Nitko nije nadležan

Opasnost u goranskom selu Kuželj. Iz napuštene kuće svakodnevno izlaze riđovke: ‘Naravno da nas je strah’

Marinko Krmpotić

Na problem zmija kojih je s godinama sve više, ukazali su mještani koji žive u blizini stare kuće u kojoj su se zmije očito udomaćileKUŽELJ – S nesvakidašnjim problemom ugroženosti od zmija (!) ovih se dana susreće Miroslav Ožanić, mještanin Kuželja, naselja u Kupskoj dolini. Problem, kaže nam, nije nov i traje već punih pet godina, ali je u posljednje dvije godine sve veći pa je o svemu obavijestio i nadležne institucije.


«Radi se o tome da u moje dvorište, kao i u susjedovo, u sve većem broju dolaze zmije koje su, očigledno, pronašle za njih odličnu lokaciju u nama susjednoj kući, točnije jednom njenom zapuštenom dijelu u kojem su nebrigom i nečišćenjem stvoreni uvjeti idealni za njihov boravak. I sve bi bilo u redu da one ostaju unutra, ali je problem da na proljeće krenu van. Obično je to tijekom travnja, a ove godine su zbog hladnoća kasnile oko mjesec dana i onda se pojavile, i to u lijepom broju. Susjeda je vidjela dvije-tri, ja sam ih vidio i uklonio pet-šest! U pitanju su isključivo riđovke koje su zakonom zaštićene pa ih ne ubijamo, već uhvatimo i odnesemo prema Kupi«, govori Ožanić, dodajući kako niti jedan takav susret nije ugodan, a kamoli bezopasan.


Privatno vlasništvo


»Naravno da nas je strah i da nam je neugodno. Pri svakom takvom hvatanju postoji velika opasnost od ugriza, a s obzirom da do Delnica treba pola sata vožnje, pitanje je što bi se dogodilo dok bi netko od ugriženih stigao do liječničke pomoći. Naravno, razgovarali smo s vlasnicima kuće u kojoj te zmije imaju leglo, ali na suradnju nismo naišli.
Obavijestili smo i nadležne institucije, ali ni tu nije bilo konkretnije pomoći. U Gradu Delnicama rekli su nam da je riječ o privatnom vlasništvu te da oni vlasnika mogu samo upozoriti na problem, ali ništa više od toga. O svemu je obaviještena i policija čiji djelatnici su bili ovdje nekoliko puta i znaju o čemu je riječ. Kontaktirao sam i stručnjake za lov na zmije koji su spremni doći iz Slavonije, ali to, logično, treba platiti. Vjerujem da bi problem bio riješen uređenjem tog prostora u kojem zmije imaju leglo, ali tu nam susjedi, koji inače žive u Rijeci i ovamo dolaze povremeno, ne izlaze u susret. Zaista ne znamo što više činiti, a opasnost je svakim danom sve veća.


Prošle godine sam uhvatio i s ovog prostora uklonio 14 zmija, a ove godine već njih pet-šest«, govori Ožanić, dodajući kako nikako ne bi bilo dobro – čekati da se nešto loše dogodi.


Tko će to platiti?


Naravno, kontaktirali smo i vlasnika tog objekta koji nas je zamolio da s njegovim imenom ne izlazimo u javnost te istodobno ponudio i cjelokupnu dokumentaciju iz koje se vidi da je i on u ime svoje obitelji radio isto što i njegov susjed Ožanić, odnosno nastojao problem riješiti kroz rad svih uz to stanje nadležnih institucija pa je, primjerice, još 2020. godine pisao Veterinarskoj stanici Delnice, Komunalnom redarstvu Grada Delnice, Policijskoj postaji Delnice, tadašnjem delničkom gradonačelniku, nadležnim državnim institucijama te čak i Udruzi Zmijolovac, čiji su članovi spremni riješiti problem. No to, naravno – košta.


»Zmije o kojima susjed Ožanić govori nisu moji kućni ljubimci, već uzurpatori koji ne dozvoljavaju pristup svim dijelovima moje nekretnine. Nitko sretniji od mene da se to riješi, ali trošak ne mogu snositi isključivo ja«, rekao nam je vlasnik objekta u kojem se nalaze zmije istaknuvši kako bi, i zbog sigurnosti mještana, kao i zbog Članka 155. Zakona o zaštiti prirode, nužno bilo reagirati, ali za sada to ne čini nitko od nadležnih. Zaključno, jasno je da problem postoji i da su na njega građani s razlogom upozorili.


Dodatni problem je to što od problema – svi bježe. I, kako to obično biva, sve će biti dobro dok se ne dogodi neko zlo.


Mihelčić: Između sigurnosti ljudi i zmija, dileme nema


Upitana za komentar, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić rekla je kako je itekako svjesna problema te da se na razini Grada radi na njegovom rješavanju:


»Nažalost, problem postoji nekoliko godina, a ovog je proljeća eskalirao jer je zmija zaista više no ranije. Zmije su zaštićene, ne smije ih se loviti i ubijati. No, ako treba birati između sigurnosti ljudi, posebno djece, i sigurnosti zmija, mislim da tu dileme nema. U kontaktu smo s udrugom koja se profesionalno bavi lovom na zmije i vjerujem da ćemo taj problem uskoro riješiti«, najavila je gradonačelnica Mihelčić.