Promicanje mira

Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog nagrada za školsku medijaciju

Marinko KrmpotićVRBOVSKO – Tek što su se stišale čestitke vrbovščanskoj Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića zbog toga što su dvije djelatnice te škole dobile nagradu za kvalitetan pedagoški rad u prošloj godini, na adresu ove goranske osnovne škole stiglo je novo priznanje – Nagrada za školsku medijaciju 2020., odnosno priznanje za izniman doprinos promicanju kulture mira i medijacije.


To je priznanje vrbovščanska škola dobila od Hrvatske udruge za mirenje, a nominirali su je članovi udruge Medijacijski centar Msvijet iz Osijeka koji u obrazloženju nominacije, između ostalog, ističu da OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog »dugi niz godina provodi različite programe koji pridonose razvoju kulture mira…


Vršnjačku medijaciju uveli su 2013. godine, a 2018. godine Mirotvorne kutiće za niže razrede. Osim toga, njeguju pristup škola kao zajednica učenja za mir, u sklopu kojeg su proveli dvogodišnji program uspostavljanja boljih odnosa u lokalnoj zajednici s naglaskom na područne škole, roditelje i lokalnu samoupravu.
Svoje vrijedno iskustvo iz tih trajnih procesa dijele na stručnim skupovima i šire«, piše u nominaciji udruge Msvijet koju su, očigledno, nadležni prihvatili, pa u vrbovščanskoj osnovnoj školi imaju nove razloge za zadovoljstvo i primanje čestitki.