Novo izletište

Općina Fužine ima planove za Lič: Vicićev most bit će novi turistički adut

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Ideja o uređenju Vicićevog mosta potekla je od Dražena Starčevića, a Hrvatske vode već su napravile prvi korak u uređenju ove lokacije koju načelnik vidi kao novi turistički sadržaj Općine FužineJedno od potencijalno vrlo zanimljivih izletišta na području Općine Fužine mogao bi biti Vicićev most, lokacija smještena nekih petstotinjak metara od središta naselja Lič u smjeru Ličkog polja.


Vicićev most sagrađen je 1900. godine, a ostaci te građevine prethodnih su desetljeća, uz jezerce što se tu nalazi, mnogim Ličanima bili drago mjesto gdje se dolazilo uživati u miru, ponekad čak i okupati ako bi bilo dovoljno vode. Sve to, pa i puno više od toga, moglo bi zaživjeti u bliskoj budućnost, govori nam načelnik Općine Fužine David Bregovac.


Pješice i biciklom


– Ideja o uređenju ove lokacije potječe od Dražena Starčevića, a kroz suradnju s Hrvatskim vodama mi smo do sada već realizirali određene poslove pa je, primjerice, raščišćen prostor na kojem se planira urediti parkiralište, piknik prostor i klupe.
Najljepši dio tog prostora bit će prekrasno jezerce o čijem uređenju brinu Hrvatske vode koje nam puno pomažu u realizaciji pa su već uredili jedan dio obale i »obukli« ga u kamen, a vjerujem da će svojim znanjem i stručnošću dati još vrlo veliki doprinos ukupnom izgledu ove nesvakidašnje lokacije kojoj će središte biti baš taj stari Vicićev most čiju ćemo konstrukciju obnoviti na taj način da ćemo na postojeće kamene elemente postaviti drvenu podlogu te ga time učiniti iznova prohodnim, ali samo za pješake i bicikliste, objašnjava Bregovac te dodaje da je ideja da taj most bude dio buduće šetnice i biciklističke staze koja bi započinjala na Željezničkom mostu u Fužinama, nastavljala bi se uz korito Ličanke te došla do Vicićevog mosta nakon kojeg bi nastavila prema Ličkom polju.


– Cilj nam je povezati tih nekoliko različitih lokacija koje mogu biti zanimljive potencijalnim posjetiteljima, posebno ljubiteljima šetnje i bicikliranja.


Također, cijeli se projekt uklapa u jačanje ponude Ličkog polja jer se nedaleko od Vicićevog mosta nalazi svetište Blažene Djevice Marije, a nešto dalje je i Gradina, nekadašnja stražarska kula, koju ćemo također obnoviti te vezati u jednu cjelinu sa Svetištem i Vicićevim mostom, najavljuje načelnik Bregovac, ističući da su do sada uložena sredstva bila relativno mala, a u proračunu za narednu godinu u planu je izdvajanje također nevelikih 50.000 kuna.


Poželjna EU sredstva


– No, to je samo dio. Vrlo dobro znamo da će cijeli projekt tražiti puno, puno više. Pretpostavljamo da bi uređenje ove lokacije i izgradnja biciklistčke staze i šetnice tražilo nekih oko milijun kuna. Kad sve stavimo na papir i kad projekt bude gotov, svakako ćemo se kandidirati u okviru najavljenih EU programa koji će biti namijenjeni razvoju ruralnih područja Dalmatinske zagore, Like, Banije i Gorskog kotara.


Državna tajnica Majda Burić najavila je da goranske općine i gradovi trebaju biti spremni kad krenu natječaji vezani uz ta sredstva pa se mi time rukovodimo i pripremili smo nekoliko projekata od kojih je jedan i ovaj koji će zasigurno ojačati ponudu turističkih sadržaja na području cjelokupne Općine Fužine, posebno u ovom slučaju Liča i Ličkog polja, zaključio je načelnik David Bregovac.


Most nedaleko imanja obitelji Vicić


Vicićev most, rekao nam je Dražen Starčević koji je kroz rad Etnoudruge »Sv. Juraj« obradio i sačuvao brojne zanimljivosti o povijesti Liča i cijelog ovog područja, izgrađen je 1900. godine i to u sklopu izgradnje ceste koja je od naselja Lič vodila prema Ličkom polju.


Budući da je tada rijeka Ličanka bila znatno veća no danas, kad je uz njen tok izgrađeno jezero Bajer, moralo se na jednom mjestu preko nje sagraditi most i to je učinjeno nedaleko kuća i imanja obitelji Vicić pa je most i dobio ime – Vicićev most.


Nakon gradnje akumulacijskog jezera Bajer, Ličanka je kao rijeka gotovo pa nestala, a samim je time i važnost mosta bila sve manja pa ga je zub vremena toliko načeo da je nestao i na njega podsjećaju samo kamene konstrukcije.


Upravo bi na njih trebala biti postavljena nova drvena konstrukcija i izgrađen most koji bi za prometovanje služio samo pješacima i biciklistima. Upravo u tom smjeru, uz uređenje piknik prostora, parkirališta te biciklističkih staza i šetnica, ide i planirani projekt Općine Fužine.