Knjiga predstavljena u Ravnoj Gori

OSAMOTNE OKOLNOSTI Enverov povratak korijenima u doslovnom i književnom smislu

Marinko Krmpotić

Enver Krivac predstavio je knjigu u svojoj Ravnoj Gori / Foto M. KRMPOTIĆ

Enver Krivac predstavio je knjigu u svojoj Ravnoj Gori / Foto M. KRMPOTIĆ

Pisac je pojasnio kako se iz svojevrsne stvaralačke krize vratio najdražem načinu izražavanja - spajanju pripovjednog teksta, stripa i ilustracije pa stvorio »Osamotne okolnosti«RAVNA GORA  »Osamotne okolnosti«, nova knjiga riječkog književnika, glazbenika i strip autora Envera Krivca predstavljena je u Ravnoj Gori, goranskom gradiću u kojem je autor odrastao i uz kojeg ga veže obiteljsko podrijetlo. Promociju je organizirao TIC Ravna Gora koji i ovakvim priredbama nastoji predstaviti posjetiteljima svoje područje te ujedno, istaknula je u pozdravnoj riječi Blažica Sveticki, voditeljica TIC-a, promovirati ljude iz svog zavičaja.


Autora je predstavio i s njim o njegovom novom djelu, kao i ranijem radu, razgovor vodio novinar Novog lista Marinko Krmpotić, a u prigodnom pratećem programu nastupila je mlada glazbenica Neva Margitić. Knjiga »Osamotne okolnosti« nastala je, rekao je autor, nakon što je došao u svojevrsnu kreativnu krizu po osvajanju jedne značajne književne nagrade za svoje prethodno djelo, zbirku priča »Ništa za pisati kući o«.


– Budući da sam dobio nagradu, logično je bilo nastaviti stvarati na taj način, odnosno koristiti uspješan recept. No, meni to nije išlo i napokon sam shvatio da se moram okrenuti onome što volim i načinu izražavanja kakav je meni najdraži. To je pak značilo da u jednoj knjizi treba kombinirati pripovijedni tekst, strip i ilustracije. Kako je sve to teško smjestiti u jednu cjelinu odlučio sam stvoriti djelo koje će biti sastavljeno od četiri broja izmišljenog časopisa, svojevrsnog fanzina koji se zove »Osamotne okolnosti«. Osmislivši koncepciju na taj način omogućio sam si izražavanje u svim spomenutim vrstama umjetnosti. Na knjizi sam radio više od dvije godine te po završetku imao sreće da sam uz pomoć Krune Lokotara uspio u V.B.Z.-u naći iznimno kvalitetnog izdavača koji je omogućio objavljivanje ove knjige koja je pravi mali izdavački pothvat jer predstavlja vrlo zahtjevnu kombinaciju literarnog i likovnog izraza, rekao je Krivac.
Promocija je izazvala pažnju ponajprije kod Ravnogoraca koji se i sami bave umjetnošću (glazba, likovna umjetnost), a Gorani će se s novom knjigom sve značajnijeg hrvatskog književnika uskoro moći upoznati i u Delnicama gdje će Enver Krivac gostovati u jednom od programa Gradske knjižnice »Janet Majnarich«.