za izložbe dječjih likovnih radova, fotografija, za održavanje manjih koncerata, scenskih i dramskih igara i svega što u dosadašnjem prostoru nismo mogli održavati, stoga ćemo i mi knjižničarke krenuti u osmišljavanje novih aktivnosti i programa u radu s djecom i učenicima, osluškujući i njihove želje – rekla je Indira Rački Joskić.


Prostor dva i pol puta veći


Delnička prva knjižnica osnovana je 14. listopada 1874. godine. Danas je to Gradska knjižnica »Janet Majnarich« Delnice koja na području grada Delnica zadovoljava potrebe korisnika 55 naselja, ali i mnogih stanovnika okolnih goranskih mjesta. Od 1975. godine knjižnica se nalazi u prostoru stambene zgrade na adresi Ante Starčevića 10. Od 20. listopada 1998. godine taj je prostor proširen i preuređen na 130 m2, a od siječnja 2019. godine adaptirano je 45 m2 prostora bivše mesnice u kojem je smješten odjel za djecu. Sveukupno je to 175 m2 u kojih je do ove godine bio smješten knjižnični fond od 33.934 sveska knjižnične građe. Isti taj fond uskoro će se nalaziti na prostoru od 457,53 m2 površine (prizemlje i kat).


Povećanje zbirke


– Unutar fonda od 33.767 svezaka je i Zavičajna zbirka kao posebna zbirka koju čini oko 820 svezaka (unutar koje se čuva Goranski Novi list, Zeleno i plavo, Dejuonška besejda i Službene novine Grada Delnica). Prioritet nam je povećavati zbirku, prvenstveno knjižnom građom, a moguće i AVE građom te efemernom građom (sitnim tiskom) za koju do sada nije bilo mjesta za pohranu – ističe Indira Rački Joskić.


Struktura korisnika


Članovi knjižnice čine 22,3 posto od ukupnog broja stanovnika Grada Delnica (977:4.379), odnosno 16,4 posto od ukupnog broja stanovnika cjelokupnog područja grada Delnica (977:5.952). Ukupno je u 2020. godini knjižnica imala 977 aktivnih korisnika (665 žena i 312 muškaraca), a struktura korisnika je sljedeća – predškolci 33, osnovci 219, srednjoškolci 52, studenti 29, zaposleni 328, nezaposleni 57 i umirovljenici 259.