Ministarstvo gospodarstva

Osigurano 1.800.000€ za uređenje planinarskog doma Risnjak

NL arhiva

NL arhiva

Najavljuje se da će se i u idućoj godini nastaviti prioritetno obnavljati planinarske domove Zavižan i SnježnikOsigurana su financijska sredstva za uređenje planinarskog doma Risnjak, a ukupna procijenjena vrijednost radova i svih popratnih usluga za njegovu rekonstrukciju iznosi 1.8 milijuna eura, izvijestio je u srijedu ministar gospodarstva i održivog  razvoja Damir Habijan.


On je na konferenciji za novinare zahvalio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na izdašnom sufinanciranju toga, ali i ostalih projekata.


“Radi se o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora”, rekao je Habijan.

Izrazio je očekivanje da će se i u novom mandatu nastaviti odlična suradnja sa svim ravnateljima nacionalnih i parkova prirode, jer je njihov utjecaj na zaštitu okoliša, ali i turizam i gospodarstvo od neprocjenjive važnosti.


Ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić, zahvalio je Ministarstvu i Fondu na dodijeljenim sredstvima koja će, kako je rekao, izravno utjecati na posjetiteljsku ponudu Nacionalnog parka, kao i planinarsku infrastrukturu u Hrvatskoj.Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer izvijestio je o planiranim ulaganjima u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova za razdoblje od 2024. do 2026.


“Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima koje smo sufinancirali bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 56 mil. eura, uz stalnu podršku Fonda za zaštitu okoliša, ali i iz proračunskih sredstava, nastavljamo istim tempom”, rekao je.


Dva projekta, parkovi prirode Papuk i Žumberak te Samoborsko gorje dobili su 100 posto bespovratna EU sredstva iz za slične projekte, a u utorak je osigurano 80 posto sufinanciranje Fonda i 20 posto iz državnog proračuna za nova tri projekta u parkovima.Riječ je obnovi dva planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u parku prirode Lastovsko otočje Veje more za što smo osigurali 4,75 mil. eura. Najavljujemo da ćemo i u idućoj godini nastaviti prioritetno obnavljati planinarske domove Zavižan i Snježnik“, istaknuo je Kreitmeyer.


Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen naglasio je da, iako je Fond u posljednje vrijeme u javnosti često prepoznat po projektima energetskih obnova, sufinanciranju projekata obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom u, u njegovom programu rada ništa manje nisu zastupljeni ni programi zaštite prirode.


U zadnjih par godina oni su sufinancirani s gotovo 40 milijuna eura, stoji u priopćenju Ministarstva.