ŽELJA OPORAVAK TURIZMA

Oglašena prodaja najstarijeg goranskog hotela. Skradski “Zeleni vir” moguće kupiti za samo – milijun kuna

Marinko Krmpotić

Javljali su nam se razni ulagači od kojih su neki neko vrijeme djelovali i ozbiljno, ali na kraju bi sve skupa bio promašaj – iznosi općinski načelnik Damir GrgurićSKRAD – Najstariji goranski hotel – skradski Zeleni vir – nakon niza bezuspješnih pokušaja obnove, prenamjene i traženja investitora, uskoro ide u prodaju. Zašto i kako pojasnio nam je Damir Grgurić, načelnik Općine Skrad koja je i vlasnik tog objekta. Odluku o prodaji donijelo je Općinsko vijeće, govori Grgurić i dodaje:


Velik interes


– Proteklih desetak godina pokušavali smo ne samo naći investitore već i sredstva kojima bismo sami išli u obnovu i prenamjenu. Javljali su nam se razni ulagači od kojih su neki neko vrijeme djelovali i ozbiljno, ali na kraju bi sve skupa bio promašaj. Pokušavali smo putem natječaja na državnoj i EU razini naći i sredstva za prenamjenu. Ništa od toga nije bilo uspješno, stoga smo, na temelju uočljivog interesa nekih pojedinaca koji su nam se obratili i tvrde da su spremni uložiti u obnovu hotela, odlučili hotel dati na prodaju. Sad ćemo vidjeti jesu li ti koji su se interesirali zaista bili iskreni, ili je sve to bio pucanj u prazno. Mislimo da je najbolje vrijeme za prodaju jer trenutačno za kupnju nekretnina u Gorskom kotaru vlada veliki interes. Čini mi se da smo čak i na vrhuncu tog interesa i da je stoga dobro u ovom trenutku ići u prodaju tog objekta.


Natječaj za prodaju više od sto godina starog hotela bit će objavljen u listopadu, a cijena hotela bit će nešto više od milijun kuna. Jedan od uvjeta bit će i to da novi vlasnik hotela ima obvezu da ga u roku od tri godine obnovi i pokrene njegov rad. Naravno, dogodi li se prodaja, mi smo kao lokalna samouprava tom budućem vlasniku spremni pomoći i na druge načine, od umanjivanja komunalne naknade do nekih drugih benificija. Time dajemo do znanja da nam je prije svega cilj razvoj turizma. Naime, neosporno je da jedan takav hotel treba cijelom ovom dijelu Gorskog kotara, a sigurno je da bi njegovim radom turizam na našem području doživio veliki zamah – govori Grgurić koji na našu primjedbu da milijun kuna i nije neka cijena za i danas impozantnu zgradu izgrađenu prije 103 godine kaže:


Objekt uništen
– Cijena nije odviše visoka jer je objekt iznutra poprilično uništen i onaj tko ga kupi, imat će dosta posla oko renoviranja i obnove. Mi smo, nakon što smo uz pomoć Primorsko-goranske županije, kojoj smo na tome zahvalni, 2016. godine kupili taj hotel, obavili neka manja ulaganja, ponajprije u projekte vezane uz obnovu.


Nažalost, suprotno tom našem trudu i nastojanjima, dio mještana vrlo se ružno odnosio prema tom objektu, pa smo zabilježili i uništavanja unutrašnjosti, krađe i slične negativne stvari – rekao je Grgurić, istaknuvši da vjeruje da će se naći kvalitetan ulagač čiji će dolazak značiti oporavak skradskog turizma.


Obnavlja se prometnica prema izletištu Zeleni vir


Usporedno s prodajom hotela Zeleni vir traju i radovi na obnovi i proširenju prometnice koja od Skrada vodi prema čuvenom skradskom izletištu Zeleni vir, lokaciji koja nudi uživanja u Vražjem prolazu i prekrasnom slapu. Ti bi radovi trebali biti gotovi naredne godine, a bilo bi lijepo da se s tim poklopi i uspješna prodaja nekadašnjeg hotela pa da skradski turizam, uz hotel i izletište Zeleni vir, krene prema turističkim pozicijama koje je ovo lijepo goransko mjesto držalo prije pola stoljeća, kad je bilo jedno od vodećih goranskih turističkih odredišta.